Duizenden buitenlandse militairen lopen weer mee in Vierdaagse
NIJMEGEN (ANP) - Aan de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, doen ook ruim 6400 militairen mee. 2446 militairen komen uit Nederland, maar traditiegetrouw is er ook veel buitenlandse inbreng. Militairen uit veel NAVO-lidstaten, maar ook uit onder meer Ghana, Indonesië, Nepal en de Caribische eilandstaat Saint Vincent en de Grenadines lopen de komende dagen door Nijmegen en omgeving. De Vierdaagse en Defensie zijn al sinds het begin met elkaar verbonden: in 1909 begon het wandelevenement als een militaire mars.
De militairen lopen zoals elk jaar verplicht de 40 kilometer in uniform, met minstens 10 kilo bepakking. Overnachten doen de meeste militairen op Kamp Heumensoord, net buiten Nijmegen. Dat kamp wordt ieder jaar voorafgaand aan de Vierdaagse opgebouwd. Daar zijn 320 douches en 300 toiletten, net als oplaadpunten voor telefoons en er is ook wifi. Ook aan de catering gedacht: per dag gaan er 20.000 sneetjes brood doorheen, net als honderden liters koffie en honderden kilo's rauwkost. Alleen deelnemers zijn welkom. "Privébezoek op Kamp Heumensoord is niet toegestaan", zo staat in het reglement.
Naast het wandelen hebben militairen ook nog een andere rol bij het wandelevenement. Donderdag en vrijdag legt Defensie een tijdelijke pontonbrug van 100 meter aan over de Maas bij Cuijk, die vrijdag door de duizenden wandelaars wordt gebruikt. Als de wandelaars de Maas vrijdagmiddag achter zich hebben gelaten, halen de militairen van de 105 Geniecompagnie Waterbouw de brug ook weg.
Militairen die zonder afmelding niet komen opdagen, mogen drie jaar lang niet meedoen aan de Vierdaagse. Vermoedelijk zal het zo'n vaart niet lopen, want ook dit jaar hadden militairen grote interesse in deelname aan de Vierdaagse. Honderden mensen staan volgens het ministerie van Defensie op een wachtlijst.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Organisaties in het onderwijs zijn niet te spreken over de bezuinigingen op het onderwijs. Ook niet nu de bezuiniging 750 miljoen euro minder wordt na een akkoord tussen de coalitie en vier oppositiepartijen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Partijen op de linkerkant van het politieke spectrum zijn niet te spreken over het onderwijsakkoord dat de coalitie woensdagavond sloot met het CDA, ChristenUnie, SGP en JA21. Onder meer GroenLinks-PvdA, DENK en de SP wijzen erop dat er nog steeds meer dan een miljard euro op onderwijs wordt bezuinigd. Ook D66, dat eerst meeonderhandelde, is niet enthousiast.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland blijft voorstander van het opheffen van controles aan de grenzen met Bulgarije en Roemenië. Verantwoordelijk minister Marjolein Faber negeert een laatste poging van haar eigen PVV, de grootste regeringspartij, om dat te dwarsbomen.
9 uur geledenVLIELAND (ANP) - In de pakketten die afgelopen weekend werden gevonden aan de kust van meerdere Waddeneilanden bleek in totaal 54 kilo cocaïne te zitten, zo meldt de douane. De drugs hadden bij elkaar een straatwaarde van 4 miljoen euro.
9 uur geledenTILBURG (ANP) - Twee verdachten die mogelijk betrokken waren bij de moord op de Tilburgse crimineel Toon Damen op 1 augustus 2022 zijn woensdag aangehouden. Over de identiteit van de verdachten, of waar ze zijn opgepakt, wil de politie niks zeggen.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het COC noemt het een "uiterst zorgelijke ontwikkeling" dat 10 procent van de mensen die lesbisch, homoseksueel, bi-plus, transgender, queer, intersekse en aseksueel (lhbtqia) zijn, vorig jaar slachtoffer van geweld is geworden. Het CBS meldde die cijfers woensdag.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is de Belastingdienst gelukt dit jaar de benodigde 3250 werknemers aan te trekken. Er waren grote zorgen in de Tweede Kamer over het enorme wervingsdoel, van belang om belastingwetten goed uit te voeren en voorbereid te zijn op herziening van het belastingstelsel.
13 uur geleden