Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden boze boeren toeterend bijeen in centrum Brussel

Duizenden boze boeren toeterend bijeen in centrum Brussel

BRUSSEL (ANP) - Duizenden Belgische boze boeren hebben zich toeterend in het centrum van Brussel verzameld uit protest tegen het stikstofbeleid. Uit alle hoeken van Vlaanderen zijn meer dan 2700 tractoren naar de hoofdstad gekomen, meldt de politie. De organisatoren van het protest telden er zelf meer dan 3000.

De boeren komen bijeen in het bestuurlijke hart van Brussel, waar ook de Vlaamse regering en het parlement zetelen. Ze trokken in hun tractoren met protestborden, zwaailicht, loeiende claxons en vlaggen met de beeltenis van de kenmerkende rode boerenzakdoek door de hoofdstad. Een enkeling sloeg een grimmiger toon aan en tooide zijn tractor met een galg.

De kilometerslange colonnes van tractors, uit alle windstreken van Vlaanderen, liepen wat vertraging op en kwamen later aan dan de bedoeling was. Op enkele plaatsen ontstonden files, maar grote verkeershinder bleef uit. Vrijdag is een betrekkelijk rustige dag op de weg en de politie had forenzen afgeraden met de auto te komen. Meerdere Brusselse tunnels waren uit voorzorg al gesloten. Omdat de boeren nu waarschijnlijk pas aan het einde van de middag weer vertrekken zijn er wel zorgen over de avondspits.

Net als in Nederland moet de landbouw in Vlaanderen milieu- en klimaatvriendelijker gaan werken en minder stikstof gaan uitstoten. De boeren vrezen dat nieuwe, strengere mestregels een "sociaaleconomisch bloedbad" in de landbouwsector zullen veroorzaken. Ze hopen zich, nu de Vlaamse regering nog onderhandelt over de precieze maatregelen, nog te kunnen laten gelden om dat af te wenden.

Meer uit Buitenland

Reddingswerkers zoeken door naar helikopter Iraanse president

TEHERAN (ANP/RTR) - Ondanks de eerdere melding dat de neergestorte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi was gevonden, gaat de zoektocht verder. Eerder meldde de Iraanse staatstelevisie dat ten minste één passagier en één bemanningslid in contact waren geweest met reddingswerkers. Er was ook gemeld dat de helikopter was gevonden, hoewel de Iraanse Rode Halve Maan dit ontkende.

12 minuten geleden
Verongelukte helikopter Iraanse president Raisi is gevonden

TEHERAN (ANP/RTR) - De zondag verongelukte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi, is gevonden door reddingsteams. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie.

1 uur geleden
Afgestudeerden tonen Biden hun onvrede over VS-steun Israël

ATLANTA (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondag te maken gekregen met zichtbaar protest tijdens een toespraak voor pas afgestudeerden op het Morehouse College. Die universiteit in Atlanta met vooral zwarte mannelijke studenten heeft onder anderen burgerrechtenactivist Martin Luther King als oud-student.

3 uur geleden
Verdachte moordaanslag premier Fico handelde mogelijk niet alleen

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowaakse functionarissen onderzoeken de mogelijkheid dat de verdachte van de moordaanslag op premier Robert Fico misschien niet een "eenzame wolf" was, zoals eerder werd aangenomen. Dat vertelde minister van Binnenlandse Zaken Matus Sutaj Estok op een persconferentie.

5 uur geleden
Iraanse staatsmedia: ongeluk met helikopter president Raisi

TEHERAN (ANP/AFP) - Een helikopter in het konvooi van de Iraanse president Ebrahim Raisi was zondag betrokken bij "een ongeval", melden staatsmedia. Het toestel zou een "harde landing" hebben gemaakt in de westelijke provincie Oost-Azerbeidzjan. De minister van Binnenlandse Zaken Ahmed Vahidi bevestigde het nieuws op de staatstelevisie. Het is onduidelijk of de president aan boord was.

6 uur geleden
Opnieuw tientallen doden door overstromingen in Afghanistan

KABUL (ANP/AFP) - Door overstromingen in Afghanistan zijn opnieuw tientallen doden gevallen. In de noordelijke provincie Faryab zijn zeker 66 mensen om het leven gekomen, melden de lokale autoriteiten zondag. Deze maand zijn al honderden mensen omgekomen door verschillende overstromingen in het land.

6 uur geleden
Macron en Scholz 'diep bezorgd' over omstreden wet Georgië

PARIJS/BERLIJN (ANP) - Frankrijk en Duitsland zijn "diep bezorgd over de situatie in Georgië", waar het parlement vorige week de zogenoemde buitenlandse-agentenwet aannam. Dat zeggen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zondag in een gezamenlijke verklaring.

7 uur geleden