Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden mensen staan stil bij 'I Have a Dream'

Duizenden mensen staan stil bij 'I Have a Dream'

WASHINGTON (ANP) - Duizenden mensen zijn vrijdag in Washington bijeengekomen om stil te staan bij de historische toespraak 'I Have a Dream' van Martin Luther King, die hij in 1963 gaf. De betogers namen deel aan een korte mars door de Amerikaanse hoofdstad en spraken zich - net als de vermoorde burgerrechtenactivist destijds - uit tegen racisme.

De mars ging van het Lincoln Memorial naar het nabijgelegen Martin Luther King Memorial. De deelnemers hadden borden bij zich met daarop teksten als 'black lives matter' en 'I am a man'. Die laatste is een bekende slogan van de burgerrechtenbeweging uit de jaren 60 in Amerika. Ook waren de namen te zien van zwarte Amerikanen die door politiegeweld om het leven zijn gekomen. "Haal je knie van onze nekken", was een van de leuzen die te horen waren, waarmee de betogers verwezen naar de dood van George Floyd die in mei door toedoen van een agent om het leven kwam.

Voorafgaand aan de mars kwamen diverse mensen aan het woord op de trappen van het Lincolnmonument. Onder hen was Kamala Harris, de kandidaat-vicepresident van de Democraten. Ook de zoon van King kreeg het woord.

"In veel opzichten staan we vandaag samen in de symbolische schaduw van de geschiedenis, maar we zijn op dit moment samen geschiedenis aan het schrijven", zei Martin Luther King III die zijn toehoorders opriep in november te gaan stemmen. "Onze kracht moet worden benut door meer dan retoriek en meer dan marcheren", zei hij. "Er drukt een knie op de nek van de democratie en onze natie kan maar tot zekere hoogte leven zonder de zuurstof van vrijheid."

Meer uit Buitenland

Oekraïne: 600 vierkante kilometer in Cherson staat onder water

CHERSON (ANP/RTR) - In de regio Cherson staat een gebied van ongeveer 600 vierkante kilometer onder water, als gevolg van de damdoorbraak begin deze week. Dat meldt gouverneur Oleksandr Prokudin. Dat is gelijk aan ongeveer 2,5 keer de gemeente Amsterdam. Het gaat volgens de Oekraïense topfunctionaris voor 68 procent om terrein dat in Russische handen in.

1 uur geleden
Japanse weigering van homohuwelijk 'ongrondwettelijke situatie'

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Een Japanse rechtbank heeft opnieuw uitspraak gedaan over het zogeheten homohuwelijk. De weigering van het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht komt neer op een "ongrondwettelijke situatie", aldus de rechtbank. De lhbti-gemeenschap hoopt met het vonnis een nieuwe stap te hebben gezet naar huwelijksgelijkheid.

1 uur geleden
Ruim 400 branden in Canada, miljoenen hectare grond afgebrand

OTTAWA (ANP/RTR) - In Canada woeden woensdag honderden ongecontroleerde bosbranden. Ze bedreigen belangrijke infrastructuur en zorgen voor grote rookoverlast in het land zelf en Amerikaanse steden zoals miljoenenstad New York. Vele duizenden Canadezen hebben hun huizen moeten verlaten en naar verwachting volgen nog meer evacuaties.

5 uur geleden
Politico: Trump doelwit strafrechtelijk onderzoek

WASHINGTON (ANP) - Federale aanklagers hebben voormalig president Donald Trump in een brief laten weten dat hij het doelwit is van een strafrechtelijk onderzoek. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Politico op basis van een bron die op de hoogte is van de zaak.

8 uur geleden
Trump-adviseur Bannon gedagvaard in onderzoek Capitoolbestorming

WASHINGTON (ANP) - Voormalig Trump-adviseur Steve Bannon is gedagvaard in verband met het federale onderzoek naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 door aanhangers van voormalig president Donald Trump. Dat meldt NBC News op basis van twee bronnen. De dagvaarding zou eind mei al zijn verstuurd.

8 uur geleden
Trein richting Amsterdam strandt wegens brand in Tiroler tunnel

FRITZENS (ANP) - De Oostenrijkse hulpdiensten hebben woensdagavond vanwege brand 151 treinpassagiers uit een ruim vijftien kilometer lange tunnel in Tirol moeten redden, melden de regionale autoriteiten. Eerder werd gesproken over rond de 370 reizigers, maar de hulpdiensten baseerden dat op het aantal reserveringen. 33 mensen raakten lichtgewond, eerder sprak de politie nog over vijftig slachtoffers. Ze hebben rook ingeademd en zijn naar het ziekenhuis gebracht.

8 uur geleden
VK houdt eerste wereldwijde top over veiligheid AI

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk houdt dit najaar een wereldwijde top over de veiligheid van kunstmatige intelligentie (AI). Dat heeft minister-president Rishi Sunak woensdag bekendgemaakt in Washington. Het onderwerp komt ook aan bod tijdens een gesprek dat de Britse premier donderdag heeft met de Amerikaanse president Joe Biden.

8 uur geleden