
Duizenden betogers lopen mee met klimaatmars door Rotterdam
ROTTERDAM (ANP) - Duizenden klimaatbetogers zijn zondagmiddag begonnen aan een klimaatmars door Rotterdam vanaf de Binnenrotte. Na een kort podiumprogramma op het plein voor de Markthal vertrokken de klimaatbetogers rond 13.45 uur voor een tocht door het centrum van de Maasstad.
De route gaat onder meer via de Blaak, de Coolsingel en het Hofplein, om weer op de beginplaats te eindigen. Daar wordt de dag afgesloten met een aantal sprekers en muziek.
Met meerdere bandjes en muzikanten in de optocht en langs de route zit de sfeer er goed in. Met spandoeken en borden vragen de demonstranten aandacht voor onder meer een beter klimaatbeleid en een groenere levensstijl. "Wat gaat het worden, uitsterven of leven?", "Het is tijd voor daadkrachtig klimaatbeleid", "Deze weg loopt dood" en "Opa's en oma's, eet vegan!" valt er zoal te lezen. Een vader die samen met zijn zoon meeloopt draagt een groot bord met: "Mooiste vaderdagcadeau? Een leefbare aarde voor mijn kind."
Geen woorden maar daden
De organisaties achter de betoging willen "geen woorden maar daden" om de opwarming van de aarde te beperken. Nederland staat nu stil, vinden ze. "Kolencentrales blijven open en deadlines uit de Urgenda-klimaatzaak worden niet gehaald, terwijl de klimaatcrisis aan de orde van de dag is met wereldwijd overstromingen, bosbranden en hongersnoden."
Ook leggen ze een verband tussen de opwarming van de aarde en de oorlog in Oekraïne. "Fossiele brandstoffen zijn de aanjager van de klimaatcrisis, maar ook van oorlog, conflict en vervuiling. Door een kapot systeem lijken we als samenleving vast te zitten aan fossiele brandstoffen. En zo betalen we mee aan gruwelijke oorlogen, zoals nu in Oekraïne", zegt Faiza Oulahsen van Greenpeace.
Duurzaamheid
In Rotterdam moet volgens de organisatoren ook nog veel gebeuren op het gebied van duurzaamheid, zeker in de haven, waar bijvoorbeeld de invoer en raffinage van fossiele brandstoffen een grote bedrijfstak is.
Bij de zogeheten Klimaatcrisis Coalitie die het protest organiseert zijn onder meer Greenpeace, Oxfam Novib, vakbond FNV, Extinction Rebellion, Milieudefensie en Fridays for Future aangesloten. Aan de vorige klimaatmars, in Amsterdam, deden in november vorig jaar zo'n 40.000 mensen mee.
Meer uit Binnenland
ESCH (ANP) - Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij Esch en Vught burchten hadden gegraven onder het spoor. De dassen zijn inmiddels verhuisd en het spoor is hersteld, meldt ProRail dinsdag.
17 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Complotdenker Micha Kat (59) heeft dinsdag tijdens zijn strafzaak erkend dat hij in zijn video's af en toe over de schreef is gegaan. Volgens Kat komt dat voor "als er emoties in het spel zijn", zo legde hij in de rechtbank in Den Haag uit. "Bij sommige dingen ben ik te ver gegaan."
1 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de zaak tegen de Limburgse man en vrouw die zeven oppaskinderen in de regio Eindhoven zouden hebben misbruikt. De twee werden eerder deze maand veroordeeld tot twaalf jaar cel, de man kreeg er ook tbs met dwangverpleging bij. Het OM, dat sprak van een "weerzinwekkende zedenzaak", eiste in januari vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen beide verdachten.
1 uur geledenBAARN (ANP) - Politiebonden roepen in een brief aan minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) op snel meer geld beschikbaar te stellen voor het zogenoemde stelsel Bewaken en Beveiligen, dat toeziet op het beschermen van bedreigde personen. Door een tekort aan geld lopen die personen en politie momenteel "onnodige extra risico’s", melden politievakbonden ACP, ANPV, NPB en Equipe dinsdag.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De overheid moet spaarzamer gebruikmaken van belastingmaatregelen om het gedrag van burgers en bedrijven te sturen. Deze instrumenten zijn vaak nodeloos ingewikkeld en leiden tot hoge kosten of lastenverzwaringen, zonder dat het beoogde doel ermee wordt bereikt. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een rapport.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Tropenmuseum, Afrika Museum, Museum Volkenkunde en Wereldmuseum gaan later dit jaar verder onder de naam Wereldmuseum. De musea hebben sinds de fusie in 2014 een andere koers ingezet, meldt de museumkoepel Nationaal Museum van Wereldculturen dinsdag. "De nieuwe naam is een logische nieuwe stap van deze transitie."
4 uur geledenIJMUIDEN (ANP) - Tata Steel stapt naar de rechter wegens de camera's die de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft opgehangen om toezicht te houden op de staalfabriek. Tata eist met een kort geding dat het cameratoezicht stopt, omdat volgens het bedrijf de privacy van de medewerkers niet gegarandeerd is.
4 uur geleden