Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden mensen op Malieveld voor demonstratie over jeugdzorg

Duizenden mensen op Malieveld voor demonstratie over jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Duizenden mensen zijn dinsdagmiddag samengekomen op het Malieveld in Den Haag om aandacht te vragen voor de problemen in de jeugdzorg. De demonstratie van onder meer FNV en CNV begon om 13.00 uur met een minuut stilte, die werd gevolgd door enorm veel lawaai van de demonstranten.

De FNV hield het erop dat er uiteindelijk circa 7000 mensen op het demonstratieterrein aanwezig waren.

Rond middernacht hadden jeugdzorgmedewerkers al voor 24 uur het werk neergelegd, omdat ze vinden dat er te weinig geld is voor hun sector, dat de werkdruk te hoog is en dat de wachtlijsten te lang zijn. Bij acute problemen wordt er wel hulp verleend. De deelnemers aan het protest op het Malieveld werd gevraagd een hartgebaar te maken met de handen, ten teken van steun aan de collega's in de spoedeisende hulp die wel werken.

Op het Malieveld waren spandoeken te lezen met teksten als 'Miljarden in de pot, hele jeugdzorg kapot' en 'Jeugdzorg in nood, Den Haag, wat is dit voor gekloot'. Ook waren er doeken met "Hoeveel is een kind in NL waard?" en "Maud, Amir, Puck en Jorg wachten al maanden op een plek in de zorg". "Den Haag faalt, de jeugd betaalt", constateerde een andere demonstrant. Een van de spreeksters op de demonstratie zei dat het "code zwart" is in de jeugdzorg.

Verbetering eisen

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kreeg twee stukken aangeboden van de actievoerders: een bundel met verhalen uit de praktijk en een manifest met voorstellen voor verbeteringen. FNV-voorzitter Tuur Elzinga zei de kortgeleden aangetreden bewindsman de problemen in de jeugdzorg niet aan te rekenen, maar het hem wel kwalijk te zullen nemen als hij er niet in slaagt verbeteringen door te voeren.

"Ik ben hier met één doel gekomen, dat is om naar jullie te luisteren. Er wordt te vaak niet met jullie gepraat, maar over jullie ", zei Van Ooijen. De staatssecretaris gaf ook aan graag "elke dag" veranderingen te willen doorvoeren, met suggesties vanuit het veld. "Ik wil knokken voor ieder kind." Met die gedachte staan de jeugdzorgmedewerkers volgens hem ook iedere ochtend op. De staatssecretaris zei zijn pet "diep" voor de jeugdzorgmedewerkers af te nemen en betuigde hun zijn groot respect, mede namens het kabinet.

De stemming op het Malieveld was ondanks alle problemen goed. Steltlopers verzamelden er briefjes met boodschappen van de stakers, om die vervolgens later in een collage te delen via sociale media.

Meer uit Binnenland

Rotterdamse campagne moet drugsgebruikers bewust maken van impact

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam is maandag gestart met een campagne om drugsgebruikers naar eigen zeggen bewust te maken van hun impact op de criminaliteit in de stad. Volgens de stad associëren drugsgebruikers zich niet zo snel met drugscriminaliteit, "toch dragen zij hier wel degelijk aan bij", aldus de gemeente.

1 uur geleden
Nieuwe coalitie in Den Haag gepresenteerd

DEN HAAG (ANP) - Zo'n drie maanden na de val van de coalitie in Den Haag heeft de gemeente een nieuw college. D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK presenteren maandag hun plannen voor de stad. Den Haag krijgt nu het vierde college in vijf jaar tijd.

6 uur geleden
Eerste ouderen krijgen najaarsvaccinatie tegen coronavirus

DEN HAAG (ANP) - Mensen van 60 jaar en ouder kunnen vanaf maandag een nieuwe boosterprik tegen het coronavirus krijgen. Dat moet hun afweer een oppepper geven voor het najaar en de winter. In die seizoenen gaat het virus wat gemakkelijker rond, en ouderen lopen bij besmetting iets meer risico dan anderen.

6 uur geleden
Amsterdam maakt zich klaar voor 30 kilometer per uur

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam maakt zich klaar voor het invoeren van de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. De maatregel gaat pas op 8 december in, maar vanaf maandag worden er al bijna 5000 nieuwe snelheidsborden neergezet, 170 verkeerslichten afgesteld en andere "infrastructurele maatregelen" genomen, aldus de gemeente. Ook start de stad met een campagne met de slogan '30 doen we voor elkaar'.

6 uur geleden
Explosie bij woning in Leiden, geen gewonden

LEIDEN (ANP) - De voordeur van een woning in Leiden is in de nacht van zondag op maandag beschadigd geraakt door een ontploffing. De explosie gebeurde rond 00.50 uur op de Leliestraat in de wijk Roodenburgerdistrict. Er zijn geen gewonden gevallen.

7 uur geleden
Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

9 uur geleden
Vier man aangehouden voor dreigende situatie in trein

UTRECHT (ANP) - De politie heeft zondagmiddag bij het Utrechtse station Vaartsche Rijn vier mensen uit een trein gehaald. Ze hadden een dreigende situatie gecreëerd in de trein en verschillende reizigers voelden zich volgens een politiewoordvoerder zo angstig dat ze melding deden bij de politie. De trein werd daarop stilgezet.

16 uur geleden