Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden Italianen horen Zelenski aan in Florence

Duizenden Italianen horen Zelenski aan in Florence

FLORENCE (ANP/RTR) - Duizenden Italianen hebben zich zaterdag in Florence verzameld om de Oekraïense bevolking steun te betuigen en hun afkeer te tonen van oorlog die is ontstaan door de Russische invasie. De Oekraïense president Volodimir Zelenski deed zijn zegje via een videoverbinding.

Het plein voor de Santa Croce-basiliek was een zee van regenboog-vredesvlaggen met daartussen het blauw-geel van Oekraïne. Zelenski verscheen op een groot scherm met de mededeling dat zijn land "24 uur per dag" wordt gebombardeerd. De doelwitten zijn scholen, ziekenhuizen, woonwijken en "zelfs kerken, zelfs pleinen zoals die van jullie", aldus de president.

Zelenski herhaalde, vertaald door een tolk, dat tot dusver 79 kinderen om het leven zijn gekomen door het oorlogsgeweld en zei dat Europa niet mag vergeten wat er dezer dagen gebeurt in zijn land. De demonstratie was georganiseerd door de burgemeester van Florence, Dario Nardella. Hij is tevens voorzitter van het netwerk Eurocities waarvan meer dan 200 steden uit 38 landen deel uitmaken.

In Frankrijk toonden naar schatting 10.000 mensen, verspreid over het land, hun medeleven met de Oekraïners. In Parijs gingen ongeveer duizend demonstranten de straat op, velen getooid met blauw-gele badges, sommigen met borden met de oproep Russisch gas te boycotten.

Meer uit Buitenland

Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis om een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Volgens Britse media heeft hij zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip per direct ingeleverd. Johnson zegt in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen.

4 uur geleden
Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

6 uur geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

7 uur geleden
Poetin: Oekraïens offensief is begonnen, maar onsuccesvol

MOSKOU (ANP/RTR) - Niet alleen internationale media en waarnemers stellen dat Oekraïne is begonnen met het langverwachte offensief, dat denkt ook de Russische president Vladimir Poetin. Hij zegt dat de aanval nog niet succesvol is en dat de Oekraïners nog geen van hun doelen hebben bereikt.

8 uur geleden
VN: onafhankelijk onderzoek naar doorbraak Kachovka-dam nodig

GENÈVE (ANP/DPA) - Er is eerst meer onderzoek nodig rond het instorten van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne om vast te stellen wat er is gebeurd. "De omstandigheden van het incident zijn vooralsnog te onduidelijk", stelt woordvoerder Jeremy Laurence van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties OHCHR. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te spreken van een oorlogsmisdaad.

8 uur geleden
Berlusconi terug in het ziekenhuis voor controles

MILAAN (ANP) - De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is vrijdag weer opgenomen in het ziekenhuis. Zijn dokters zeggen tegen Italiaanse media dat het om controles gaat vanwege zijn chronische leukemie. De controles zijn weliswaar enkele dagen naar voren gehaald, maar er zou volgens dokters en partijgenoten geen reden zijn voor paniek.

10 uur geleden
Poetin: tactische kernwapens kunnen begin juli naar Belarus

SOTSJI (ANP/RTR) - De voorbereidingen om Russische kernwapens op te kunnen stellen in Belarus worden op 7 en 8 juli afgerond. Direct daarna gaan de wapens die kant op. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd na een overleg met de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. De verplaatsing was al aangekondigd en met de voorbereidingen was al begonnen.

11 uur geleden