Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden Russen bewijzen Gorbatsjov laatste eer in Moskou

Duizenden Russen bewijzen Gorbatsjov laatste eer in Moskou

MOSKOU (ANP/DPA/AFP) - Duizenden Russen hebben zaterdag afscheid genomen van Michail Gorbatsjov. De laatste leider van de Sovjet-Unie overleed eerder deze week op 91-jarige leeftijd. Hij werd zaterdagmiddag begraven op het prestigieuze kloosterkerkhof Novodjevitsje in Moskou naast zijn vrouw Raisa, die in 1999 aan kanker bezweek. Het was een sobere plechtigheid. Een militair orkest speelde het Russische volkslied en er klonken saluutschoten. President Vladimir Poetin schitterde door afwezigheid.

Eerder op de dag liep een lange rij mensen langs de kist die, geflankeerd door een erewacht, stond opgesteld in het Huis van de Vakbonden (Dom Sojoez), niet ver van het Kremlin. Velen legden bloemen in de Zuilenhal, waar Josef Stalin lag opgebaard na zijn dood in 1953. De ruimte werd daarna vaak gebruikt voor de uitvaart van Russische prominenten. Gorbatsjov, door veel landgenoten beschouwd als de man die de Sovjet-Unie ten grave droeg, kreeg echter geen staatsbegrafenis.

Door de oorlog in Oekraïne ontbraken buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Als reactie op de sancties hebben veel westerse leiders een inreisverbod gekregen. Onder meer de Verenigde Staten en Duitsland lieten zich vertegenwoordigen door hun ambassadeur in Moskou. Uit de Europese Unie was alleen de Hongaarse regeringsleider Victor Orbán aanwezig. Gorbatsjovs dochter Irina, in het zwart gekleed, nam de condoleances in ontvangst.

Uit Rusland gaven voormalig president Dmitri Medvedev en de liberale oppositieleider Grigori Javlinski acte de présence. Poetin, van wie gezegd werd dat hij een dienstreis maakte naar Kaliningrad, had Gorbatsjov donderdag al de laatste eer bewezen. Na enkele uren werd de kist met Gorbatsjov naar diens laatste rustplaats gebracht. Dmitri Moeratov, hoofdredacteur van de door Gorbatsjov mogelijk gemaakte onafhankelijke krant Novaja Gazeta, leidde de stoet. Hij werd evenals Gorbatsjov onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede.

Meer uit Buitenland

Premier Qatar vreest dat oorlog Gaza hele generatie radicaliseert

DOHA (ANP/RTR) - De premier van Qatar vreest dat een hele generatie in het Midden-Oosten radicaliseert door de bloedige oorlog in de Gazastrook. Premier Mohammed bin Abdulrahman al-Thani zei dit op het Doha Forum dat sinds 2003 jaarlijks wordt gehouden in de stad waar het forum naar is genoemd. Het voornaamste thema is dialoog en diplomatie.

1 uur geleden
VN-chef betreurt 'verlamming' VN na stemming over bestand Gaza

DOHA (ANP/AFP/RTR) - VN-chef António Guterres betreurt het dat de Verenigde Naties "verlamd zijn door geostrategische verdeeldheid". De Veiligheidsraad heeft vrijdag geen resolutie met de eis tot een staakt-het-vuren in Gaza kunnen aannemen, omdat de VS hun veto uitspraken. Guterres zei ook op een jaarlijks forum in de hoofdstad van Qatar, Doha, dat het falen van de resolutie de geloofwaardigheid van de Veiligheidsraad ernstig ondermijnt.

2 uur geleden
VN-chef: fossiele industrie moet de weg naar hernieuwbaar leiden

DOHA (ANP/RTR) - Bedrijven die nu nog gericht zijn op fossiele brandstoffen moeten de weg leiden naar hernieuwbare energie. Daartoe roept VN-chef António Guterres de sector op, bij de openingsceremonie van het jaarlijkse Doha Forum in de hoofdstad van Qatar.

2 uur geleden
Intense gevechten in het zuiden van de Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger en de Palestijnse militante groepering Hamas zijn zondag verwikkeld in hevige gevechten in het zuiden van de Gazastrook, waar honderdduizenden mensen hun toevlucht hebben gezocht.

4 uur geleden
Taylor Swift-Tour brengt meer dan een miljard dollar op

LOS ANGELES (ANP) - De Eras Tour van Taylor Swift is de eerste tour in de geschiedenis die meer dan een miljard dollar opbrengt. Volgens de Britse krant The Mirror heeft de tour, die negen maanden geleden is begonnen, tot nu toe 1,04 miljard dollar opgeleverd. Dat is meer dan 950 miljoen euro.

9 uur geleden
Anatomy of a Fall wint beste film bij European Film Awards

BERLIJN (ANP) - Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de prijs voor beste film gewonnen bij de European Film Awards. De 36e uitreiking van de Europese filmprijzen vond plaats in Berlijn.

9 uur geleden
Veiligheidsadviseur Israël: 7000 Palestijnse militanten gedood

JERUZALEM (ANP/RTR/DPA) - Volgens de Israëlische veiligheidsadviseur zijn in de Gazastrook tot dusver zeker 7000 militanten gedood in de oorlog tegen Hamas. "Dat is een voorzichtige schatting", aldus Tzachi Hanegbi zaterdag in een interview op de tv-zender Channel 12. "Het zouden er best meer kunnen zijn, omdat we niet weten of er nog strijders onder ingestorte gebouwen en in tunnels liggen."

13 uur geleden