Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden werknemers met beperking protesteren voor hoger loon

Duizenden werknemers met beperking protesteren voor hoger loon

UTRECHT (ANP) - Duizenden werknemers met een beperking hebben woensdag in Utrecht geprotesteerd voor een hoger loon en een hogere reiskostenvergoeding. Volgens de vakbond CNV waren er meer dan 8000 mensen op de manifestatie afgekomen, zo’n 10 procent van de mensen die werkzaam zijn in de sector.

De protestactie in Park Transwijk had wel wat weg van een festival met muziek, een groot podium en tentjes met koffie en thee. Volgens de vakbonden CNV en FNV kunnen de werknemers van sociaalwerkbedrijven door de prijsstijgingen moeilijk rondkomen. "Uitgekleed tot het bot", stond op een van de protestborden, met een plaatje van een skelet erbij.

De bonden voeren al maanden actie voor een loonsverhoging van ruim 10 procent en een ruimere reiskostenvergoeding. Volgens het CNV zijn mensen soms 200 euro per maand kwijt om naar hun werk te komen. Soms zouden medewerkers moeten kiezen tussen tanken of eten. De vakbond stelde dat praten over de cao niets oplevert, en dat daarom de manifestatie werd gehouden.

Protestborden

"Wij tellen ook mee!" en "Gehandicapten verdienen ook 10 procent!", stond op andere protestborden te lezen. Het CNV stelde eerder al dat werkgever Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wel een forse loonsverhoging heeft gegeven aan collega's zonder een beperking die hetzelfde werk doen.

Een van de medewerkers om wie het gaat, Christa, vertelde woensdag op het podium dat ze alleen nog geld heeft voor boodschappen en vaste lasten. "Als de lonen niet worden verhoogd, houd ik het niet meer vol", zei ze.

Geld nodig

Een woordvoerder van de VNG benadrukte maandag al de wens voor meer loon te steunen en minister Carola Schouten meer geld te hebben gevraagd. De burgemeester van Weert, Raymond Vlecken, zei namens de VNG woensdag dat "zo’n groot publiek duidelijk maakt dat het menens is". De VNG erkent en herkent de problematiek, zei hij. "Maar deze actie gaat richting Den Haag helpen want daar zit de minister en die moet luisteren."

In een boodschap op het scherm bij het podium zei Schouten begrip te hebben voor de gevoelens van de medewerkers. Maar, gaf ze aan, gemeenten bepalen welke middelen zij beschikbaar stellen. Vlecken bracht daar echter tegenin dat gemeenten geld nodig hebben van het Rijk. "Jullie werk doet ertoe en Den Haag moet beter luisteren."

De bonden gaven aan het een teleurstellend verhaal te vinden. "Je zegt je best te doen, maar we zijn al een jaar niks opgeschoten", was de teneur van de bonden. De kreet "wij verdienen meer, want wij zijn niet', werd vanuit het publiek vervolgens luidkeels beantwoord met: "Minder!"

Meer uit Binnenland

Brand in pand Rotterdam waar minder-zelfredzame mensen wonen

ROTTERDAM (ANP) - In een flatwoning aan de Arrheniusweg in de Rotterdamse wijk Prins-Alexander bestrijdt de brandweer een uitslaande brand. In het gebouw wonen enkele mensen die volgens de veiligheidsregio "minder zelfredzaam zijn".

21 minuten geleden
Neergestoken medewerker ggz-instelling Heerlen overleden

HEERLEN (ANP) - De medewerker van een ggz-instelling in Heerlen die vorige week werd neergestoken, is dinsdag aan haar verwondingen overleden. Dat meldt de politie woensdagochtend. De vrouw werd vorige week maandagmiddag neergestoken op het terrein van de instelling aan de John F. Kennedylaan. Korte tijd later hield de politie een 29-jarige vrouw uit Heerlen aan als verdachte.

2 uur geleden
Tientallen woningen in Utrecht ontruimd om gaslek

UTRECHT (ANP) - Rond de dertig woningen zijn woensdagochtend in Utrecht ontruimd in verband met een gaslek in een woning. De Veiligheidsregio Utrecht meldt dat er een dusdanige hoeveelheid gas is gemeten in de woning aan de Zijpestraat in de Rivierenwijk, dat is besloten ruim te ontruimen.

2 uur geleden
Flinke kettingbotsing in Zeeburgertunnel bij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In de Zeeburgertunnel in de A10 bij Amsterdam is een kettingbotsing met dertien auto's geweest. Dat meldt de ANWB. Over gewonden is nog niks bekend.

3 uur geleden
Verzetsstrijder Anton de Kom herdacht op erebegraafplaats Loenen

LOENEN (ANP) - Op het Nationaal Ereveld Loenen wordt woensdagavond Anton de Kom herdacht, op de 79e sterfdag van de Surinaamse verzetsstrijder, activist en schrijver. Tijdens de plechtigheid, die om 19.00 uur begint, zijn er toespraken van burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn, voorzitter Linda Nooitmeer van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) en bijzonder hoogleraar West-Indische letteren Michiel van Kempen. Ook wordt een krans gelegd op het graf van De Kom.

8 uur geleden
Extern ingehuurde docent per uur bijna twee keer zo duur

DEN HAAG (ANP) - Docenten die via een extern bureau worden ingehuurd, kosten middelbare scholen per uur bijna twee keer zoveel als docenten in loondienst. De Algemene Rekenkamer becijfert het verschil in een onderzoek. Waar een leraar in vaste dienst in een veelvoorkomende loonschaal 58 euro per uur kost, moeten scholen voor een gedetacheerde docent op hetzelfde niveau 113 euro per uur afrekenen.

10 uur geleden
Gewonde bij woningbrand in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Bij een woningbrand in Utrecht is dinsdagavond laat een persoon gewond geraakt. De uitslaande brand woedde op een zolderverdieping in de Lombokstraat.

10 uur geleden