
DUO discrimineerde bij fraudecontroles uitwonende studenten
DEN HAAG (ANP) - De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft studenten met een migratieachtergrond indirect gediscrimineerd bij fraudecontroles, meldt demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf na een onderzoek door adviesorganisatie PwC. Deze studenten werden vaker thuis bezocht om te controleren of ze daadwerkelijk daar woonden, en niet bij hun ouders, en dus onterecht een uitwonendenbeurs hadden aangevraagd. Daar biedt de minister zijn excuses voor aan.
In hun afweging om een huis te bezoeken keken controleurs eerst naar de afstand tot het huis van de ouders. En die is doorgaans kleiner bij studenten met een migratieachtergrond. De achtergrond van studenten was geen criterium bij de keuze om een huisbezoek te brengen. Omdat de dienst selecteerde op kenmerken die vaker voorkomen bij mensen met een migratieachtergrond, was hier volgens Dijkgraaf toch sprake van discriminatie.
"Dat is wel iets wat me erg aantrekt. Ik maak ook daar de excuses voor. Dat hadden we beter en zorgvuldiger moeten doen", zegt Dijkgraaf na afloop van de ministerraad.
Studentenhuizen
Het gaat hier behalve om de afstand tot de ouders ook om andere kenmerken die later in het selectieproces mee gingen tellen. Controleurs namen bijvoorbeeld ook in hun afweging mee of de jongeren in een studentenhuis woonden. Zij schatten de kans op fraude kleiner in als dat het geval was. Daarmee werden studenten met een migratieachtergrond benadeeld, omdat zij minder vaak in studentenhuizen wonen.
"Van de overheid mag je verwachten dat degelijk wordt onderbouwd waarom criteria worden gebruikt, maar dat is niet gebeurd", zegt een woordvoerder van de minister.
Huisbezoek
Ook op zichzelf wonende mbo-studenten kregen vaker een huisbezoek. Dat komt doordat zij vanaf 2015 als enige nog een uitwonendenbeurs konden aanvragen omdat het - inmiddels weer afgeschafte - leenstelsel toen werd ingevoerd voor studenten op hogescholen en universiteiten. Tussen 2012 en 2015 werd het risico op fraude bovendien onterecht hoger ingeschat bij mbo'ers. De DUO redeneerde dat op kamers wonen bij deze groep minder nodig was. Door de grote hoeveelheid mbo-instellingen zou het vaak niet nodig zijn om het ouderlijk huis te verlaten. Ook deze aanname bleek niet goed onderbouwd.
Eerder deze week waarschuwde de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid bij de overheid heeft onderzocht dat het schandaal als met de kinderopvangtoeslag zo weer kan gebeuren.
Meer uit Politiek
PARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
3 dagen geleden