Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duur voedsel zorgt voor hogere Franse inflatie

Duur voedsel zorgt voor hogere Franse inflatie

PARIJS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De sterk gestegen prijzen voor voedsel hebben de inflatie in Frankrijk opnieuw aangejaagd. Vorige maand werd het leven gemiddeld 6,2 procent duurder dan een jaar eerder, becijferde het Franse statistiekbureau Insee.

Ook de prijs van diensten, alles van vakanties tot horeca, gingen harder omhoog dan in voorgaande maanden. Die zorgden ook voor een toename van de inflatie op maandbasis, al speelde daarbij mee dat de uitverkoop in januari veel spullen goedkoper maakte.

De Franse inflatie heeft inmiddels niveaus bereikt die ruim dertig jaar niet meer zijn behaald. Maar de prijzen gaan toch minder hard omhoog dan in andere Europese landen. Overheidssteun zorgt ervoor dat de prijsstijgingen van veel producten binnen de perken blijven.

Spanje

Ook in Spanje werd het leven deze maand sneller duurder. De inflatie kwam daar uit op 6,1 procent op jaarbasis van 5,9 procent in januari. De stijging was onverwachts. Economen dachten dat een vertraging van de prijsstijgingen die in de zomer was ingezet door zou zetten. Temeer omdat Spanje de belasting op verschillende soorten basisvoedsel heeft verlaagd.

De kerninflatie, waar snel wisselende prijzen voor energie en voedsel niet mee worden geteld, ligt in Spanje op 7,7 procent. Nog nooit was die maatstaf zo hoog. De kerninflatie geeft goed weer hoe de prijzen van andere producten beïnvloed worden door het doorberekenen van hogere lonen, dure energie en andere gestegen prijzen.

In Nederland maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag een eerste schatting van de inflatie bekend. Dan komt ook het eerste cijfer over de geldontwaarding in de eurozone in februari.

Meer uit Buitenland

Kleine eilandstaten op de klimaattop: we hebben nu actie nodig

DUBAI (ANP) - Het is cruciaal dat landen actie ondernemen om de opwarming van de aarde te beperken, benadrukten afgevaardigden van kleine eilandstaten in de Stille Oceaan tijdens de klimaattop in Dubai. "De tijd is op", zei Grace Malie uit Tuvalu. "Als we ooit de grens van 1,5 graad overschrijden, dan ben ik bang dat we ons land zullen verliezen."

17 minuten geleden
Treinverkeer in zuiden Duitsland voorlopig ontregeld door sneeuw

MÜNCHEN (ANP) - Het treinverkeer in het zuiden van Duitsland blijft nog enkele dagen ontregeld door de grote hoeveelheid sneeuw die er is gevallen. Van en naar München rijden vooralsnog geen treinen. De situatie op de wegen is in die regio wel verbeterd ten opzichte van zaterdag.

1 uur geleden
Luchthaven München weer open na sluiting om hevige sneeuwval

MÜNCHEN (ANP) - De luchthaven van München is zondag sinds 06.00 uur weer open na een sluiting wegens hevige sneeuwval. Het vliegveld, het op na drukste van Duitsland, ging een dag eerder dicht.

2 uur geleden
VS-defensieminister: Israël riskeert strategische nederlaag

WASHINGTON (ANP) - Als Israël niet meer doet om in de Gazastrook burgerdoden te vermijden of in de Westoever geweld door kolonisten in te perken, dan riskeert het land in zijn oorlog met Hamas een strategische nederlaag. Dat zegt de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin.

4 uur geleden
Uitgebreide Israëlische bombardementen gemeld in Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/AFP) - In de nacht van zaterdag op zondag heeft Israël opnieuw aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook, ook in het zuiden waar naar schatting 1,7 miljoen inwoners heen zijn gevlucht.

4 uur geleden
VK gaat observatievluchten boven Gaza en Israël uitvoeren

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk gaat boven de Gazastrook en Israël observatievluchten uitvoeren om gijzelaars in handen van Hamas te lokaliseren, melden Britse media op gezag van het ministerie van Defensie.

4 uur geleden
Premier Frankrijk: zullen niet toegeven aan terrorisme

PARIJS (ANP/AFP) - "Wij zullen niet toegeven aan terrorisme. Nooit." Daarmee bevestigt de Franse premier Élisabeth Borne op X dat de aanval in Parijs die zaterdagavond één dode en twee gewonden heeft geëist een terreuraanslag is geweest. Eerder lieten de autoriteiten al weten dat de vermoedelijke dader als radicale islamist bekend staat.

9 uur geleden