Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duurdere auto's helpen Ford aan hogere winstverwachting

Duurdere auto's helpen Ford aan hogere winstverwachting

DEARBORN (ANP) - Autofabrikant Ford is veel positiever geworden over de resultaten in 2021, ondanks de problemen die een gebrek aan chips bij het Amerikaanse concern veroorzaakte. Daarbij helpt het dat nieuwe modellen in de Verenigde Staten voor recordprijzen worden verkocht.

Ford verwacht dat de aangepaste winst voor aftrek van belastingen en rentebetalingen dit jaar tussen de 9 miljard en 10 miljard dollar zal bedragen. Dat is zo'n 3,5 miljard dollar meer dan aanvankelijk gedacht. In het voorbije kwartaal was dit resultaat 1,1 miljard positief, terwijl het operationele verlies in dezelfde periode vorig jaar nog 1,9 miljard dollar bedroeg.

Aanvankelijk leek Ford, een jaar na de klap van de coronacrisis, opnieuw een moeilijk jaar tegemoet te gaan. Chiptekorten zaten de productie van auto's dwars, doordat de wereldwijde vraag naar halfgeleiders was geƫxplodeerd door het massale thuiswerken. Ford kocht bovendien veel chips in bij een Japanse fabrikant die werd getroffen door een grote brand.

In april meldde Ford nog dat het in de maanden april, mei en juni slechts de helft van alle auto's zou produceren die op de planning stonden. Maar het bedrijf presteerde beter dan verwacht, mede doordat er minder kortingsacties nodig waren om klanten te trekken. Op jaarbasis steeg de omzet met 38 procent tot 26,8 miljard dollar. In dezelfde periode steeg de gemiddelde prijs voor een auto van Ford tot een recordniveau 47.446 dollar, berekende marktonderzoeker Cox Automotive.

De winsten zullen in de tweede jaarhelft niet zo hoog uitvallen als in de eerste zes maanden, waarschuwde Ford meteen. Dat komt doordat de prijzen voor grondstoffen hard zijn gestegen, waardoor de marges slinken. Ook investeert het bedrijf de komende tijd meer in elektrisch rijden en andere technologische vernieuwingen.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

17 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

19 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

21 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

22 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

23 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

23 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

1 dag geleden