Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duurzame doodskist van paddenstoelen nu ook bij DELA te kiezen

Duurzame doodskist van paddenstoelen nu ook bij DELA te kiezen

EINDHOVEN (ANP) - DELA, naar eigen zeggen de grootste uitvaartverzorger- en verzekeraar van het land, biedt klanten nu ook de duurzame paddenstoelendoodskist van Loop Biotech aan. De zogeheten Living Cocoon was al twee jaar op de markt en werd vooral bij natuurbegrafenissen ingezet. De kist mag nu ook bij crematies worden gebruikt, waardoor meer mensen de kist kunnen kiezen, zegt het uitvaartbedrijf.

De kist is een uitvinding van architect en biodesigner Bob Hendrikx, die na lang onderzoek aan de TU Delft ontdekte hoe mycelium, het wortelnetwerk van paddenstoelen, ingezet kon worden als recyclend materiaal. Mycelium zet dode organische stoffen om tot nieuwe voedingsstoffen. Met de kist kunnen mensen weer "een worden met de natuur", aldus Hendrikx. Zo draagt de kist ook bij aan de biodiversiteit.

Dat de kist ook verbrand mag worden, lijkt volgens DELA misschien tegenstrijdig. Maar "omdat de kist in slechts zeven dagen groeit en enkel wordt geproduceerd met lokale materialen, is het nog altijd een duurzame keuze", zegt de uitvaartorganisatie. Bomen moeten daarentegen jaren groeien voordat er een reguliere houten kist van gemaakt kan worden.

Duurzaam alternatief

De prijs van de duurzame doodskist komt uit tussen de 1095 en 1250 euro. Andere duurzame kisten van DELA, die bijvoorbeeld geen chemische lak of lijm hebben, komen uit tussen de 950 en 1000 euro. De meest gekozen houten kist heeft een prijskaartje van 229 tot 521 euro.

Volgens DELA blijkt uit onderzoek dat meer dan twee op de vijf Nederlanders wil dat hun uitvaart zo min mogelijk het milieu belast. "De samenwerking met DELA biedt ons een unieke kans om meer consumenten kennis te laten maken met een duurzaam alternatief ", zegt Hendrikx. Loop Biotech, dat opgericht werd in 2020, trok onlangs een investering van 1 miljoen aan.

Meer uit Financieel

Spaans telecomconcern Telefónica wil 5100 banen schrappen

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse telecombedrijf Telefónica wil tot 2026 bijna 5100 banen schrappen in eigen land, heeft een vakbondsbron gemeld aan persbureau AFP. Dat is ongeveer een derde van de functies in Spanje.

29 minuten geleden
Van Oord rondt werk aan windpark Hollandse Kust Noord af

ROTTERDAM (ANP) - Maritiem dienstverlener Van Oord heeft alle installatiewerkzaamheden aan het nieuwe offshorewindpark Hollandse Kust Noord afgerond. Hollandse Kust Noord ligt 18,5 kilometer uit de kust ter hoogte van Egmond aan Zee en levert nu voldoende energie om meer dan een miljoen Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien.

2 uur geleden
Passagiersaantallen luchthavens Europa bijna op oude niveau

BRUSSEL (ANP) - De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

3 uur geleden
Duitse export gedaald, ook import afgenomen

WIESBADEN (ANP) - De export van Duitsland is in oktober gedaald onder druk van een lagere uitvoer naar andere landen van de Europese Unie. Ook de import van de grootste economie van Europa en belangrijkste handelspartner van Nederland ging omlaag.

4 uur geleden
Rabobank biedt hypotheekklanten 1000 euro isolatiebudget

UTRECHT (ANP) - Rabobank komt een groep hypotheekklanten tegemoet met een budget van 1000 euro voor de isolatie van hun woning. Het gaat specifiek om eigenaren van woningen met energielabels G of F. De bank, die voor het initiatief 125 miljoen euro uittrekt, wil daarmee naar eigen zeggen "de verduurzaming van de woningmarkt versnellen".

4 uur geleden
AEX opent iets lager na speech Fed-voorzitter over rente

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag iets lager aan de nieuwe handelsweek begonnen. Beleggers in Europa kauwden na op de opmerkingen van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve op vrijdag over de rente. Volgens Powell is het nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging in de Verenigde Staten.

5 uur geleden
Milieu Centraal: zonnepaneel goedkoper, inleg eerder terugverdiend

UTRECHT (ANP) - Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

5 uur geleden