Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden burgers melden zich voor opvang Oekraïners in eigen huis

Duizenden burgers melden zich voor opvang Oekraïners in eigen huis

DEN HAAG (ANP) - Duizenden mensen hebben zich de afgelopen tweeënhalve dag gemeld bij het burgerinitiatief Onderdak Oekraïne. Deze mensen willen, als dat nodig blijkt, hun huis beschikbaar stellen om Oekraïners onderdak te geven. Initiatiefnemer Huib van Mierlo meldt donderdag even na het middaguur dat er 3677 aanmeldingen binnen zijn in zijn database. "En dat loopt op."

Zijn club bemiddelt overigens niet zelf tussen eventuele vluchtelingen en Nederlanders die onderdak willen bieden. Mensen die het formulier op zijn website invullen, gaan ermee akkoord dat hun gegevens mogelijk gedeeld kunnen worden met het Rode Kruis of het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Hij zei eerder al het initiatief gestart te zijn om voorbereid te zijn "op een enorme stroom van vluchtelingen". Onderdak Oekraïne is een van de burgerinitiatieven die op dit moment loopt in het land. Zo bestaat ook RoomforUkraine, van initiatiefnemer Louis de Mast. Ook hij meldt veel aanmeldingen binnen te krijgen van mensen die een kamer of andere leefruimte aanbieden. Via platform voor huizenruil HomeExchange zijn daarnaast 1246 accommodaties beschikbaar gesteld voor Oekraïners, waaronder 31 in Nederland.

Het Rode Kruis zegt op dit moment te bekijken of en hoe de organisatie een rol kan gaan spelen in deze vorm van opvang. "We zijn in gesprek met meerdere partijen en er is ook contact geweest met Onderdak Oekraïne." Het Rode Kruis kan niet zeggen waar bijvoorbeeld een woning aan moet voldoen als er eventueel mensen moeten worden opgevangen door particulieren. "Het is voor het Rode Kruis wel belangrijk dat mensen in een veilige en menswaardige omgeving terecht gaan komen", stelt een woordvoerster.

Meer uit Binnenland

AVROTROS noemt diskwalificatie Joost Klein 'disproportioneel'

MALMÖ (ANP) - AVROTROS noemt de diskwalificatie van Joost Klein voor de finale van het Eurovisie Songfestival "disproportioneel" en "is geschokt". Dat laat de omroep weten in reactie op het besluit van organisatie EBU om Klein uit te sluiten. Dit gebeurt na een aanklacht van een vrouwelijke medewerker die Klein donderdag bedreigd zou hebben.

6 minuten geleden
Joost Klein gediskwalificeerd voor finale Eurovisie Songfestival

MALMÖ (ANP) - Joost Klein doet niet meer mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse inzending is door organisator European Broadcasting Union (EBU) gediskwalificeerd. Dat heeft het EBU zaterdagmiddag bekendgemaakt.

11 minuten geleden
Nederlandse delegatie en AVROTROS blijven stil over affaire Klein

MALMÖ (ANP) - De Nederlandse delegatie van het Eurovisie Songfestival en omroep AVROTROS hebben zaterdag rond het middaguur nog steeds niets gemeld over de zaak-Joost Klein. Woordvoerders geven ondanks herhaalde verzoeken geen reactie.

35 minuten geleden
Zweeds OM bevestigt: politie heeft zaak-Joost Klein overgedragen

MALMÖ (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Zweden bevestigt dat de zaak rond Joost Klein is overgedragen door de politie. Een woordvoerder kon niet zeggen of deze nu bij een openbaar aanklager ligt of niet.

37 minuten geleden
Extra uitzendingen NOS Journaal en Boulevard vanwege Joost Klein

HILVERSUM (ANP) - De NOS heeft om 12.00 uur een extra NOS Journaal ingelast. Dit in verband met de ontwikkelingen rond Joost Klein op het Eurovisie Songfestival in Malmö. De uitzending is op NPO 1.

1 uur geleden
Tientallen journalisten voor hotel waar Joost Klein verblijft

MALMÖ (ANP) - Voor het Clarion Hotel Malmö Live, waar zeventien delegaties van het Eurovisie Songfestival verblijven, hebben zich zaterdagochtend tientallen Nederlandse en internationale journalisten verzameld. In het hotel verblijft ook Joost Klein. Voor zover bekend is de zanger nog steeds in het hotel aanwezig.

1 uur geleden
Groot songfestivalfeest in Leeuwarden gaat hoe dan ook door

LEEUWARDEN (ANP) - Het evenement dat zaterdagavond in Leeuwarden wordt gehouden rond de finale van het Eurovisie Songfestival gaat hoe dan ook door, ook als Joost Klein gediskwalificeerd wordt. Dit laat de organisator van het evenement weten. Op de zogenoemde 'Europaparty' op het plein Oldehoofsterkerkhof wordt de finale live uitgezonden en treden vrienden van Joost Klein op. Ook laat Nikkie de Jager vanaf daar de puntentelling namens Nederland weten.

1 uur geleden