Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden extra opvangplekken asielzoekers, maar meer is nodig

Duizenden extra opvangplekken asielzoekers, maar meer is nodig

DEN HAAG (ANP) - Sinds eind augustus zijn er ruim 4600 extra opvangplekken voor asielzoekers en statushouders in gebruik genomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) meldt dat daar deze week 2200 plaatsen bijkomen.

Volgens het COA, in een persbericht, dragen deze - vooral tijdelijke - extra opvangplekken "bij aan de noodzakelijke verlichting van de problematiek in Ter Apel". Maar, zo meldt het orgaan, er zijn nog meer vaste opvanglocaties nodig voor de middellange termijn.

De druk op de asielopvang is hoog, het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is al weken overvol. Na aanmelding in Groningen moeten asielzoekers worden doorgeplaatst naar andere centra in het land. Door een gebrek aan plekken en het woningtekort in Nederland waardoor er te weinig woningen zijn voor onder anderen statushouders, stokt de doorstroom. Om te voorkomen dat mensen in tenten moeten worden opgevangen, is burgemeesters gevraagd tijdelijke opvangplekken te maken.

Ruim 80 procent tijdelijk

Volgens het COA is ruim 80 procent van de nieuwe locaties tijdelijk. Ze zijn beschikbaar voor 4 weken tot 6 maanden. Dat zorgt er samen met een stijgende bezetting voor dat eind november alweer nieuwe druk op de opvang komt, stelt het COA. De organisatie verwacht dat ook volgend jaar de "verhoogde instroom aanhoudt".

Later deze week bespreken gemeenten, provincies, het Rijk en het COA het onderwerp. Dan wordt ook specifiek gekeken naar het grote aantal statushouders in de opvang. Dat zijn mensen die in Nederland mogen blijven en eigenlijk zouden moeten verhuizen naar een eigen huis. Maar dat huis is er niet door de problemen op de woningmarkt. Het COA zegt dat er nu 11.500 van deze statushouders een plaats op een COA-locatie bezet houden. Van hen zitten er 7400 langer dan de afgesproken termijn van drie maanden op zo'n plek.

Meer uit Binnenland

Rechtbank doet op 12 juli uitspraak in zedenzaak Ali B

HAARLEM (ANP) - De rechtbank doet op 12 juli uitspraak in de zedenzaak tegen Ali B. De rechters willen de tijd nemen om te komen tot een vonnis, liet de voorzitter vrijdagavond aan het einde van een lange zittingsdag weten.

2 uur geleden
Advocaat Ali B ziet onvoldoende bewijs voor verklaring Ten Damme

HAARLEM (ANP) - Ali B moet volgens zijn advocaat Bart Swier ook worden vrijgesproken voor het verkrachten van zangeres Ellen ten Damme. In zijn pleidooi zei hij vrijdag in de rechtbank in Haarlem dat er onvoldoende betrouwbare verklaringen en bewijs zijn.

4 uur geleden
Advocaat Ali B vraagt ook vrijspraak voor aanranding Jill Helena

HAARLEM (ANP) - De advocaat van Ali B, Bart Swier, heeft betoogd dat er geen sprake was van aanranding tijdens de ontmoeting van de rapper en Jill Helena. Volgens hem was er geen sprake van dwang en moet hij vrijgesproken worden.

6 uur geleden
Advocaten Ali B vinden verklaring nieuwe getuige onbetrouwbaar

HAARLEM (ANP) - De advocaten van Ali B noemen de nieuwe getuige die zich woensdagavond pas meldde in de zedenzaak tegen de rapper "onbetrouwbaar". De verdediging van de rapper betoogde vrijdag in de rechtbank in Haarlem dat de verklaring van de vrouw duidelijk afwijkt van die van het slachtoffer. Zij zou door B. zijn aangerand en verkracht tijdens een schrijverskamp in Heiloo.

7 uur geleden
Nog eens 10 miljoen voor Nederlandse taallessen Oekraïners

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet steekt nog eens 10 miljoen euro in taalles voor Oekraïense vluchtelingen. De afgelopen tijd werd er al 17 miljoen voor opzijgezet. Met het geld kunnen gemeenten de Oekraïners ook volgend jaar "op een laagdrempelige manier blijven ondersteunen bij het leren van de Nederlandse taal".

7 uur geleden
XR betwijfelt onpartijdigheid burgemeester Halsema door gift ING

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) trekt de neutraliteit van burgemeester Femke Halsema in twijfel door de schenking van 5500 zonnepanelen aan de gemeente Amsterdam door ING samen met vastgoedbedrijf Kroonenberg Groep. Volgens XR wekt de schenking "de schijn van partijdigheid" bij de afwegingen van de burgemeester "bij de XR-demonstraties tegen ING". ING en het vastgoedbedrijf schonken donderdag de zonnepanelen ter gelegenheid van het aankomende 750-jarig bestaan van de hoofdstad in 2025.

8 uur geleden
Drukte bij autobedrijven na storing bij RDW

BUNNIK (ANP) - Autobedrijven hebben het vrijdag heel druk door de storing donderdag bij de RDW. Een woordvoerder van de Nederlandse autobrancheorganisatie BOVAG bevestigt berichtgeving hierover van NU.nl. Volgens de zegsman, die stelt dat chaos het codewoord is, hebben autobedrijven het vrijdag driemaal zo druk.

8 uur geleden