Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden mensen in Frankrijk de straat op bij '1 mei-protesten'

Duizenden mensen in Frankrijk de straat op bij '1 mei-protesten'

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Duizenden mensen zijn zaterdag in verschillende Franse steden de straat opgegaan voor '1 mei-protesten'. Betogers toonden ondanks nationale coronamaatregelen hun onvrede over onder meer de overheidsplannen om werkloosheidsuitkeringen aan te passen. In het land waren ruim 300 demonstraties gepland, onder meer in Parijs, Lyon, Nantes, Lille en Toulouse, met naar schatting in totaal 100.000 deelnemers.

Op veel plekken verliepen de demonstraties vreedzaam, maar in Lyon moest de politie optreden tegen ongeveer 200 mensen die met vuurwerk gooiden. 27 agenten raakten gewond, vijf mensen zijn opgepakt.

In Parijs waren 5000 agenten op de been. Zaterdagmiddag waren er al 34 mensen aangehouden. In zwart geklede extreemlinkse demonstranten probeerden een protestmars van vakbonden te blokkeren. De politie dreef hen met onder meer traangas en rubberen kogels uiteen toen ze ruiten van bankgebouwen ingooiden, afvalbakken in brand staken en dingen naar de agenten gooiden.

Dag van de Arbeid

De Dag van de Arbeid is traditioneel een dag van bijeenkomsten van linkse partijen en vakbonden. In Parijs werden demonstrerende vakbondsleden vergezeld door leden van de 'gele hesjes-beweging', de beweging die drie jaar geleden een reeks wekelijkse protesten tegen de overheid opzette. Ook medewerkers uit sectoren die hard zijn getroffen door de coronamaatregelen namen deel aan de acties.

De '1 mei-protesten' werden ook bijgewoond door de linkse politicus Jean-Luc Melenchon en de rechtse troef Marine le Pen, die beiden president Emmanuel Macron hopen te verslaan bij de presidentsverkiezingen volgend jaar.

Meer uit Buitenland

Hongaarse buitenlandminister spreekt Russische collega bij VN

NEW YORK (ANP/DPA) - De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto heeft in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York zijn Russische collega Sergej Lavrov gesproken. Hij vindt "dat het beter zou zijn, wanneer meer westerse politici in gesprek gaan met Russische, want dan zou er meer hoop op beëindiging van de oorlog in Oekraïne zijn".

2 minuten geleden
Frankrijk arresteert Rwandese oud-bestuurder voor genocide 1994

PARIJS (ANP/AFP) - Een prominente voormalige Rwandese bestuurder is in Frankrijk gearresteerd voor zijn rol in de genocide in Rwanda van 1994. Bronnen zeggen tegen het Franse persbureau AFP dat Pierre Kayondo dinsdag is aangehouden en dat hij is aangeklaagd voor medeplichtigheid bij genocide en voor misdaden tegen de menselijkheid.

37 minuten geleden
Kyiv: seniore marinecommandanten getroffen bij aanval Sebastopol

SEBASTOPOL (ANP/AFP) - Bij de raketaanval op het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot zijn volgens Oekraïne vrijdag tientallen Russen omgekomen en gewond geraakt, "inclusief hooggeplaatste marinecommandanten". De Oekraïense krijgsmacht zegt dat er op het moment van inslag een bijeenkomst van de leiding van de marine bezig was in het hoofdkwartier in Sebastopol, de grootste stad op de Krim.

1 uur geleden
Berlijn roept klimaatdemonstranten op marathon niet te verstoren

BERLIJN (ANP/DPA) - De burgemeester van Berlijn heeft klimaatdemonstranten opgeroepen de marathon van zondag in zijn stad niet te verstoren. De groep Letzte Generation (laatste generatie) heeft acties aangekondigd, maar volgens burgemeester Kai Wegner zitten de inwoners van de Duitse hoofdstad daar niet op te wachten. "Het zal veel Berlijners heel boos maken."

2 uur geleden
Zuid-Koreaanse oppositieleider stopt hongerstaking na 24 dagen

SEOUL (ANP) - De belangrijkste oppositieleider van Zuid-Korea heeft zaterdag zijn hongerstaking na 24 dagen beëindigd, meldt een woordvoerder van zijn partij aan het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Lee Jae-myung, de leider van de sociaalliberale Democratische Partij van Korea, werd deze week opgenomen in het ziekenhuis met symptomen van uitdroging en duizeligheid. De dokters vroegen hem om te stoppen met de hongerstaking, omdat die zijn gezondheid ernstig kon schaden. Daar ging Lee uiteindelijk mee akkoord.

3 uur geleden
Nog geen deal tussen stakende schrijvers en Hollywoodstudio's

LOS ANGELES (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse schrijversvakbond Writers Guild of America (WGA) en vertegenwoordigers van de grootste Hollywood-studio's hebben vrijdag verder onderhandeld. Eind vrijdag, inmiddels de 144ste dag van de staking, werd er nog geen overeenkomst aangekondigd. Bazen van The Walt Disney Company, Netflix en andere grote producenten waren voor de derde dag op rij bij de onderhandelingen aanwezig.

5 uur geleden
VS, Rusland en China hervatten mogelijk tests met kernwapens

MONTEREY (ANP) - De Verenigde Staten, Rusland en China hebben de laatste jaren nieuwe faciliteiten gebouwd en tunnels gegraven op hun terreinen die bedoeld zijn voor het testen van nucleaire wapens. Dat blijkt uit satellietbeelden die CNN in handen kreeg, zo schrijft de Amerikaanse nieuwssite.

8 uur geleden