Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dure dollar maakt tankbeurt duurder dan bij olieprijsrecord 2008

Dure dollar maakt tankbeurt duurder dan bij olieprijsrecord 2008

EN HAAG (ANP) - De prijzen voor benzine, diesel en lpg aan de pomp stijgen donderdag naar verwachting opnieuw door de sterk opgelopen olieprijzen. Opvallend daarbij is dat de prijs voor een liter benzine nu veel hoger is dan in juni 2008, toen de prijs voor ruwe aardolie een record bereikte. De belangrijkste reden daarachter is de relatief dure dollar.

Volgens voorlopige cijfers van consumentencollectief UnitedConsumers stijgt de gemiddelde adviesprijs voor een liter benzine donderdag met 0,8 cent tot 2,502 euro per liter. In juni 2008 was dat net geen 1,70 euro, terwijl de prijs voor de in Europa maatgevende Brentolie aan het einde van die maand een absolute recordprijs van 139,83 dollar per vat had bereikt.

"De belangrijkste reden is de koers van de dollar", legt energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO uit over dat verschil. "Olie wordt in dollars afgerekend maar wij betalen onze benzine in euro's. Toen was de euro zo'n 1,60 dollar waard en nu nog niet eens 1,10 euro, dus als je in euro's betaalt ben je meer kwijt."

Duur

In de tussenliggende jaren zijn bovendien de accijnzen en het btw-percentage op benzine in Nederland gestegen, stipt Van Cleef aan. Het is volgens hem niet zo dat oliemaatschappijen nu een groter deel van de verkoopprijs als winst opstrijken. "Die marges van een Shell of BP zijn altijd een vast percentage, dus dat verklaart het verschil niet."

Automobilisten kunnen er beter niet op rekenen binnenkort goedkoper uit te zijn. Door de Russische inval in Oekraïne wordt er op de grondstoffenmarkten rekening mee gehouden dat het olierijke Rusland lange tijd wordt uitgesloten van de wereldhandel, waardoor olie schaars blijft. De Verenigde Staten kondigden dinsdag aan niet langer fossiele brandstoffen uit Rusland te kopen wegens de oorlog in Oekraïne.

Sancties

"Besef goed, de oorlog kan binnenkort voorbij zijn, maar zolang Poetin aan de macht blijft houden die sancties stand", zegt UnitedConsumers-oprichter Paul van Selms. "Dit is structureler dan eerdere pieken in de olieprijs. Een oorlog is nooit goed voor wereldwijde markten, maar met Rusland wordt een groot olieproducerend land uitgeschakeld."

Overigens daalden de olieprijzen woensdagavond fors. Een vat Amerikaanse olie zakte 11 procent in prijs tot 109,66 dollar. Brentolie werd bijna 12 procent goedkoper tot 112,70 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

4 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

5 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

6 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

8 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

8 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

9 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

9 uur geleden