Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duurdere benzine stuwt Nederlandse inflatie

Duurdere benzine stuwt Nederlandse inflatie

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders waren in maart in doorsnee 1,9 procent meer kwijt dan een jaar eerder voor de producten en diensten die ze kochten. Daarmee steeg de inflatie licht ten opzichte van februari, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat kwam vooral doordat benzine en andere brandstoffen duurder waren dan een jaar eerder, toen olieprijzen door de coronacrisis hard daalden.

Motorbrandstoffen waren vorige maand bijna 11 procent duurder dan in maart 2020, terwijl ze in februari op jaarbasis met maar 0,7 procent stegen. Die prijzen worden mede bepaald door de olieprijzen op de wereldmarkt. De prijs voor een vat Brentolie, een internationale standaard voor aardolie, kelderde in maart vorig jaar nog naar een prijs van 34,48 dollar doordat er minder brandstof nodig was voor vliegen, autorijden en de industrie. Vorige maand lag de prijs per vat alweer op 65,65 dollar vanwege de vooruitzichten op economische groei.

Ook duurdere kleding droeg bij aan de inflatie. Daarnaast waren energieprijzen weliswaar lager dan een jaar eerder, maar was die daling minder groot dan in februari. Voedingsmiddelen waren juist iets goedkoper dan een jaar eerder.

De volgens Europese meetmethoden geharmoniseerde inflatie bedroeg volgens het CBS 1,9 procent, gelijk aan die in februari. Daarmee steeg het Nederlandse gemiddelde prijspeil harder dan in de eurozone, waar de inflatie 1,3 procent was.

Meer uit Financieel

Mercedes-Benz aansprakelijk gesteld in sjoemeldieselzaak

STUTTGART (ANP/BLOOMBERG) - De rechter in Duitsland heeft autoconcern Mercedes-Benz Group aansprakelijk gesteld in een zaak die bezitters van sjoemeldiesels hadden aangespannen. Het toenmalige Daimler zou jarenlang software in dieselauto's hebben geïnstalleerd. Daardoor leken de auto's bij testen te voldoen aan de geldende uitstootnormen, terwijl dit in de praktijk niet zo was.

24 minuten geleden
Aantal huizen met nieuwe huurder is hard gedaald

UTRECHT (ANP) - Het aantal huizen dat een nieuwe huurder kreeg is vorig jaar hard gedaald, melden makelaarsvereniging NVM en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Maatregelen vanuit de overheid om huurprijzen te verlagen en zittende huurders beter te beschermen zorgen er mogelijk voor dat beleggers huurwoningen verkopen in plaats van opnieuw verhuren, denken de organisaties. Vooral in de laatste drie maanden van het jaar werden veel minder huizen verhuurd.

36 minuten geleden
Take-Two koopt maker schietspel Borderlands

NEW YORK (ANP/RTR) - Gamebedrijf Take-Two Interactive Software, bekend van onder meer Grand Theft Auto, neemt spelletjesontwikkelaar Gearbox Entertainment over. Gearbox is vooral bekend van het populaire schietspel Borderlands.

50 minuten geleden
Verzekeraars vrezen miljardenschade na instorten brug Baltimore

BALTIMORE (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De financiële schade na het instorten van de brug in Baltimore kan oplopen tot miljarden dollars, vrezen verzekeraars. Analisten van Barclays schatten dat de schade aan de brug alleen al zo'n 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro) bedraagt. Daarnaast komen er waarschijnlijk claims binnen voor de dood van de bouwvakkers en voor alle schepen die nu de haven van Baltimore niet kunnen bereiken of verlaten.

57 minuten geleden
China beëindigt jarenlange wijnoorlog met Australië

MELBOURNE (ANP/BLOOMBERG) - China beëindigt vanaf vrijdag de importheffingen op Australische wijn, zo heeft het Chinese ministerie van Handel aangekondigd. Hiermee komt een einde aan een jarenlange wijnoorlog met Australië.

1 uur geleden
Amsterdamse AEX-index stijgt weer naar record

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is donderdag opnieuw naar een recordniveau gestegen, geholpen door de koerswinsten op Wall Street een dag eerder. Op het Damrak kwamen de uitbater van snellaadstations Fastned, de aanbieder van postkluisjes InPost en investeerder HAL met cijfers.

2 uur geleden
Hogere opening beurzen verwacht, cijfers Fastned en InPost

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lijken donderdag hoger te openen. Daarmee zou de Amsterdamse AEX-index het record nog verder aanscherpen. De stemming wordt gesteund door de winsten op Wall Street. Op het Damrak kwamen de aanbieder van postkluisjes InPost en de exploitant van snellaadstations Fastned met cijfers. Het is de laatste handelsdag van deze week, want op Goede Vrijdag zijn de Europese en Amerikaanse aandelenmarkten dicht.

3 uur geleden