
Duizenden betogers lopen mee met klimaatmars door Rotterdam
ROTTERDAM (ANP) - Duizenden klimaatbetogers zijn zondagmiddag begonnen aan een klimaatmars door Rotterdam vanaf de Binnenrotte. Na een kort podiumprogramma op het plein voor de Markthal vertrokken de klimaatbetogers rond 13.45 uur voor een tocht door het centrum van de Maasstad.
De route gaat onder meer via de Blaak, de Coolsingel en het Hofplein, om weer op de beginplaats te eindigen. Daar wordt de dag afgesloten met een aantal sprekers en muziek.
Met meerdere bandjes en muzikanten in de optocht en langs de route zit de sfeer er goed in. Met spandoeken en borden vragen de demonstranten aandacht voor onder meer een beter klimaatbeleid en een groenere levensstijl. "Wat gaat het worden, uitsterven of leven?", "Het is tijd voor daadkrachtig klimaatbeleid", "Deze weg loopt dood" en "Opa's en oma's, eet vegan!" valt er zoal te lezen. Een vader die samen met zijn zoon meeloopt draagt een groot bord met: "Mooiste vaderdagcadeau? Een leefbare aarde voor mijn kind."
Geen woorden maar daden
De organisaties achter de betoging willen "geen woorden maar daden" om de opwarming van de aarde te beperken. Nederland staat nu stil, vinden ze. "Kolencentrales blijven open en deadlines uit de Urgenda-klimaatzaak worden niet gehaald, terwijl de klimaatcrisis aan de orde van de dag is met wereldwijd overstromingen, bosbranden en hongersnoden."
Ook leggen ze een verband tussen de opwarming van de aarde en de oorlog in Oekraïne. "Fossiele brandstoffen zijn de aanjager van de klimaatcrisis, maar ook van oorlog, conflict en vervuiling. Door een kapot systeem lijken we als samenleving vast te zitten aan fossiele brandstoffen. En zo betalen we mee aan gruwelijke oorlogen, zoals nu in Oekraïne", zegt Faiza Oulahsen van Greenpeace.
Duurzaamheid
In Rotterdam moet volgens de organisatoren ook nog veel gebeuren op het gebied van duurzaamheid, zeker in de haven, waar bijvoorbeeld de invoer en raffinage van fossiele brandstoffen een grote bedrijfstak is.
Bij de zogeheten Klimaatcrisis Coalitie die het protest organiseert zijn onder meer Greenpeace, Oxfam Novib, vakbond FNV, Extinction Rebellion, Milieudefensie en Fridays for Future aangesloten. Aan de vorige klimaatmars, in Amsterdam, deden in november vorig jaar zo'n 40.000 mensen mee.
Meer uit Binnenland
ALMERE (ANP) - Bij een huis in de Tapirstraat in Almere is in de nacht van vrijdag op zaterdag voor de tweede keer in korte tijd een explosief afgegaan. Dat gebeurde rond 02.00 uur. Door de klap vielen geen gewonden, wel zorgde de explosie voor flinke schade aan het huis. Ook omliggende woningen raakten beschadigd.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Er zou meer ruimte gemaakt moeten worden voor een grotere militaire basis in Amsterdam. Hiervoor pleit de directeur van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland Tijs van Lieshout in het AT5-programma Park Politiek.
5 uur geledenSCHIEDAM (ANP) - De man die in de vroege zaterdagochtend aan het Bachplein in Schiedam werd neergestoken is overleden aan zijn verwondingen. Dat maakte de politie bekend op X.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een 21-jarige man uit Den Haag is vrijdagavond overleden bij een schietincident in de Paets van Troostwijkstraat in de Haagse wijk Laak. Dat meldt de politie op X.
12 uur geledenTIEL (ANP) - In een carrosseriefabriek in Tiel is even voor middernacht vrijdagavond een grote brand uitgebroken. 22 brandweerploegen waren ter plaatse om de brand te bestrijden, meldt de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.
12 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De GGD Rotterdam-Rijnmond roept mensen op om extra goed te letten op klachten die bij mazelen passen, nu Pasen, Koningsdag en de meivakantie in aantocht zijn. In de regio Rotterdam zijn sinds februari tientallen gevallen bekend van mensen met de besmettelijke ziekte.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielzoekers met eigen vermogen of een inkomen moeten gaan meebetalen aan hun zorgkosten. Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat dit een van de versoberingen van de asielzoekersopvang is.
16 uur geleden