
Duizenden buitenlandse militairen lopen weer mee in Vierdaagse
NIJMEGEN (ANP) - Aan de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, doen ook ruim 6400 militairen mee. 2446 militairen komen uit Nederland, maar traditiegetrouw is er ook veel buitenlandse inbreng. Militairen uit veel NAVO-lidstaten, maar ook uit onder meer Ghana, Indonesië, Nepal en de Caribische eilandstaat Saint Vincent en de Grenadines lopen de komende dagen door Nijmegen en omgeving. De Vierdaagse en Defensie zijn al sinds het begin met elkaar verbonden: in 1909 begon het wandelevenement als een militaire mars.
De militairen lopen zoals elk jaar verplicht de 40 kilometer in uniform, met minstens 10 kilo bepakking. Overnachten doen de meeste militairen op Kamp Heumensoord, net buiten Nijmegen. Dat kamp wordt ieder jaar voorafgaand aan de Vierdaagse opgebouwd. Daar zijn 320 douches en 300 toiletten, net als oplaadpunten voor telefoons en er is ook wifi. Ook aan de catering gedacht: per dag gaan er 20.000 sneetjes brood doorheen, net als honderden liters koffie en honderden kilo's rauwkost. Alleen deelnemers zijn welkom. "Privébezoek op Kamp Heumensoord is niet toegestaan", zo staat in het reglement.
Naast het wandelen hebben militairen ook nog een andere rol bij het wandelevenement. Donderdag en vrijdag legt Defensie een tijdelijke pontonbrug van 100 meter aan over de Maas bij Cuijk, die vrijdag door de duizenden wandelaars wordt gebruikt. Als de wandelaars de Maas vrijdagmiddag achter zich hebben gelaten, halen de militairen van de 105 Geniecompagnie Waterbouw de brug ook weg.
Militairen die zonder afmelding niet komen opdagen, mogen drie jaar lang niet meedoen aan de Vierdaagse. Vermoedelijk zal het zo'n vaart niet lopen, want ook dit jaar hadden militairen grote interesse in deelname aan de Vierdaagse. Honderden mensen staan volgens het ministerie van Defensie op een wachtlijst.
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Op de eerste wandeldag van de Vierdaagse zijn 218 lopers uitgevallen, maakte de organisatie dinsdag bekend. Zij zijn onderweg gestopt of kwamen niet op tijd over de finish in Nijmegen. De organisatie laat weten dat de weersomstandigheden gunstig waren voor de wandelaars. "Het aantal uitvallers ligt dan ook aanzienlijk lager dan op dezelfde dag in voorgaande edities." Vorig jaar haalden op de eerste dag 819 wandelaars de finish niet.
4 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Twee mannen hebben taakstraffen van 120 en 100 uur gekregen voor het belagen van een cameraploeg van omroep PowNed, tijdens het Amelandse feest Sunneklaas in december 2023. De politierechter in Leeuwarden acht bewezen dat de beide mannen zich schuldig hebben gemaakt aan het plegen van dwang en bedreiging door de auto van de journalisten tot stoppen te dwingen, hierop te klimmen en deze gedurende langere tijd te achtervolgen.
8 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat Ongehoord Nederland niet vervolgen voor het plaatsen van een vermeend discriminerende vacaturetekst. De omroep 'weigerde' non-binaire sollicitanten in een zoektocht naar een nieuwe hoofdredacteur. Het OM noemt dat "kwetsend" maar in dit geval niet strafbaar.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De 32-jarige Timothy B., verdacht van de moord op zijn 52-jarige moeder, heeft vorige maand bij de politie een bekentenis afgelegd. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt tijdens een inleidende zitting in de zaak.
10 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De eerste deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse druppelden dinsdagochtend alweer binnen. Even na 09.30 uur kwamen de eerste lopers binnen op dag één van de wandeltocht. De 107e editie ging om 04.00 uur van start.
12 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De melding over een mogelijke ontvoering van een kind in Rotterdam was een valse melding. De politie zegt onderzoek te hebben gedaan en concludeert dat de melding niet klopt. Het is niet zeker of degene die de melding deed, bewust een verkeerde melding deed. Dat wordt volgens de politie nog onderzocht.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse klimaatbeleid brengt burgers, bedrijven en de industrie in onzekerheid, signaleert de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) dinsdag in een adviesrapport. "Veel klimaatbeleid is het afgelopen jaar opgeschort of teruggedraaid", zegt raadslid en voorzitter van de visiecommissie Wieke Pot. "Inwoners, boeren en de industrie weten niet waar ze aan toe zijn." De WKR voorziet dat de sectoren daardoor geen plannen meer durven te maken voor de toekomst.
14 uur geleden