Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden stakende leraren laten zich horen

Duizenden stakende leraren laten zich horen

DEN HAAG (ANP) - Met protestmanifestaties en marsen in diverse binnensteden laten leerkrachten opnieuw massaal hun ongenoegen blijken. Duizenden stakers zijn bijeengekomen, onder meer op de Dam in Amsterdam, in stadion De Kuip in Rotterdam en op het Lange Voorhout in Den Haag.

Ruim 4200 scholen hebben aan de Algemene Onderwijsbond (AOb) gemeld dat ze dicht zijn vanwege de staking. Het zijn vooral basisscholen, maar ook middelbare scholen doen mee. Leraren, onderwijsassistenten en anderen uit de sector eisen dat het kabinet nog eens honderden miljoenen euro's in het onderwijs investeert om lerarentekorten aan te pakken, de hoge werkdruk te verlichten en salarissen te verhogen.

"Ik sta hier vandaag omdat de kwaliteit van ons onderwijs achteruitholt", zo verwoordde Kim van Strien, docent Frans, het tegenover zo'n 7000 collega's in De Kuip, waar leraren vanuit drie punten in Rotterdam-Zuid naartoe waren gelopen. "Ik sta hier voor al mijn collega's die thuiszitten met een burn-out. Minister Slob, geef ons het salaris dat wij verdienen. Maar het allerbelangrijkste: geef kinderen het onderwijs dat zij verdienen." De toespraak werd met gejuich ontvangen.

Manifestatie op de Dam

In de hoofdstad hielden de leraren een mars door het centrum. Een manifestatie op de Dam trok vele duizenden mensen, onder wie politici als Jesse Klaver en Lodewijk Asscher.

Op het Lange Voorhout in Den Haag werd de vraag vanaf het podium "of de leraren boos zijn" met een luidkeels "ja" beantwoord. Onder de actievoerders daar waren ook solidaire ouders en bestuurders van scholen, zoals Ben Kottenhagen, die directeur is van een school voor voortgezet speciaal onderwijs in Leiderdorp. Hij vindt vooral dat de politiek moet zorgen voor meer personeel. Kottenhagen kampt door de werkdruk met hoog ziekteverzuim, waardoor het al meerdere keren is voorgekomen dat een klas een dag geen les kreeg.

Ook in Groningen, Maastricht, Zutphen en Middelburg wordt actiegevoerd. Net als bij eerdere stakingen maken de leerkrachten hun ongenoegen duidelijk op protestborden en leuzen op hesjes: "Ik heb er de (leer)kracht niet voor", "Hart voor de zaak, dus ik staak" en "Gaat uw kind straks 5 dagen naar school?"

Meer uit Binnenland

Kampen lost het eerste carbidschot van 2023

KAMPEN (ANP) - Kampen lost vrijdagmiddag het eerste carbidschot van 2023. Aan het einde van het eerste nationale Carbidcongres wordt op het plein voor het stadhuis van de Overijsselse plaats een demonstratie gegeven van melkbusschieten, zoals het carbidschieten in Kampen heet. Knallen met carbid is met name in het noorden en oosten van het land een vaste traditie op oudjaarsdag.

19 minuten geleden
Hoger beroep liquidatieproces Eris van start

SCHIPHOL (ANP) - In het omvangrijke liquidatieproces Eris, rond leden van de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh, begint vrijdag de inhoudelijke behandeling in hoger beroep. De strafzaak gaat over vijf moorden en meerdere pogingen daartoe. Er staan negentien verdachten terecht, van wie er vier eerder door de rechtbank zijn veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen.

21 minuten geleden
Rechter beslist over strengere controles op visserij

UTRECHT (ANP) - De rechtbank in Utrecht beslist vrijdag of de overheid strengere controles op de Nederlandse visserij moet uitvoeren. De zaak is aangespannen door een groep kleinschalige vissers en milieuorganisatie ClientEarth. Zij vinden dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tekortschiet in het controleren van de hoeveelheden vis die aan land worden gebracht.

25 minuten geleden
Kiesraad stelt uitslag van Kamerverkiezingen vast

DEN HAAG (ANP) - De Kiesraad stelt vrijdag officieel de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week vast. Alle gemeenten hebben de stemmen geteld en de uitkomsten doorgegeven, en in tientallen gemeenten zijn de afgelopen dagen hertellingen geweest.

45 minuten geleden
Luisteraars kunnen weer stemmen voor de Top 2000 van NPO Radio 2

HILVERSUM (ANP) - Luisteraars kunnen vanaf vrijdagochtend stemmen voor de 25e editie van de Top 2000 van NPO Radio 2. Mensen hebben tot vrijdag 8 december 15.00 uur de tijd om hun stem uit te brengen. Zoals elk jaar reist de Top 2000 Stembus door het land om stemmen en motivaties op te halen.

58 minuten geleden
Paard dood door aanrijding trein en trailer in Boxtel

BOXTEL (ANP) - Een paardentrailer is donderdagavond op een spoorwegovergang in Boxtel door een trein geraakt. Daardoor is een van de twee paarden in de trailer om het leven gekomen. De bestuurder van de auto voor de trailer raakte zwaargewond, maakte de politie bekend.

5 uur geleden
Goes wil Cees van den Bos van Urk als burgemeester

GOES (ANP) - De gemeenteraad van Goes wil Cees van den Bos (43) als nieuwe burgemeester. De raad heeft Van den Bos, die nu nog burgervader van Urk is, donderdag voorgedragen. Het is de bedoeling dat hij per 1 februari 2024 wordt benoemd, meldt de gemeente Goes.

7 uur geleden