Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden Israëliërs eisen vrijlating gijzelaars

Duizenden Israëliërs eisen vrijlating gijzelaars

TEL AVIV (ANP/RTR) - Duizenden Israëliërs hebben zaterdag gedemonstreerd bij het hoofdkwartier van de strijdkrachten in Tel Aviv. Ze eisten de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars die nog in handen zijn van Hamas. Er waren ook mensen aanwezig, die Hamas afgelopen week liet gaan tijdens de afgekondigde wapenstilstand. Daaraan kwam vrijdag een eind.

Onder anderen Yelena Trupanov sprak de menigte toe. "Ik ben hier om jullie te bedanken, omdat ik zonder jullie hier niet zou zijn geweest. Nu moeten we mijn zoon Sasha nog terugbrengen, en alle anderen. Nu!" In andere plaatsen waren vergelijkbare betogingen. Daar werd tevens het aftreden geëist van premier Benjamin Netanyahu.

Hamas-kopstuk Saleh al-Arouri liet via de Arabische tv-zender Al Jazeera weten dat er van een nieuwe gevangenenruil geen sprake kan zijn zonder een nieuw bestand. Hij zei dat de gijzelaars die nog vastzitten militairen zijn en mannen die in dienst zijn geweest bij de Israëlische krijgsmacht. Zij mogen pas gaan na een staakt-het-vuren en vrijlating van alle Palestijnse gedetineerden. "Laat de oorlog zijn gang gaan. Dit besluit is definitief. Daarover sluiten we geen compromis."

Duivel

Netanyahu zei tijdens een persconferentie eens te meer dat het Israëlische leger doorgaat in Gaza totdat Hamas is uitgeschakeld en alle gijzelaars terug zijn. "We stellen alles in het werk om die missie te volbrengen. We willen er zeker van zijn dat Hamas nooit meer een bedreiging zal vormen voor ons en dat er vanuit Gaza geen groepsdreiging meer komt voor Israël. Ik zeg het klip-en-klaar: we gaan door met de oorlog totdat al onze doelen zijn bereikt."

Netanyahu verwelkomde de deal - "met de duivel" - die vorige week leidde tot de vrijlating van ruim honderd gijzelaars. "We hebben hen uit de duisternis in het licht gebracht", aldus de Israëlische minister-president, die zijn verdriet uitsprak over de omgekomen landgenoten en degenen die nog gevangen worden gehouden.

Meer uit Buitenland

AZG: Israël doodt twee familieleden van personeel in zuiden Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Artsen Zonder Grenzen (AZG) meldt dat het Israëlische leger een schuilplaats heeft gebombardeerd waar AZG-personeel verblijft in Al Mawasi, vlak bij Khan Younis, in het zuiden van Gaza. Daarbij zijn volgens de medisch-humanitaire groep ten minste twee familieleden van het personeel omgekomen.

1 uur geleden
Oekraïne meldt burgerdoden in noorden door Russische drones

KYIV (ANP) - Russische droneaanvallen hebben dinsdag vijf familieleden gedood in het noorden van Oekraïne en twee mensen in een auto in de noordoostelijke regio, aldus de lokale autoriteiten.

2 uur geleden
Rusland: 200.000 ton gratis graan naar Afrika verscheept

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft zijn initiatief afgerond om 200.000 ton gratis graan naar zes Afrikaanse landen te verschepen, zo laat de Russische minister van Landbouw weten. De graanleveringen waren in juli toegezegd door president Vladimir Poetin.

2 uur geleden
Twee mannen vervolgd voor moord na schietpartij Kansas City

KANSAS CITY (ANP/RTR) - Twee mannen worden vervolgd voor moord om de schietpartij na de huldiging van de winnaars van de Super Bowl in Kansas City. Vorige week kwam bij die schietpartij een vrouw om het leven en raakte zo'n veertig mensen gewond.

4 uur geleden
Nikki Haley noemt oud-president Trump instabiel en gestoord

COLUMBIA (ANP/AFP) - Nikki Haley, Donald Trumps tegenstander in de race om het Republikeinse presidentskandidaatschap, noemt de oud-president "instabiel en gestoord". Haley staat ver achter op Trump in de peilingen, maar weigert haar kandidaatschap neer te leggen.

6 uur geleden
Qatar: Hamas heeft medische hulp voor gijzelaars ontvangen

CAÏRO (ANP/RTR) - Hamas heeft medische middelen gekregen voor gijzelaars die de Palestijnse groep in de Gazastrook vasthoudt, zegt het Qatarese buitenlandministerie. In ruil daarvoor laat Israël meer humanitaire noodhulp het Palestijnse gebied in, aldus een verklaring. Israël en Hamas kwamen vorige maand tot de deal na bemiddeling door Qatar en Frankrijk.

7 uur geleden
Poetin: troepen moeten profiteren van succes in Avdiivka

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin vindt dat de krijgsmacht na het recente succes in Avdiivka moet doorzetten. Het leger moet het succes "doorontwikkelen", zo zei hij. De minister van Defensie Sergej Sjojgoe kondigde aan dat het offensief verder gaat en dat de Russen oprukken richting het westen.

9 uur geleden