Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden doen in Roermond mee aan kroegentocht

Duizenden doen in Roermond mee aan kroegentocht

ROERMOND (ANP) - Duizenden mensen deden zondagmiddag in Roermond mee aan een alternatieve kroegentocht, georganiseerd door zeventien cafés en andere horecazaken in de Limburgse stad. De 'Tour du Roer' was uit protest tegen het coronabeleid van het kabinet. Grote groepen stonden voor de deelnemende horecazaken, waarbij mensen vaak geen 1,5 meter afstand hielden en niemand mondkapjes droeg.

Gasten konden bij de alternatieve 'borreltour' buiten de kroeg onder meer aan statafels een hapje en een drankje krijgen. De gemeente had voor de borreltour geen toestemming gegeven. Handhaving van de gemeente Roermond sprak mensen aan die voor de zaken hun bestelling nuttigden. Dat mag niet, ze moeten doorlopen, aldus een woordvoerder van de gemeente. Veel effect had deze sommatie niet.

Een van de deelnemers, uitbater Raijmond Reijners van brasserie Ver’Koch aan het Munsterplein, zei dat het ging om een ludieke actie. Mensen konden bij café Nautilus aan de haven een kaart krijgen, die bij elke deelnemende kroeg werd afgestempeld. Met een volle kaart kon een prijs worden gewonnen. "Het is druk en gezellig", aldus Reijners zondagmiddag. "Drommen mensen lopen op de wandelroutes door de stad."

Verkeersgevaarlijke situaties

De gemeente waarschuwde in de loop van de middag de deelnemende horeca dat de zaken om uiterlijk 17.00 uur gesloten moesten zijn, anders zouden er sancties volgen. De meeste deelnemers waren tijdig dicht, maar een café op de Roerkade negeerde de waarschuwing en bleef langer open.

Als gevolg daarvan stond rond 17.00 uur een groep van enkele honderden mensen voor de kroeg en deels op straat onder meer bier te drinken en naar de muziek van een dj te luisteren. Daardoor ontstonden verkeersgevaarlijke situaties. Er werd ook met flessen en vuurwerk naar passerende auto's gegooid en fietsers en andere passanten moesten de rijbaan op om tegen het drukke eenrichtingsverkeer in hun weg te vervolgen.

Rond 18.00 uur grepen de politie en handhaving in, maar vlak daarvoor ging de kroeg dicht en vertrokken de meeste mensen. De agenten spraken mensen aan die nog op straat rondhingen, totdat de rust in de stad was weergekeerd.

Meer uit Binnenland

Man die Baudet sloeg in België komt niet voor de rechter

GENT (ANP) - De Oekraïner die Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet vorig jaar sloeg met een paraplu in België, hoeft volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad niet voor de rechter te verschijnen. De 33-jarige man krijgt wel een waarschuwing en mag de komende tijd geen andere strafbare feiten plegen.

44 minuten geleden
Zondag trekken opnieuw fikse onweersbuien over het land

DE BILT (ANP) - Na een enigszins droge onderbreking op zaterdag, moeten we zondag opnieuw rekening houden met fikse buien. Volgens Weeronline staan stevige regen- en onweersbuien op het programma. De dag begint droog, met temperaturen tot wel 23 graden, maar het weerbeeld kan vanaf de middag flink omslaan.

1 uur geleden
Soort bacterie water Achterhoek bekend, later zaterdag testuitslag

UTRECHT (ANP) - De drinkwatervervuiling in delen van de Achterhoek betreft enterococcen (poepbacteriën), laat een woordvoerder van waterbedrijf Vitens zaterdag weten. Het is nog steeds onduidelijk wat de oorzaak van de vervuiling is. Later op zaterdag wordt duidelijk of het probleem is verholpen en of het advies om drinkwater te koken opgeheven kan worden.

1 uur geleden
19-jarige gewond door steekpartij Dinxperlo, 17-jarige opgepakt

DINXPERLO (ANP) - Bij een steekincident in de Gelderse plaats Dinxperlo is een 19-jarige man uit die plaats gewond geraakt. De politie bevestigt berichtgeving hierover door De Gelderlander. Het incident gebeurde in de Emmastraat rond 02.30 uur.

2 uur geleden
Overlast door regen in West-Brabant, water stroomt naar binnen

BREDA (ANP) - Op meerdere plekken in Noord-Brabant leidt de hevige regenval van afgelopen nacht zaterdagochtend tot wateroverlast. In de West-Brabantse plaatsen Kruisland, Halsteren, Steenbergen en Wouw, vlak bij de grens met Zeeland, staan straten blank en stroomt het water bij mensen naar binnen, meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. De brandweer en betrokken gemeenten laten de rioleringspompen "op volle toeren draaien" om het water zo snel mogelijk weg te krijgen.

3 uur geleden
Code geel niet langer van kracht

DEN HAAG (ANP) - De code geel die vrijdagavond voor een groot gedeelte van het land werd afgegeven om langdurige regen en onweer is niet langer van kracht. Rond middernacht gold in het hele land weer code groen. De regen zorgde er vrijdagmiddag al vroeg voor dat het flink druk was op de Nederlandse wegen. Rond 16.00 uur telde de ANWB op de A- en N-wegen al ruim 140 files met een totale lengte van meer dan 800 kilometer.

5 uur geleden
Youp van 't Hek speelt allerlaatste voorstelling

AMSTERDAM (ANP) - Youp van 't Hek speelt zaterdagavond zijn laatste voorstelling. De 70-jarige cabaretier sluit dan zijn afscheidstournee De Laatste Ronde af in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Het is die avond de 276e keer dat de komiek solo op het podium van Carré staat.

8 uur geleden