Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden Zweden betogen tegen vaccinatiepas

Duizenden Zweden betogen tegen vaccinatiepas

STOCKHOLM (ANP/AFP) - In de twee grootste steden van Zweden zijn zaterdag duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de vaccinatiepas. De politie had gewaarschuwd voor mogelijke rellen, maar de optochten verliepen kalm.

De binnenlandse veiligheidsdienst Säpo had zorgen uitgesproken over mogelijke confrontaties tussen neonazigroeperingen en tegenstanders in de hoofdstad Stockholm. Daar waren ongeveer 9000 man op de been voor een mars georganiseerd door een groep die zich de Vrijheidsbeweging noemt. In Göteborg werden 1500 demonstranten geteld. Uit voorzorg hadden sommige vaccinatiecentra vroegtijdig hun deuren gesloten, maar er werden geen ongeregeldheden gemeld.

De pas is sinds ruim een week verplicht bij bijeenkomsten binnen met meer dan vijftig mensen en kan worden gevraagd door restaurants, musea en sportscholen. "Het maakt niet uit hoe vaak ze zeggen dat vaccinatie niet verplicht is, het gaat erom dat je rechten in de maatschappij verliest", zei een van de betogers over de pas.

De afgelopen week werden rond de 40.000 coronabesmettingen per dag geregistreerd. Ruim 83 procent van de 12-plussers in het Scandinavische land is gevaccineerd. Zweden viel in het begin van de pandemie op door geen lockdown in te voeren en de scholen open te houden, maar in te zetten op afstand houden en thuiswerken. In een latere fase werden wel strenge maatregelen getroffen, waaronder inreisverboden.

Meer uit Buitenland

Amerikaanse pier voor hulpgoederen weer verbonden aan kust Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Amerikaanse leger heeft een in moeilijkheden verkerende drijvende pier opnieuw aan de kust van de Gazastrook bevestigd. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van Amerikaanse functionarissen. De pier was onlangs tijdelijk verwijderd van de kust om de slechte omstandigheden op zee.

2 uur geleden
Laatste rivaal Rutte maakt zich op om weg naar NAVO vrij te maken

BRUSSEL/BOEKAREST (ANP) - De Roemeense president Klaus Iohannis laat donderdag weten of hij de leiding over de NAVO aan demissionair premier Mark Rutte laat. Als Iohannis zich terugtrekt uit de race - zoals iedereen verwacht - en de Nederlander steunt, staat niets Rutte meer in de weg om NAVO-secretaris-generaal te worden.

3 uur geleden
Stroomvoorziening in Ecuador nagenoeg hersteld

QUITO (ANP/RTR) - In Ecuador komt de stroomvoorziening geleidelijk weer op gang na een landelijke stroomstoring die ongeveer vier uur duurde, meldt minister Roberto Luque van Openbare Werken op X. Inmiddels heeft zo'n 95 procent van de Ecuadoranen weer stroom.

3 uur geleden
Oxfam: meer klimaatvluchtelingen door droogte en overstromingen

DEN HAAG (ANP) - Wereldwijd slaan steeds meer mensen op de vlucht door klimaatgerelateerde rampen, zoals overstromingen en extreme droogte. Volgens een overzicht dat Oxfam Novib donderdag op Wereldvluchtelingendag publiceerde, is het aantal klimaatvluchtelingen in de tien zwaarst getroffen landen meer dan verdubbeld in tien jaar tijd.

6 uur geleden
Heel Ecuador zit zonder stroom

QUITO (ANP/RTR) - Ecuador is getroffen door een landelijke stroomstoring, meldt minister Roberto Luque van Openbare Werken op X. De autoriteiten werken aan een oplossing van het probleem.

6 uur geleden
Dodental onder deelnemers hadj opgelopen

MEKKA (ANP/AFP) - Het aantal sterfgevallen tijdens de hadj in Saudi-Arabië is opgelopen tot boven de negenhonderd. Deelnemers van de pelgrimstocht hebben dit jaar te maken met zeer hoge temperaturen en die hitte is honderden mensen fataal geworden.

9 uur geleden
Poetin aangekomen in Vietnam

HANOI (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is aangekomen in Vietnam, melden Russische persbureaus. Hij bezoekt het Zuidoost-Aziatische land voor het eerst sinds 2017 om de banden aan te halen.

9 uur geleden