Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden mensen kwamen besmet terug van vakantie of feest

Duizenden mensen kwamen besmet terug van vakantie of feest

BILTHOVEN (ANP) - Meer dan 2200 mensen die afgelopen week positief testten op het coronavirus, hebben het virus opgelopen doordat ze een feest bezochten. Bijna 1700 mensen zijn besmet geraakt tijdens een vakantiereis. En de werkelijke aantallen zouden weleens hoger kunnen zijn. Doordat er zo veel besmettingen worden vastgesteld, lukt het de bron- en contactonderzoekers nauwelijks om vragen te stellen aan de positief geteste mensen.

In totaal zijn in de afgelopen week meer dan 200.000 positieve coronatests geregistreerd, het hoogste aantal ooit. In de vorige weken konden de onderzoekers bij ongeveer een op de drie mensen vaststellen waar ze besmet zijn geraakt. Dat was al vrij weinig in vergelijking met eerder dit jaar, maar het is nu gekelderd naar 17 procent. Dat is het laagste percentage ooit, aldus de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Van de mensen bij wie de besmettingsbron is achterhaald, zijn de meesten thuis aangestoken. Eén iemand raakte besmet, nam het virus mee naar huis en stak vervolgens de andere gezinsleden of huisgenoten aan. Meer dan de helft van de achterhaalde besmettingen gebeurde zo. Iets meer dan een kwart liep het virus op door bij iemand op bezoek te gaan of door thuis bezoek te ontvangen. Voor beide groepen is dat een lichte daling ten opzichte van vorige week.

De categorie 'feest' is een grote stijger. Bijna 8 procent van alle besmettingen gebeurde daar. Dat is het hoogste percentage voor die categorie sinds de vierde golf in juli. Het openen van nachtclubs leidde toen tot veel besmettingen. Bij ongeveer 6 procent gebeurde de besmetting tijdens een reis of vakantie. Voor die categorie is dat het hoogste percentage sinds augustus, het einde van de zomervakantie.

Scholen en kinderdagverblijven waren bij elkaar goed voor 0,4 procent van de besmettingen, minder dan in de zomervakantie. Scholieren hadden een week langer kerstvakantie om het aantal coronagevallen te beperken. Een paar weken geleden gebeurde een op elke vijf besmettingen in Nederland op een school of kinderdagverblijf.

Meer uit Binnenland

Gaswinning stopt na zestig jaar, maar nog geen feest in Groningen

GRONINGEN (ANP) - Na zestig jaar stopt zondag de gaswinning in Groningen, vanwege de aardbevingsrisico's en het leed dat de inwoners is aangedaan. Maar omdat in uitzonderlijke gevallen de kans bestaat dat de gaskraan komend jaar toch weer wordt opengezet, vinden velen in de provincie het nog geen tijd voor een feestje.

32 minuten geleden
Duizenden mensen willen stoppen met roken in tiende Stoptober

DEN HAAG (ANP) - Duizenden mensen gaan de komende vier weken proberen om van hun verslaving aan sigaretten af te komen. Ze doen mee aan Stoptober, dat voor de tiende keer wordt gehouden.

36 minuten geleden
Grote brand in schuur op Texel

OOSTEREND (ANP) - In een schuur in Oosterend op het eiland Texel is in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand uitgebroken. Brandweereenheden van het vasteland zijn opgeroepen om de eenheden op het eiland te ondersteunen, laat de veiligheidsregio weten.

1 uur geleden
Caroline van der Plas ziet af van medley met De Bevers in Ahoy

ROTTERDAM (ANP) - Caroline van der Plas ziet op het laatste moment af van het zingen van een boerenmedley in Rotterdam Ahoy tijdens De Bevers Live, met John de Bever. De twee schietpartijen in Rotterdam waren voor de BBB-leider aanleiding om niet meer mee te doen aan de twee concerten.

8 uur geleden
Nabestaanden schietpartijen Rotterdam willen geen stille tocht

ROTTERDAM (ANP) - De directe nabestaanden van de slachtoffers die donderdag zijn omgekomen bij de twee schietpartijen in Rotterdam willen geen stille tocht. Dat zei Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland zaterdagavond in EenVandaag. Ook vragen de nabestaanden mensen die iets willen organiseren, dat in samenspraak met de nabestaanden te doen, aldus Jansen.

8 uur geleden
Nog drie verdachten opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - De politie heeft nog drie mannen aangehouden na een mogelijk schietincident in Coevorden zaterdagochtend. Onder hen is de vermoedelijke schutter. De drie zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor. Eerder op zaterdag pakte de politie al een minderjarige jongen op.

9 uur geleden
Ruim 340.000 vogels gespot bij vogeltelling, spreeuw bovenaan

ZEIST (ANP) - Tijdens de jaarlijkse internationale vogeltelling hebben liefhebbers zaterdag ruim 340.000 vogels gespot. Volgens Vogelbescherming Nederland zijn er "zeker geen records" gebroken, maar is de uitslag gezien de weersomstandigheden "niet slecht". Zoals vaker staat de spreeuw in ons land bovenaan de tellijst, met ruim 77.000 exemplaren.

10 uur geleden