Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dutch Design Week barst opnieuw los

Dutch Design Week barst opnieuw los

EINDHOVEN (ANP) - In Eindhoven begint zaterdag weer de Dutch Design Week (DDW). Werk en ideeën van een paar duizend ontwerpers en uitvinders uit diverse landen worden negen dagen lang op tal van plekken in de stad over het voetlicht gebracht. Het gaat om bijna 400 verschillende grote en kleine evenementen: tentoonstellingen, installaties, demonstraties, lezingen, netwerkbijeenkomsten en debatten op het gebied van kunst, design en technologie.

Ontwerpen gaat steeds meer over maatschappelijke en andere relevante vraagstukken. De organisatie belooft een "internationale hub bomvol vernieuwende visies en de hoognodige transities naar een betere toekomst".

De organisatie Next Nature bijvoorbeeld zegt in het Evoluon te komen met "'s werelds eerste bolletje vanille-ijs gemaakt van plastic afval". Ontwerper Eleonora Ortolani ontwikkelde het door gebruik te maken van verteringsenzymen en bacteriën. Proeven is er voorlopig nog niet bij: "Het ijsje zit achter slot en grendel, in afwachting van strenge testen op voedselveiligheid".

"Ontwerpers zijn op een missie om concrete oplossingen te bieden voor complexe uitdagingen", aldus de DDW. Op basis van wat er op dit moment speelt, heeft de DDW een aantal missies ofwel programmalijnen benoemd. Elk deelnemend project en sommige tentoonstellingen vallen nu onder zo'n missie. Aan de orde komen thema's als het verbeteren van levenskwaliteit en gezondheid, het verkennen van kunstmatige intelligentie en het (her)ontwerpen van de leefomgeving.

De Dutch Design Week, inmiddels een internationaal fenomeen, vindt zijn oorsprong in de Dag van het Ontwerp, die in 1998 voor het eerst werd gehouden.

Meer uit Binnenland

Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

58 minuten geleden
Bijna 45.500 wandelaars hebben startnummer Vierdaagse opgehaald

NIJMEGEN (ANP) - Precies 45.445 wandelaars hebben hun startnummer voor de Vierdaagse in Nijmegen opgehaald, meldt de organisatie na afloop van de aanmelddagen. Zo'n 1555 deelnemers hebben zich niet gemeld.

59 minuten geleden
Extra Nederlandse getuigen in zaak Joost Klein gehoord door OM

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de zaak rondom Joost Klein de extra Nederlandse getuigen gehoord voor wie een Europees onderzoeksbevel was gestuurd door het OM in Zweden. Dat laat een woordvoerder van het Landelijk Parket weten aan het ANP.

2 uur geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

3 uur geleden
Halsema: monument herinnert aan De Vries maar ook aan de moord

AMSTERDAM (ANP) - Het monument voor Peter R. de Vries herinnert niet alleen aan de misdaadverslaggever en zijn werk, maar moet er ook voor zorgen dat de "onmenselijke misdaad" van de moord op hem niet wordt vergeten. Dat zei Femke Halsema maandag bij de onthulling van het kunstwerk. De moord zal "decennia blijven verbijsteren", aldus de Amsterdamse burgemeester.

4 uur geleden
AVROTROS haalt alle tv-programma's van Ali B offline

HILVERSUM (ANP) - AVROTROS heeft alle tv-programma's die de omroep in samenwerking met Ali B maakte offline gehaald. Een woordvoerder van de omroep bevestigt dat maandag na berichtgeving van tv-expert Tina Nijkamp. Eerder verwijderde de omroep al het programma Ali B en de Muziekkaravaan.

4 uur geleden
Tien jaar cel en tbs voor doden sekswerker in woning IJmuiden

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft maandag de 36-jarige Sander K. veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten en doden van de 34-jarige sekswerker Arina Sasina uit Amsterdam. K. heeft de vrouw op 18 augustus 2022 gewurgd in zijn huis in IJmuiden en haar lichaam vervolgens in tien stukken gesneden. De vrouw had op de bewuste avond een betaalde seksafspraak met K. "Haar laatste momenten moeten verschrikkelijk zijn geweest", aldus de rechtbank.

5 uur geleden