Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dure dollar maakt tankbeurt duurder dan bij olieprijsrecord 2008

Dure dollar maakt tankbeurt duurder dan bij olieprijsrecord 2008

EN HAAG (ANP) - De prijzen voor benzine, diesel en lpg aan de pomp stijgen donderdag naar verwachting opnieuw door de sterk opgelopen olieprijzen. Opvallend daarbij is dat de prijs voor een liter benzine nu veel hoger is dan in juni 2008, toen de prijs voor ruwe aardolie een record bereikte. De belangrijkste reden daarachter is de relatief dure dollar.

Volgens voorlopige cijfers van consumentencollectief UnitedConsumers stijgt de gemiddelde adviesprijs voor een liter benzine donderdag met 0,8 cent tot 2,502 euro per liter. In juni 2008 was dat net geen 1,70 euro, terwijl de prijs voor de in Europa maatgevende Brentolie aan het einde van die maand een absolute recordprijs van 139,83 dollar per vat had bereikt.

"De belangrijkste reden is de koers van de dollar", legt energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO uit over dat verschil. "Olie wordt in dollars afgerekend maar wij betalen onze benzine in euro's. Toen was de euro zo'n 1,60 dollar waard en nu nog niet eens 1,10 euro, dus als je in euro's betaalt ben je meer kwijt."

Duur

In de tussenliggende jaren zijn bovendien de accijnzen en het btw-percentage op benzine in Nederland gestegen, stipt Van Cleef aan. Het is volgens hem niet zo dat oliemaatschappijen nu een groter deel van de verkoopprijs als winst opstrijken. "Die marges van een Shell of BP zijn altijd een vast percentage, dus dat verklaart het verschil niet."

Automobilisten kunnen er beter niet op rekenen binnenkort goedkoper uit te zijn. Door de Russische inval in Oekraïne wordt er op de grondstoffenmarkten rekening mee gehouden dat het olierijke Rusland lange tijd wordt uitgesloten van de wereldhandel, waardoor olie schaars blijft. De Verenigde Staten kondigden dinsdag aan niet langer fossiele brandstoffen uit Rusland te kopen wegens de oorlog in Oekraïne.

Sancties

"Besef goed, de oorlog kan binnenkort voorbij zijn, maar zolang Poetin aan de macht blijft houden die sancties stand", zegt UnitedConsumers-oprichter Paul van Selms. "Dit is structureler dan eerdere pieken in de olieprijs. Een oorlog is nooit goed voor wereldwijde markten, maar met Rusland wordt een groot olieproducerend land uitgeschakeld."

Overigens daalden de olieprijzen woensdagavond fors. Een vat Amerikaanse olie zakte 11 procent in prijs tot 109,66 dollar. Brentolie werd bijna 12 procent goedkoper tot 112,70 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Allianz: minder schepen vergaan ondanks grotere risico's

ROTTERDAM/ANTWERPEN (ANP) - Wereldwijd zijn er in 2023 26 grote schepen verloren gegaan, meldt verzekeraar Allianz. Dat is een daling van een derde op jaarbasis en het laagste aantal in de scheepvaartsector ooit, ondanks de grotere risico's voor de sector door oorlogen en geopolitieke conflicten. Dertig jaar geleden verloor de wereldwijde scheepsvloot nog ongeveer tweehonderd grote schepen per jaar.

4 minuten geleden
China zinspeelt op importheffing op auto's uit EU en VS

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - China overweegt een importheffing van mogelijk 25 procent in te voeren voor auto's uit de Europese Unie en de Verenigde Staten. Dat meldt de CCCEU, de branchevereniging voor bedrijven uit China in de EU, op basis van signalen van ingewijden. Dergelijke heffingen zouden volgens de CCCEU gevolgen hebben voor Europese en Amerikaanse autofabrikanten en een "aanzienlijke" impact hebben op de relatie tussen Beijing en Brussel.

28 minuten geleden
Onderzoek: winkelstraten Nederland dit voorjaar veel drukker

UTRECHT (ANP) - De winkelstraten in Nederland zijn dit voorjaar veel drukker dan voorgaande jaren. Dat stelt onderzoeksbureau Locatus, dat elk halfjaar de straten opgaat om het aantal passanten in winkelgebieden te tellen.

30 minuten geleden
NASA stelt lancering Boeings Starliner weer uit, tot nader order

CAPE CANAVERAL (ANP/RTR) - NASA heeft de eerste bemande vlucht van de Starliner, het nieuwe ruimtevaartuig van Boeing, opnieuw uitgesteld. Een heliumlek aan boord van het toestel is nog steeds de oorzaak. Een volgende lanceerdatum is niet vastgesteld.

32 minuten geleden
Hornbach verwacht groeiende verkopen na gunstig klusweer

HOUTEN (ANP) - Bouwmarktketen Hornbach rekent dit jaar op groei, na een kleine omzetdaling afgelopen jaar. Naar eigen zeggen kende de in meerdere Europese landen actieve keten dit jaar in het eerste kwartaal een betere start dan vorig jaar dankzij gunstiger voorjaarsweer. Hornbach voorziet daarom in het lopende boekjaar een omzetstijging.

49 minuten geleden
Aandacht voor Fed-notulen en cijfers Nvidia op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de notulen van de Federal Reserve, die later op de dag naar buiten komen. De aantekeningen van de laatste beleidsvergadering bevatten mogelijk meer aanwijzingen over de toekomstige rentestappen. Bij het vorige besluit verklaarde de Fed dat er meer bewijs nodig is dat de inflatie richting het doel van 2 procent beweegt voordat de rente omlaag kan. Beleggers hopen dat de rente in de VS later dit jaar zal worden verlaagd.

50 minuten geleden
Tesla-aandeelhouders roepen op megabeloning Musk af te wijzen

WASHINGTON (ANP/AFP) - Een groep aandeelhouders van Tesla heeft opgeroepen het miljardenpakket voor topman Elon Musk af te wijzen. In een open brief stellen zij dat uitbetaling van de eerder overeengekomen beloning van tientallen miljarden dollars het autoconcern kan schaden.

55 minuten geleden