Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden mensen hun huis uit door noodweer oostkust Australië

Duizenden mensen hun huis uit door noodweer oostkust Australië

SYDNEY (ANP/RTR/AFP) - Tienduizenden mensen hebben dinsdag hun huis ontvlucht vanwege het noodweer aan de oostkust van Australië. Met name in deelstaten Queensland en New South Wales zijn wegen en huizen ondergelopen, waardoor mensen gestrand zijn op bruggen of op het dak van hun huis. Reddingswerkers zijn druk bezig hen te bevrijden met reddingsboten en helikopters, er zijn al meer dan duizend mensen gered.

Tot dusver zijn er negen mensen omgekomen als gevolg van de overstromingen, naar verwachting zal dat dodental waarschijnlijk nog oplopen. Het meest recente slachtoffer is een vrouw van 80 jaar uit New South Wales. Zij werd gevonden in haar woning in het stadje Lismore. De overige acht zijn omgekomen door overstromingen in Queensland.

De zware regenbuien trekken dinsdag naar het zuiden. Miljoenenstad Sydney en de zuidkust moeten rekening houden met mogelijke stortregens en zware overstromingen. Ongeveer 300.000 mensen in deelstaat New South Wales moeten zich voorbereiden op een mogelijke evacuatie, aldus de landelijke autoriteiten. Het regent al dagen in Sydney, meteorologen noemen deze zomer de natste van de stad in 30 jaar.

Op sommige plekken aan de oostkust is in een week tijd wel een meter regen gevallen. Daardoor zijn rivieren buiten hun oevers getreden of door dijken heen gebroken, waardoor steden zijn ondergelopen. Op plekken waar het droog is, zijn geïmproviseerde evacuatiecentra ingericht in basisscholen en recreatiecentra.

Meer uit Buitenland

Links blok kiest onbekende ambtenaar als Franse premierskandidaat

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse linkse blok dat de verkiezingen in Frankrijk won, heeft de Parijse ambtenaar en econoom Lucie Castets naar voren geschoven als kandidaat-premier. De vier partijen van het Nieuw Volksfront laten dat in een verklaring weten.

3 uur geleden
Democratische leiders: Harris wilde zelf haar nominatie verdienen

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de Democraten in het Congres hebben naar eigen zeggen op verzoek van Kamala Harris gewacht met het uitspreken van hun steun. Harris vond het belangrijk dat de gedelegeerden haar van onderaf zouden steunen, in plaats van dat de partijtop haar naar voren zou schuiven, zei de leider van de partij in de Senaat, Chuck Schumer. Maandagavond bleek de steun van de meerderheid binnen te zijn.

3 uur geleden
Amerikaanse president Biden hersteld van corona

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft geen corona meer. Zijn lijfarts laat dat weten in een brief die het Witte Huis heeft gedeeld. Volgens de arts zijn alle ziektesymptomen verdwenen en heeft Biden na zijn besmetting geen koorts gehad.

4 uur geleden
Biden spreekt woensdag de natie toe over zijn presidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden geeft woensdagavond om 20.00 uur (Amerikaanse tijd) een toelichting op zijn besluit om zich terug te trekken uit de race voor herverkiezing. Dat laat de president weten op X.

6 uur geleden
Hoofd van Secret Service stapt op na kritiek op beveiliging Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de dienst die onder meer Amerikaanse presidenten beveiligt, is opgestapt. Kimberly Cheatle was als directeur van de Secret Service (USSS) verantwoordelijk voor de bewaking bij het evenement waar oud-president Donald Trump werd beschoten. De Amerikaanse president Joe Biden heeft haar bedankt voor haar werk.

7 uur geleden
ICC vraagt zienswijzen rond mogelijk aanhoudingsbevel Netanyahu

DEN HAAG (ANP) - Ruim zestig regeringen, organisaties en personen mogen bij het Internationaal Strafhof (ICC) hun standpunt indienen over mogelijke arrestatiebevelen tegen onder anderen de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. Het hof buigt zich over de vraag of Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en de hoge Hamasfunctionarissen Yahya Sinwar, Mohammed Al-Masri en Ismail Haniyeh aangehouden moeten worden, zoals de aanklager wil.

10 uur geleden
Vliegveld Catania tijdelijk dicht na uitbarsting vulkaan Etna

CATANIA (ANP/AFP) - Het vliegveld van Catania op het Italiaanse Sicilië is dinsdag gesloten na een uitbarsting van de vulkaan Etna. Het vliegverkeer ligt tijdelijk stil vanwege de vrijgekomen as.

10 uur geleden