
Dwangsommen dreigen voor huisartsenketen Co-Med
UTRECHT (ANP) - Een nieuwe financiële klap dreigt voor de commerciële huisartsenketen Co-Med. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd eist dat de aangesloten praktijken goed bereikbaar zijn en dat de spoedzorg geregeld is, anders moet de keten dwangsommen betalen die kunnen oplopen tot 750.000 euro.
De inspectie heeft de last onder dwangsom op 18 juni opgelegd. Volgens de IGJ kan dit door "bestaande regelgeving" nu pas openbaar worden gemaakt.
Een paar dagen na het besluit van de inspectie sloot Co-Med alle praktijken. Bovendien hebben de zorgverzekeraars de overeenkomsten met de keten beëindigd. Schuldeisers hebben het faillissement van de keten aangevraagd. De inspectie zoekt nog uit wat dit betekent voor de dwangsommen.
Aanwijzing
Volgens de IGJ voldoet Co-Med niet aan de regel dat patiënten binnen 30 seconden iemand aan de lijn moeten krijgen die medisch deskundig is. Ook heeft Co-Med niet geregeld dat een huisarts binnen een kwartier bij een patiënt in nood kan zijn.
Het is niet de eerste keer dat de inspectie ingrijpt bij Co-Med. De IGJ gaf de keten vorig jaar een zogenoemde aanwijzing, een opdracht dat de praktijken binnen een week beter bereikbaar moesten zijn voor mensen in nood. Dit werd echter teruggedraaid door de voorzieningenrechter.
Dwangsom
Sinds februari geldt de opdracht alsnog. Omdat de inspectie sindsdien geen verbetering ziet, gaat de dienst een stap verder met de last onder dwangsom.
Co-Med kwam enkele jaren geleden op. Het bedrijf kocht in het hele land praktijken op, vooral van huisartsen die met pensioen wilden en geen opvolger hadden. Op het hoogtepunt waren er meer dan tien praktijken in het hele land, onder meer in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Tilburg, Enschede, Zwolle en Helmond, maar ook in kleinere plaatsen als Oirschot, Anna Paulowna en Breezand. Volgens critici probeerde Co-Med vooral zoveel mogelijk geld te verdienen.
Patiënten van Co-Med-praktijken kunnen voorlopig terecht bij Arene, een onlinehuisartsenpraktijk. Bij sommige vestigingen kunnen mensen ook naar een huisarts in de buurt. De zorgverzekeraars hebben dit geregeld als noodoplossing, om te voorkomen dat mensen helemaal geen zorg meer krijgen door het wegvallen van Co-Med.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
6 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
6 dagen geleden