
Duizenden naakte mensen op strand Sydney tegen huidkanker
SYDNEY (ANP/AFP) - Op Bondi Beach, het iconische strand van de Australische stad Sydney, zijn zaterdagochtend 2500 mensen uit de kleren gegaan voor de Amerikaan Spencer Tunick. De bekende beeldend kunstenaar maakte foto's van de mensenmassa in verschillende poses om aandacht te vragen voor huidkanker.
Liggend op hun zij, staand met hun handen in de lucht of zij aan zij met de armen wijd: vanaf 05.30 uur (lokale tijd) fotografeerde Tunick de duizenden mensen in het kader van het kunstproject Strip Off for Skin Cancer ('Uit de kleren voor huidkanker'). Het aantal deelnemers vertegenwoordigt de ruim 2000 Australiërs die jaarlijks sterven aan de gevolgen van huidkanker.
Tunick is bekend geworden met zijn foto's van naakte mensenmassa's. Sinds 2016 kreeg hij niet zo'n grote groep mensen bij elkaar als zaterdag, stelt The Sydney Morning Herald. In 2010 was de Amerikaan ook in de stad, toen hij vijfduizend personen in het ochtendgloren naakt op de foto zette voor het Opera House.
Om op Bondi Beach mensen naakt te kunnen fotograferen, moest de wet worden aangepast, schrijft The Guardian. Deelnemers mochten voor deze ene keer tot 10.00 uur naakt op het strand doorbrengen, daarna riskeerden zij een bekeuring.
De fotograaf, die de menigte per megafoon toesprak, hoopt met het kunstproject te bewerkstelligen dat Australiërs vaker hun huid controleren. "Als je werk doet voor een goed doel dat met gezondheid te maken heeft, besef je plotseling je eigen ouderdom", zei de 55-jarige Tunick.
De 77-jarige Bruce Fasher was een van de deelnemers aan het kunstproject. "Ik heb de helft van mijn leven in de zon doorgebracht en heb een paar kwaadaardige melanomen uit mijn rug laten verwijderen", liet hij aan een verslaggever van persbureau AFP weten. "Ik dacht dat dit een goed doel was en vind het heerlijk mijn kleren uit te trekken op Bondi Beach".
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens zijn ontmoeting met zijn Zuid-Afrikaanse ambtgenoot Cyril Ramaphosa video's getoond over vermeende genocide in Zuid-Afrika. Witte inwoners zouden daardoor worden getroffen. Deze beweringen zijn niet bewezen.
14 minuten geledenKYIV (ANP/AFP) - Bijna 50.000 Oekraïners zijn aan de grenzen van Oekraïne gearresteerd bij pogingen het land te ontvluchten, vooral naar Roemenië en Hongarije. Sinds de invoering van de krijgswet in 2022 mogen de meeste mannen in de leeftijd van 18 tot 60 jaar het land niet uit, omdat ze oproepbaar moeten zijn voor militaire dienst.
1 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron komt na een speciaal overleg over de bedreiging "van de nationale samenhang" door moslimgroepen met maatregelen tegen de politieke islam. Deze moeten activiteiten van met name de Moslimbroederschap tegengaan, maar hoe ze er precies uit komen te zien, is nog niet duidelijk.
2 uur geledenTEL AVIV (ANP/AFP) - Het Israëlische hooggerechtshof stelt dat de regering de baas van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet niet had mogen ontslaan. Die beslissing was volgens de rechters in strijd met de wet.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Inlichtingendiensten uit twaalf westerse landen, waaronder Nederland, waarschuwen voor Russische hackpogingen om de hulp aan Oekraïne te verstoren. Achter de aanvallen zit een cybereenheid van de Russische militaire inlichtingendienst GROe die in 2018 probeerde de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag te hacken.
3 uur geledenJENIN (ANP/AFP/BELGA) - Meerdere landen veroordelen het lossen van Israëlische waarschuwingsschoten tijdens een bezoek van buitenlandse diplomaten aan de bezette Westelijke Jordaanoever. Ook EU-buitenlandchef Kaja Kallas heeft zich kritisch uitgelaten.
4 uur geledenLONDEN (ANP) - De Britse premier Keir Starmer heeft na veel kritiek een ommezwaai gemaakt over de energietoeslag voor ouderen. Hij wilde daar aanvankelijk op bezuinigen, maar zei woensdag in het parlement dat hij toch wil dat meer gepensioneerden aanspraak kunnen maken op de regeling.
4 uur geleden