Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Duizenden migranten blijven weg bij tijdelijk kamp Lesbos'

'Duizenden migranten blijven weg bij tijdelijk kamp Lesbos'

ATHENE (ANP/RTR) - Veel migranten op Lesbos weigeren hun intrek te nemen in een tijdelijk opvangkamp. Daardoor blijven duizenden bedden onbezet.

Op het Griekse eiland brak deze maand brand uit in het overbevolkte kamp Moria. De autoriteiten moesten daarop alternatief onderdak regelen voor ruim 12.000 migranten. Een overheidsfunctionaris zegt dat er 5000 bedden zijn geregeld in een tijdelijk opvangkamp in het gebied Kara Tepe, maar tot dusver zouden zich daar pas zo'n 1000 asielzoekers hebben gemeld.

Bij het kamp stond een rij van mensen die water, voedsel en dekens in ontvangst namen voordat ze naar binnen gingen. Ook worden de migranten getest op het coronavirus. Zeker 25 personen zijn positief getest en dat maakt het nog lastiger om onderdak te regelen.

Een bron binnen de politie zei dat duizenden andere migranten op het eiland er weinig voor voelen naar het tentenkamp te gaan. Ze zouden slechte herinneringen hebben aan de leefomstandigheden in kamp Moria en willen naar het Griekse vasteland. "We hebben ze geïnformeerd dat ze naar het kamp moeten komen, maar ze weigeren", aldus de bron.

De autoriteiten haalden na de brand wel een paar honderd migranten van het eiland. Het gaat vooral om minderjarige asielzoekers zonder begeleiders. De regering benadrukt dat de achtergebleven migranten naar de nieuwe opvang moeten. "Niemand verlaat Lesbos zonder eerst het tijdelijke kamp te zijn binnengegaan", benadrukte een minister op de radio.

Meer uit Buitenland

Biden komt met nieuw militair steunpakket voor Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat donderdag een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne aankondigen. Het nieuwe pakket zal onder meer luchtverdedigingssystemen bevatten, zei de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis Jake Sullivan.

4 uur geleden
Erdogan kan zich niet vinden in 'negativisme' over Poetin

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat andere wereldleiders overdreven negatief staan tegenover zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. "Ik vind dat geen goede houding. Want Rusland is geen gewoon land", zei het Turkse staatshoofd in New York tegen verslaggevers uit zijn land.

4 uur geleden
President Polen: misverstand over wapenleveringen voor Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De opmerkingen van de Poolse premier Morawiecki over het niet langer bewapenen van Oekraïne zijn verkeerd opgevat. Dat zegt althans de president van Polen, Andrzej Duda. Mateusz Morawiecki's "woorden werden op de slechtst mogelijke manier geïnterpreteerd. Naar mijn mening bedoelde de premier dat we de nieuwe wapens die we momenteel kopen niet naar Oekraïne zullen overbrengen omdat we het Poolse leger moderniseren".

4 uur geleden
Bronnen: VS overwegen defensieverdragen met Saudi-Arabië en Israël

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten overwegen het sluiten van verdedigingsverdragen met Israël en Saudi-Arabië. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Zo moet een grote stap worden gezet richting het normaliseren van de diplomatieke relatie tussen de twee landen, die behoren tot de belangrijkste Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten.

5 uur geleden
Armeense premier: Rusland faalt in vredestaak

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian heeft kritiek op de Russische vredesmacht die in de regio Nagorno-Karabach is gestationeerd. Hij verwijt de Russen dat ze er niet in zijn geslaagd een Azerbeidzjaans offensief af te wenden.

6 uur geleden
Zelensky in Washington: we verliezen de oorlog zonder hulp VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens een besloten bijeenkomst in Washington gezegd dat het wegvallen van Amerikaanse steun aan zijn land grote gevolgen kan hebben. De Democratische fractievoorzitter in de Senaat Chuck Schumer zei volgens Amerikaanse media dat de Oekraïense leider met een grimmige waarschuwing kwam: "Als we de hulp niet krijgen, verliezen we de oorlog."

6 uur geleden
Trump wil shutdown om geldkraan aanklagers dicht te draaien

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft Republikeinen in het Congres opgeroepen aan te sturen op een shutdown, het platleggen van de landelijke overheid. "Dit is de laatste kans om de financiering te stoppen van de politieke vervolging tegen mij en andere patriotten", schreef de Republikein op zijn berichtenplatform Truth Social.

8 uur geleden