Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden mensen hun huis uit door noodweer oostkust Australië

Duizenden mensen hun huis uit door noodweer oostkust Australië

SYDNEY (ANP/RTR/AFP) - Tienduizenden mensen hebben dinsdag hun huis ontvlucht vanwege het noodweer aan de oostkust van Australië. Met name in deelstaten Queensland en New South Wales zijn wegen en huizen ondergelopen, waardoor mensen gestrand zijn op bruggen of op het dak van hun huis. Reddingswerkers zijn druk bezig hen te bevrijden met reddingsboten en helikopters, er zijn al meer dan duizend mensen gered.

Tot dusver zijn er negen mensen omgekomen als gevolg van de overstromingen, naar verwachting zal dat dodental waarschijnlijk nog oplopen. Het meest recente slachtoffer is een vrouw van 80 jaar uit New South Wales. Zij werd gevonden in haar woning in het stadje Lismore. De overige acht zijn omgekomen door overstromingen in Queensland.

De zware regenbuien trekken dinsdag naar het zuiden. Miljoenenstad Sydney en de zuidkust moeten rekening houden met mogelijke stortregens en zware overstromingen. Ongeveer 300.000 mensen in deelstaat New South Wales moeten zich voorbereiden op een mogelijke evacuatie, aldus de landelijke autoriteiten. Het regent al dagen in Sydney, meteorologen noemen deze zomer de natste van de stad in 30 jaar.

Op sommige plekken aan de oostkust is in een week tijd wel een meter regen gevallen. Daardoor zijn rivieren buiten hun oevers getreden of door dijken heen gebroken, waardoor steden zijn ondergelopen. Op plekken waar het droog is, zijn geïmproviseerde evacuatiecentra ingericht in basisscholen en recreatiecentra.

Meer uit Buitenland

Meer dan 1700 bureaus op Champs-Élysées voor wereldrecord dictee

PARIJS (ANP/AFP) - Op de Champs-Élysées in Parijs stonden zondag 1779 bureaus klaar voor een massaal dictee. Meer dan 5000 deelnemers schreven in een paar rondes op de beroemde laan een voorgelezen tekst op. Volgens de Franse zender BFM werd de poging door Guinness World Records goedgekeurd en is officieel het wereldrecord gevestigd.

1 uur geleden
NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - NAVO-topman Jens Stoltenberg voert de druk op de net herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om de Turkse bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap los te laten. Zweden heeft volgens Stoltenberg stappen genomen om de bezwaren van Turkije weg te nemen en daarmee aan zijn verplichtingen voldaan. Zo werd er Zweedse wetgeving aangepast.

7 uur geleden
Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In de Poolse hoofdstad Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen samengekomen om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseerde de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur in 1989.

8 uur geleden
Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

MOSKOU (ANP/DPA) - Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

9 uur geleden
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP) - In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

9 uur geleden
Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

11 uur geleden
Groot treinongeluk in India veroorzaakt door fout in seinsysteem

BALASORE (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De grote treinramp van vrijdag in India is waarschijnlijk veroorzaakt door een probleem bij het elektronisch seinsysteem. De Indiase spoorminister zegt dat is vastgesteld dat de fout daar de oorzaak is. Hij meldt ook te weten wie de schuldigen zijn, maar geeft nog geen details. Hij vindt het niet gepast om verdere uitspraken te doen totdat het onderzoek volledig is afgerond.

12 uur geleden