Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden Armeniërs eisen snel vertrek premier Pasjinian

Duizenden Armeniërs eisen snel vertrek premier Pasjinian

JEREVAN (ANP/DPA/AFP) - Meer dan 15.000 Armeniërs zijn zaterdag de straat opgegaan om het vertrek van regeringsleider Nikol Pasjinian te eisen. De politieke oppositie heeft de premier volgens het Russische persbureau Interfax tot 8 december de tijd gegeven op te stappen. Zijn veiligheid wordt gegarandeerd.

Het was de grootste demonstratie in het land sinds de afspraak de strijd met Azerbeidzjan over het conflictgebied Nagorno-Karabach te staken. Voor het eerst deden in hoofdstad Jerevan ook vertegenwoordigers van de invloedrijke Armeens Apostolische Kerk mee. De betogers bestempelen Pasjinian als verrader. De oppositie heeft ex-premier Vazgen Manoekjan in beeld. Deze leidde Armenië dertig jaar geleden naar de onafhankelijkheid.

Pasjinian ondertekende bijna een maand geleden met de Russische president Vladimir Poetin en de Azerbeidzjaanse leider Ilham Alijev het vredesverdrag voor de betwiste regio in het zuiden van de Kaukasus. Daarmee werd op 10 november een wapenstilstand van kracht, bewaakt door 2000 Russische soldaten. Armenië deed afstand van behoorlijk grote gebieden. Azerbeidzjan vierde dat als overwinning, veel Armeniërs verwijten de regering capitulatie.

Meer uit Buitenland

Bij moordaanslag op Trump gedode omstander is 50-jarige man

BETHEL PARK (ANP/RTR) - De omstander die zaterdag om het leven kwam bij een moordaanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump is een 50-jarige man, Corey Comperatore. Dat blijkt uit een Facebook-post van zijn zus. "De PA (Pennsylvania) Trump Rally kostte mijn broer, Corey zijn leven. Door de haat jegens één man stierf de man van wie we het meest hielden", schreef de zus.

14 minuten geleden
Media: ook explosieven in woning aanslagpleger Trump gevonden

BETHEL PARK (ANP) - In de woning van de 20-jarige man die zaterdag een moordaanslag pleegde op de Amerikaanse oud-president Donald Trump, zijn explosieven aangetroffen. Dat melden Amerikaanse media op basis van meerdere bronnen bij de autoriteiten. De Wall Street Journal meldde eerder al dat ook in de auto van de schutter explosieven waren gevonden.

59 minuten geleden
Oud-vicepresident Pence: in VS geen plaats voor politiek geweld

WASHINGTON (ANP) - Mike Pence, tussen 2017 en 2021 vicepresident onder Donald Trump, zei zondag dat er "in Amerika geen plaats is voor politiek geweld". Pence zei dit in reactie op de moordaanslag zaterdag op zijn voormalige baas. "Dergelijk geweld moet universeel worden veroordeeld", voegde hij toe aan zijn bericht op X.

59 minuten geleden
Premier Slowakije: aanslag Trump 'fotokopie' van aanslag op mij

BRATISLAVA (ANP/AFP) - De Slowaakse premier Robert Fico ziet grote overeenkomsten tussen de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump en de aanslag op zijn eigen leven eerder dit jaar. "Het scenario is net een fotokopie", zei Fico in een verklaring op zijn website.

1 uur geleden
Melania Trump noemt aanslagpleger een monster

WASHINGTON (ANP) - Melania Trump, vrouw van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, heeft de man die zaterdag het vuur opende tijdens een campagnebijeenkomst van haar man een "monster" genoemd. Dat deed ze in een bericht op X, waarin ze de moordaanslag veroordeelde.

1 uur geleden
Schutter moordaanslag Trump kon geïdentificeerd worden door wapen

BETHEL PARK (ANP) - Het wapen waarmee zaterdag in Pennsylvania een moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump werd gepleegd, is gebruikt om de schutter te identificeren. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. Volgens ABC News melden bronnen bij de politie dat het wapen legaal was aangeschaft door zijn vader.

2 uur geleden
Hamas ontkent dat het zich terugtrekt uit onderhandelingen

GAZA-STAD (ANP/DPA/RTR) - Hamas ontkent dat het zich terugtrekt uit de onderhandelingen met Israël over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Dat laat Izzat El-Reshiq, een lid van het politieke bureau van Hamas, weten in een verklaring.

2 uur geleden