Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden naakte mensen op strand Sydney tegen huidkanker

Duizenden naakte mensen op strand Sydney tegen huidkanker

SYDNEY (ANP/AFP) - Op Bondi Beach, het iconische strand van de Australische stad Sydney, zijn zaterdagochtend 2500 mensen uit de kleren gegaan voor de Amerikaan Spencer Tunick. De bekende beeldend kunstenaar maakte foto's van de mensenmassa in verschillende poses om aandacht te vragen voor huidkanker.

Liggend op hun zij, staand met hun handen in de lucht of zij aan zij met de armen wijd: vanaf 05.30 uur (lokale tijd) fotografeerde Tunick de duizenden mensen in het kader van het kunstproject Strip Off for Skin Cancer ('Uit de kleren voor huidkanker'). Het aantal deelnemers vertegenwoordigt de ruim 2000 Australiërs die jaarlijks sterven aan de gevolgen van huidkanker.

Tunick is bekend geworden met zijn foto's van naakte mensenmassa's. Sinds 2016 kreeg hij niet zo'n grote groep mensen bij elkaar als zaterdag, stelt The Sydney Morning Herald. In 2010 was de Amerikaan ook in de stad, toen hij vijfduizend personen in het ochtendgloren naakt op de foto zette voor het Opera House.

Om op Bondi Beach mensen naakt te kunnen fotograferen, moest de wet worden aangepast, schrijft The Guardian. Deelnemers mochten voor deze ene keer tot 10.00 uur naakt op het strand doorbrengen, daarna riskeerden zij een bekeuring.

De fotograaf, die de menigte per megafoon toesprak, hoopt met het kunstproject te bewerkstelligen dat Australiërs vaker hun huid controleren. "Als je werk doet voor een goed doel dat met gezondheid te maken heeft, besef je plotseling je eigen ouderdom", zei de 55-jarige Tunick.

De 77-jarige Bruce Fasher was een van de deelnemers aan het kunstproject. "Ik heb de helft van mijn leven in de zon doorgebracht en heb een paar kwaadaardige melanomen uit mijn rug laten verwijderen", liet hij aan een verslaggever van persbureau AFP weten. "Ik dacht dat dit een goed doel was en vind het heerlijk mijn kleren uit te trekken op Bondi Beach".

Meer uit Buitenland

Céline Dion zingt Édith Piaf op de Eiffeltoren

PARIJS (ANP) - Céline Dion heeft vrijdagavond op de Eiffeltoren in Parijs het lied Hymne A L'Amour van Édith Piaf gezongen als afsluiter van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De 56-jarige Dion trad voor het eerst in vijf jaar weer op. De zangeres lijdt aan het stiff-personsyndroom, waarbij ze last heeft van pijnlijke spierspanningen en spasmes.

3 uur geleden
Tientallen kabels doorgebrand op TGV-lijn richting noorden

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - Bij de sabotage van de hogesnelheidslijn van Parijs richting noorden zijn in Croisilles ongeveer veertig kabels doorgebrand, meldt de burgemeester van de Noord-Franse gemeente. Het betrof telecommunicatiekabels, veiligheidskabels van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en glasvezelkabels.

5 uur geleden
Lady Gaga start openingsceremonie Olympische Spelen

PARIJS (ANP) - Lady Gaga verscheen aan het begin van de openingsceremonie van de Olympische Spelen al gelijk op het podium in Parijs. De Amerikaanse zangeres zong langs de Seine het lied Mon truc en plumes van Zizi Jeanmaire.

7 uur geleden
Trump zegt tijdens bezoek Netanyahu dat relatie nooit slecht was

PALM BEACH (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag Donald Trump in zijn resort in Florida bezocht. Trump zei onder andere dat de relatie tussen hem en Netanyahu nooit bekoeld is geweest. De Israëlische leider ging een dag eerder al langs bij president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris.

8 uur geleden
Franse spoorvervoerder schroeft beveiliging rond het spoor op

PARIJS (ANP/RTR) - Het Franse spoorbedrijf SNCF schroeft de beveiliging rond de spoorlijnen in het land op, nadat vrijdag op een aantal plekken het spoor was gesaboteerd. In samenspraak met de politie wordt zowel op de grond als in de lucht meer gesurveilleerd, aldus SNCF. Dat gebeurt door de inzet van extra mankracht en technische middelen.

9 uur geleden
Code geel voor regen tijdens openingsceremonie Spelen

PARIJS (ANP) - Het Franse nationale weerinstituut Météo-France heeft code geel uitgegeven voor regen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs vrijdagavond. De opening begint rond 19.30 uur en verloopt naar verwachting nat. Net als in Nederland kent Frankrijk de weerwaarschuwingen geel, oranje en rood.

10 uur geleden
Museum maakt nieuw wassen beeld Sinead O'Connor na kritiek

DUBLIN (ANP) - Het National Wax Museum in Dublin vervangt het wassen beeld van Sinéad O'Connor, die vrijdag precies een jaar geleden op 56-jarige leeftijd overleed. Het museum heeft tot de stap besloten na kritiek op het huidige beeld, dat volgens veel fans totaal niet lijkt op de zangeres.

11 uur geleden