Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dumfries kopt Oranje naar zege op Oekraïne op EK

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlands elftal heeft het EK geopend met een spectaculaire zege op Oekraïne (3-2). Oranje verspeelde binnen 5 minuten een voorsprong van 2-0, maar mocht alsnog juichen na een rake kopbal van Denzel Dumfries in de slotfase (3-2).

De rechtsback van PSV was niet alleen vanwege zijn winnende treffer de 'man van de wedstrijd.' Hij bereidde na rust ook de 1-0 van Georginio Wiijnaldum en 2-0 van Wout Weghorst voor. Oranje zal ongetwijfeld gaan analyseren hoe het binnen 5 minuten een voorsprong van 2-0 kan weggeven. Maar afgezien van die korte periode mag het terugkijken op een geslaagde start van het EK, na een rommelige voorbereiding met veel discussie over het spelsysteem, het niet selecteren van Jasper Cillessen en enkele versprekingen van bondscoach Frank de Boer.

Oekraïne incasseerde op weg naar het EK slechts vier tegentreffers in acht kwalificatieduels met Portugal, Servië, Luxemburg en Litouwen. Tegen Nederland had het voor rust zo maar vier doelpunten tegen kunnen krijgen. Memphis Depay stuitte al in de tweede minuut op doelman Heorhij Boesjtsjan. De keeper van Oekraïne stopte even later een inzet van Dumfries met zijn voet en kreeg ook nog een hand tegen een hard schot van Georginio Wijnaldum. Hij had geluk dat Dumfries in vrijstaande positie naast kopte.

Domineren

Bondscoach Frank de Boer benadrukte in de aanloop naar het EK dat hij wilde domineren met vijf verdedigers. In de praktijk voetbalde Oranje ook slechts met drie verdedigers als het in balbezit was. Patrick van Aanholt en Dumfries speelden dan meer als links- en rechtsbuiten.

De keuze van De Boer voor Van Aanholt was opvallend. De bondscoach was in de twee oefenwedstrijden tegen Schotland en Georgië voor het EK echter niet helemaal tevreden over Owen Wijndal. De 30-jarige Van Aanholt, die bijna zijn hele loopbaan al in Engeland speelt, maakte tegen Oekraïne een degelijke indruk en voorkwam vlak voor rust met een mooie sliding dat Andrej Jarmolenko gevaarlijk werd.

Dumfries

Dumfries deed lang niet alles goed maar bereidde na rust wel de 1-0 van Wijnaldum en 2-0 van Weghorst voor. Oranje leek op weg naar een verdiende zege na 58 minuten. De Boer gunde Daley Blind rust en wisselde hem voor Nathan Aké. Wijndal mocht Van Aanholt aflossen. Even was de organisatie weg, zo leek het wel.

Andrei Jarmolenko bracht Oekraïne in de 75e minuut met een afstandsschot terug in de wedstrijd. Vier minuten later maakte Roman Jaremtsjoek zelfs gelijk. Vervolgens was het Dumfries die de 16.000 aanwezige fans met een rake kopbal in feeststemming naar huis stuurde.

Meer uit Voetbal

Juve pakt na achterstand door twee penalty's punt in Cagliari

CAGLIARI (ANP) - Juventus heeft ondanks een 2-0-achterstand bij rust een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Cagliari. Het werd 2-2. De eindstand werd vlak voor tijd bepaald door Cagliari-verdediger Alberto Dossena, die de bal in eigen doel werkte.

2 uur geleden
Dender van trainer Timmy Simons naar hoogste niveau in België

BOUSSU (ANP) - De Belgische voetbalclub Dender is gepromoveerd naar het hoogste niveau. De club wordt getraind door oud-PSV'er Timmy Simons (47), die 94 interlands speelde voor België.

3 uur geleden
Roda JC verspeelt tegen De Graafschap punten in promotiestrijd

KERKRADE (ANP) - Roda JC heeft in de strijd om promotie dure punten verspeeld. De nummer 2 van de Keuken Kampioen Divisie speelde thuis met 1-1 gelijk tegen De Graafschap en kan koploper Willem II nu zien uitlopen en achtervolger FC Groningen dichterbij zien komen.

Manier degradatie komt hard aan bij supportersvereniging Vitesse

ARNHEM (ANP) - De manier waarop Vitesse uit de Eredivisie verdwijnt is hard aangekomen bij de supporters van Vitesse. Dat zegt Susanne Wichhart, de voorzitter dan de Supportersvereniging Vitesse. De Arnhemse club kreeg vrijdagmiddag 18 punten in mindering van de licentiecommissie van de KNVB.

4 uur geleden
Manchester United vindt in Wilcox nieuwe technisch directeur

MANCHESTER (ANP) - Manchester United heeft Jason Wilcox aangesteld als nieuwe technisch directeur. Hij komt over van Southampton naar de club van trainer Erik ten Hag.

5 uur geleden
Villa-keeper Martínez toch geschorst na twee gele kaarten

BIRMINGHAM (ANP) - De Argentijnse keeper Emiliano Martínez moet de eerste wedstrijd van zijn club Aston Villa in de halve finale in de Conference League missen. Hij mocht donderdagavond nog op het veld blijven staan nadat hij twee gele kaarten had gekregen, maar is toch geschorst voor de volgende wedstrijd, bevestigt de UEFA aan Sky Sports.

6 uur geleden
City mogelijk zonder Haaland en De Bruyne in FA Cup

MANCHESTER (ANP) - Manchester City kan zaterdag in de halve finale van de FA Cup mogelijk geen beroep doen op Erling Haaland en Kevin De Bruyne. Beiden werden woensdag gewisseld in de Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid.