Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden demonstreren in Frankrijk tegen nieuwe veiligheidswet

Duizenden demonstreren in Frankrijk tegen nieuwe veiligheidswet

PARIJS (ANP/AFP/BELGA/DPA) - Enkele duizenden mensen zijn zaterdag in Parijs de straat opgegaan uit protest tegen een veiligheidswet die de verspreiding van beelden van het gezicht van een politieman strafbaar maakt. Volgens de demonstranten zou met de wet onder meer de vrijheid van meningsuiting in het gedrang komen. Ook in steden als Lille, Rennes, Marseille, Saint-Etienne en Montpellier werd gedemonstreerd.

Op het Trocadéro-plein in Parijs nam de spanning aan het eind van de middag toe nadat de politie de demonstranten had bevolen zich te verspreiden. Vuilnisbakken werden in brand gestoken en een aantal demonstranten gooide projectielen naar de politie, die op haar beurt reageerde met de inzet van waterkanonnen.

Het wetsvoorstel werd vrijdagavond deels goedgekeurd in het Franse parlement. Begin volgende week volgt een definitieve stemming. Als het voorstel wordt aangenomen, dan wordt het strafbaar om beelden van politieagenten te verspreiden tenzij hun gezicht onherkenbaar wordt gemaakt. Er wordt in dat verband gesproken op een "inbreuk op de fysieke of psychische integriteit" van de veiligheidsdiensten.

Persvrijheid

Mensenrechtenorganisaties zien het wetsontwerp als een middel om de persvrijheid aan banden te leggen en een onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik door de politie onmogelijk te maken. Volgens bepaalde demonstranten dreigt de wet Frankrijk te laten afglijden naar een "autoritaire samenleving die de bevolking in de gaten houdt". Op een overtreding zou een maximum van een jaar gevangenisstraf en een boete van 45.000 euro komen te staan.

Voorstanders zeggen dat politieagenten en hun families bescherming nodig hebben tegen pesterijen, zowel online als persoonlijk als ze buiten dienst zijn.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin meent dat de wet noodzakelijk is om "hen te beschermen die ons beschermen". Agenten in Frankrijk waren de afgelopen tijd steeds meer het doelwit van bedreigingen en geweld.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Trump erkent verlies niet maar 'ik zal Witte Huis verlaten'

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump weigert nog altijd zijn verlies bij de presidentsverkiezingen te erkennen. Wel zei hij op de Amerikaanse feestdag Thanksgiving dat hij op ordentelijke wijze de macht aan verkiezingswinnaar Joe Biden zal overdragen. "Als blijkt dat mijn tegenstander de meeste kiesmannen achter zich heeft vergaard dan zal ik vertrekken uit het Witte Huis", zei Trump.

1 uur geleden
Trump: leveringen vaccins tegen coronavirus vanaf volgende week

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump zei donderdag dat de eerste leveringen van een vaccin tegen het coronavirus volgende week en de week erna gaan beginnen.

3 uur geleden
Duitsland verbiedt plastic tassen in supermarkten vanaf 2022

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland gaat supermarkten vanaf 2022 verbieden bij de kassa plastic tassen uit te delen aan klanten. Het Duitse parlement, de Bondsdag, stemde daar donderdag mee in.

4 uur geleden
President Burkina Faso wint herverkiezing met overmacht

OUAGADOUGOU (ANP/AFP) - De president van Burkina Faso, Roch Marc Christian Kaboré, is met grote overmacht herkozen, blijkt uit de donderdag bekendgemaakte verkiezingsresultaten.

6 uur geleden
Polen en Hongarije buigen niet voor druk Europese Unie

BOEDAPEST (ANP) - Polen en Hongarije buigen niet voor de druk van de rest van de Europese Unie in het conflict over financiële steun en het naleven van democratische regels. Het koppelen van subsidies aan de rechtstaat is een slechte oplossing met het risico dat de unie in de toekomst uiteenvalt, zei de Poolse premier Morawiecki op bezoek bij zijn Hongaarse bondgenoot Orbán.

9 uur geleden
Rusland dringt aan op hervormingen in Wit-Rusland

MINSK (ANP/RTR) - De Russische minister van Buitenlandse Zaken drong er donderdag bij de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko op aan de overeenkomsten met het Kremlin na te komen en door te gaan met grondwetshervormingen. Dit om een ​​politieke crisis na maanden van protesten te bezweren.

10 uur geleden
Europees Parlement: laat ook 16-jarige en vanuit huis stemmen

BRUSSEL (ANP) - Europeanen moeten bij de volgende verkiezingen voor het Europees Parlement in bepaalde gevallen op afstand kunnen stemmen. Ook 16- en 17-jarigen moeten hun stem mogen uitbrengen, vindt het Europees Parlement (EP).

10 uur geleden