Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden doen in Roermond mee aan kroegentocht

Duizenden doen in Roermond mee aan kroegentocht

ROERMOND (ANP) - Duizenden mensen deden zondagmiddag in Roermond mee aan een alternatieve kroegentocht, georganiseerd door zeventien cafés en andere horecazaken in de Limburgse stad. De 'Tour du Roer' was uit protest tegen het coronabeleid van het kabinet. Grote groepen stonden voor de deelnemende horecazaken, waarbij mensen vaak geen 1,5 meter afstand hielden en niemand mondkapjes droeg.

Gasten konden bij de alternatieve 'borreltour' buiten de kroeg onder meer aan statafels een hapje en een drankje krijgen. De gemeente had voor de borreltour geen toestemming gegeven. Handhaving van de gemeente Roermond sprak mensen aan die voor de zaken hun bestelling nuttigden. Dat mag niet, ze moeten doorlopen, aldus een woordvoerder van de gemeente. Veel effect had deze sommatie niet.

Een van de deelnemers, uitbater Raijmond Reijners van brasserie Ver’Koch aan het Munsterplein, zei dat het ging om een ludieke actie. Mensen konden bij café Nautilus aan de haven een kaart krijgen, die bij elke deelnemende kroeg werd afgestempeld. Met een volle kaart kon een prijs worden gewonnen. "Het is druk en gezellig", aldus Reijners zondagmiddag. "Drommen mensen lopen op de wandelroutes door de stad."

Verkeersgevaarlijke situaties

De gemeente waarschuwde in de loop van de middag de deelnemende horeca dat de zaken om uiterlijk 17.00 uur gesloten moesten zijn, anders zouden er sancties volgen. De meeste deelnemers waren tijdig dicht, maar een café op de Roerkade negeerde de waarschuwing en bleef langer open.

Als gevolg daarvan stond rond 17.00 uur een groep van enkele honderden mensen voor de kroeg en deels op straat onder meer bier te drinken en naar de muziek van een dj te luisteren. Daardoor ontstonden verkeersgevaarlijke situaties. Er werd ook met flessen en vuurwerk naar passerende auto's gegooid en fietsers en andere passanten moesten de rijbaan op om tegen het drukke eenrichtingsverkeer in hun weg te vervolgen.

Rond 18.00 uur grepen de politie en handhaving in, maar vlak daarvoor ging de kroeg dicht en vertrokken de meeste mensen. De agenten spraken mensen aan die nog op straat rondhingen, totdat de rust in de stad was weergekeerd.

Meer uit Binnenland

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

ZWOLLE (ANP) - Inwoners van Albergen proberen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum. "Het water staat het COA aan de lippen", zei advocaat Jim Zweers donderdag tijdens de rechtszaak in Zwolle.

2 uur geleden
Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

GRONINGEN (ANP) - De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpen en te helpen. Dat staat in een rapport van de Hanzehogeschool Groningen in opdracht van het Instituut Mijnbouwschade Groningen. De bevindingen worden donderdagmiddag gepresenteerd.

2 uur geleden
COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

DEN HAAG (ANP) - Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek is.

2 uur geleden
Lerarenbeurs komend schooljaar verlengd en verhoogd, meldt OCW

DEN HAAG (ANP) - Leraren en docenten die een opleiding willen volgen aan een hogeschool of universiteit kunnen ook volgend schooljaar gebruikmaken van de zogeheten lerarenbeurs. Daarvoor wordt 65 miljoen euro gereserveerd, ruim 2 miljoen euro meer dan voor dit schooljaar beschikbaar was, meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) donderdag.

3 uur geleden
Herstel Prinses Margriettunnel bij Joure duurt tot eind 2025

JOURE (ANP) - Het herstel van de Prinses Margriettunnel tussen Joure en Sneek duurt tot eind 2025. Volgens Rijkswaterstaat is meer tijd nodig dan gedacht door een nieuwe manier van bouwen waarbij de grondwaterstand niet verlaagd hoeft te worden. Het wegdek van de tunnel kwam in december 2022 omhoog, de werkzaamheden zouden volgens de eerste planning in 2024 klaar zijn.

4 uur geleden
Foodwatch stapt naar RCC om misleiding met vrije-uitloopeieren

AMSTERDAM (ANP) - Voedselwaakhond Foodwatch stapt naar de Reclame Code Commissie (RCC) omdat consumenten misleid worden bij het kopen van vrije-uitloopeieren. Op de verpakkingen staan plaatjes van leghennen die buiten leven terwijl ze in werkelijkheid vaak verplicht opgehokt zitten om verspreiding van vogelgriep te voorkomen.

6 uur geleden
Rode Kruis: mogelijk niet voor elke vluchteling dit weekend een bed

DEN HAAG (ANP) - Volgens het Rode Kruis dreigt dit weekend een situatie waarin er niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek is. De hulporganisatie maakt zich ernstige zorgen over het tekort aan opvangplekken in Nederland en roept gemeenten op om snel meer locaties te realiseren. Anders kan er een "onmenselijke situatie" ontstaan.

8 uur geleden