Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden Duitsers betogen voor en tegen coronamaatregelen

Duizenden Duitsers betogen voor en tegen coronamaatregelen

ROSTOCK (ANP) - In diverse steden in Duitsland zijn duizenden demonstranten maandagavond de straat opgegaan om te betogen tegen en voor de coronamaatregelen. De tegenstanders hadden de overhand. In totaal kwamen meer dan 35.000 mensen in actie, ook bij betogingen waarvoor geen toestemming was gevraagd.

In het stadje Freiberg (Saksen), niet ver van Dresden, doorbraken ettelijke honderden betogers een cordon van de politie en rukten op naar het centrum, onder het roepen van leuzen als 'Wij zijn met meer' en 'Vrijheid, geen dictatuur'. De politie meldde op Twitter dat een deel van de demonstranten kon worden tegengehouden. Van twintig mensen is de identiteit gecontroleerd.

In de stad Rostock in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren waren duizenden betogers op de been. Daar waren liefst vijf demonstraties van voor- en tegenstanders aangekondigd. De Duitse politie gebruikte auto's om de beide kampen uit elkaar te houden, meldt omroep NDR. De demonstranten zijn tegen 'de vaccinatiedictatuur' en maakten een luidruchtige wandeling door het centrum.

Vanuit Maagdenburg kwamen berichten over ongeregeldheden. In het zuidelijk gelegen Lichtenstein kwam het ook tot confrontaties met de politie, waarbij veertien agenten gewond raakten. Deelnemers aan een protest zouden de agenten onder meer een dienstwapen hebben afgepakt en een agent werd door een demonstrant gebeten. Tegen veertig mensen is een aanklacht ingediend omdat zij geweld zouden hebben gebruikt. Net als bij eerdere betogingen daar waren er relatief veel kinderen en jongeren onder de deelnemers. In Neurenberg in Beieren toonden volgens de politie bijna 3000 mensen hun ongenoegen, twee keer meer dan verwacht.

In Schwerin kwamen volgens NDR 2000 mensen opdagen. In Neubrandenburg betoogden ondanks regen en hagel naar schatting van de omroep 2000 mensen tegen de maatregelen, maar ook zestig mensen voor vaccinatieplicht. De regionale omroep MDRAktuell meldde verder demonstraties in steden als Dresden, Leipzig, Hoyerswerda en Bautzen. In die plaatsen zouden volgens de politie minstens 8000 mensen op de been zijn geweest.

De tegenstanders van de coronamaatregelen droegen over het algemeen geen mondkapjes.

Meer uit Buitenland

Hollywoodstudio's en scriptschrijvers sluiten voorlopig akkoord

LOS ANGELES (ANP) - De stakende scriptschrijvers hebben een voorlopig akkoord bereikt met de grote Hollywoodstudio's. Als de 11.500 leden van schrijversvakbond WGA akkoord gaan met de deal, zullen zij na bijna 150 dagen staken weer aan het werk gaan.

58 minuten geleden
Beruchte maffiabaas Messina Denaro overleden

ROME (ANP/DPA) - Een van de beruchtste maffiosi in Italië, Matteo Messina Denaro, is op 61-jarige leeftijd overleden. Messina Denaro was dertig jaar voortvluchtig, maar werd in januari gearresteerd in een kliniek in Palermo waar hij onder een valse naam werd behandeld voor darmkanker.

1 uur geleden
Steun voor meer inspraak inheemse bevolking Australië slinkt

CANBERRA (ANP/RTR) - Steeds minder Australiërs zijn van plan op 14 oktober in te stemmen met een plan om de inheemse bevolking van het land via een adviesorgaan meer inspraak te geven over het beleid. In beide opiniepeilingen die de stemming geregeld meten slinkt het aantal ja-stemmers behoorlijk.

2 uur geleden
Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

8 uur geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

9 uur geleden
Niger sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen

NIAMEY (ANP/AFP) - De Nigerese junta sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

10 uur geleden
Amerikaanse ruimtecapsule met materiaal asteroïde op aarde geland

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtecapsule met aan boord materiaal van een asteroïde is teruggekeerd op aarde. De capsule landde in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah, ongeveer 100 kilometer ten westen van Salt Lake City. De landing was live te volgen via de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

12 uur geleden