Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden Oekraïners herdenken in Jaarbeurs begin oorlog

Duizenden Oekraïners herdenken in Jaarbeurs begin oorlog

UTRECHT (ANP) - 5000 Oekraïners herdenken vrijdag in de Jaarbeurs het begin van de oorlog een jaar geleden. Vanuit heel het land komen vluchtelingen samen in Utrecht. Ook op andere plekken in het land wordt stilgestaan bij de Russische inval in Oekraïne.

In de Jaarbeurs zijn onder meer videoboodschappen van president Volodimir Zelenski van Oekraïne en premier Mark Rutte. Verder spreken onder anderen staatssecretaris Eric van der Burg (Veiligheid), burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht en de ambassadeur van Oekraïne Maksym Kononenko. De dag wordt afgesloten met het volkslied.

"Vrijdag is voor Oekraïners een moeilijke dag waarop we niet alleen willen zijn", vertelt initiatiefnemer van de herdenking Anna Bieliaieva. Zij kwam zelf vanuit Charkov naar Utrecht. Bieliaieva opent de bijeenkomst met de Walk of Hope die vanaf het Centraal Station naar de Jaarbeurs loopt. Duizenden Oekraïners legden als eindpunt van hun vlucht het afgelopen jaar deze route af naar het regionaal opvangpunt in de Jaarbeurs.

In Den Haag is vrijdagmiddag een herdenkingsmars in het Eline Vere Park en ook in Amsterdam gaan mensen de straat op. Zo demonstreert het vredesplatform Stop de oorlog Amsterdam bij het Russische consulaat aan het Museumplein en is er vanaf hetzelfde plein een demonstratie die naar de Dam leidt. Daar volgt een manifestatie met diverse sprekers, zoals locoburgemeester Rutger Groot Wassink van Amsterdam.

Ook in andere plaatsen in het land zijn bijeenkomsten met vluchtelingen uit Oekraïne, in meerdere kerken wordt gebeden voor vrede en 's avonds klinken in meer dan vijftig steden in Nederland kerkklokken.

Meer uit Binnenland

Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

2 uur geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

2 uur geleden
Oud-ambassadeurs roepen kabinet op om hardere lijn tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet stoppen met "het indirect steunen en gedogen van de grove en grootschalige Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza en de andere Palestijnse bezette gebieden", vinden 28 voormalige ambassadeurs namens Nederland. In een oproep vragen ze het kabinet "om aan de goede kant van de geschiedenis te staan" en zich harder op te stellen tegenover de Israëlische regering. Het defensieverdrag met Israël moet bovendien niet geratificeerd worden, vinden zij.

2 uur geleden
Een van de zedenzaken in Leiden gaat om verkrachting

LEIDEN (ANP) - Een van de zedenzaken in het centrum van Leiden die de politie onderzoekt, is een verkrachting, meldt de politie maandagmiddag. Een jonge Leidse vrouw is in de nacht van woensdag op donderdag belaagd door een man. Zij was toen lopend onderweg van de Breestraat naar het Noordeinde.

2 uur geleden
Rijkswaterstaat begint half 2024 met vervangen geluidsschermen A10

AMSTERDAM (ANP) - Rijkswaterstaat begint halverwege 2024 met het vervangen van 6 kilometer aan geluidsschermen langs de A10 Noord bij Amsterdam. Dat meldt de organisatie maandag. Duizenden bewoners langs de A10 ervaren meer geluidsoverlast doordat eerder geluidsschermen zijn verwijderd.

3 uur geleden
Twee verdachte pakketten in Zoutkamp, omgeving afgezet en ontruimd

ZOUTKAMP (ANP) - In het Groningse Zoutkamp is maandagmiddag de omgeving van de Marneweg/N361 en Strandweg afgezet omdat er twee verdachte pakketten zijn gevonden. In eerste instantie kreeg de politie aan het begin van de middag melding van één verdacht pakket, maar na onderzoek blijkt dat het om twee pakketten gaat, aldus de politie. Een deel van een kazerne binnen het afgezette gebied is ontruimd.

3 uur geleden
OM eist 10 jaar cel en tbs voor fatale brandstichting Arnhem

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag een celstraf van tien jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 38-jarige Enid T. voor brandstichting in de Arnhemse De Wiltstraat. Bij de brand kwamen twee vrouwen van 46 en 51 jaar om het leven, zijn twee panden verwoest en raakten vijf andere panden zwaar beschadigd.

4 uur geleden