Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden Amsterdammers moeten wachten op energietoeslag

Duizenden Amsterdammers moeten wachten op energietoeslag

AMSTERDAM (ANP) - Duizenden huishoudens in Amsterdam moeten langer wachten op de energietoeslag van 800 euro die ze hebben aangevraagd. Vanwege de grote hoeveelheid aanvragen, duurt de afhandeling langer dan gepland, zo meldt wethouder Marjolein Moorman (Armoede) in een antwoord op schriftelijke vragen van D66.

De ruim 75.000 bij de gemeente bekende minimahuishoudens hebben in de eerste helft van het jaar automatisch al een energietoeslag van 800 euro op hun rekening gekregen. Daarnaast konden minima die nog geen beroep doen op een gemeentelijke uitkering, zoals de bijstand, vanaf 3 mei zelf een aanvraag doen. In totaal kwamen er zo'n 14.000 aanvragen binnen. Ruim 5000 huishoudens hebben inmiddels het geld ontvangen, de rest nog niet.

De gemeente heeft in juli een brief gestuurd naar iedereen die een aanvraag heeft gedaan, om uit te leggen dat het afhandelen langer duurt. "Het college vindt het heel vervelend dat mensen langer moeten wachten op het geld dat ze misschien hard nodig hebben", aldus Moorman. "We doen ons uiterste best om alle aanvragen zo snel als mogelijk af te handelen en zetten er op in dat alle achterstanden in oktober volledig zijn weggewerkt." Om dat voor elkaar te krijgen, zijn er nieuwe medewerkers ingewerkt en springen collega's van andere afdelingen bij, aldus de wethouder.

Als tegemoetkoming voor de sterk gestegen energierekening, krijgen de armste gezinnen een compensatie van 800 euro. Het gaat om huishoudens die maandelijks tot 120 procent van het sociaal minimum (wat je volgens de overheid nodig hebt om rond te komen) verdienen of krijgen. Gemeentes hebben de taak de compensatie uit te betalen. Aan het eind van dit jaar komt daar nog een toeslag van 500 euro bij.

Meer uit Binnenland

MOB eist dat provincies vergunningen 40 'piekbelasters' intrekken

NIJMEGEN (ANP) - Provincies moeten de vergunningen intrekken van veertig veehouderijen waarvan duidelijk is dat ze veel stikstof uitstoten die in natuurgebieden terechtkomt, eist milieuorganisatie MOB. De organisatie heeft de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg daar dinsdag over aangeschreven, bevestigt raadsman Valentijn Wösten na berichtgeving door NRC. Dit is de eerste stap in een juridische procedure.

1 uur geleden
Verdachten doden hulpverlener Emmen ook verdacht van overval

ASSEN (ANP) - De drie jeugdige verdachten van de fatale steekpartij in jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen in januari, worden ook verdacht van andere incidenten. Dit meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Zo worden twee van hen verdacht van een gewelddadige overval op de McDonald's in Emmen eerder die maand. Het drietal blijft langer vastzitten.

1 uur geleden
Jumbo roept stollen terug vanwege verkeerd etiket

VEGHEL (ANP) - Jumbo roept per direct een bepaald soort stol terug omdat op dat product een verkeerd etiket zit. Daarop staat niet vermeld dat in de stol de allergenen ei, melk en noten zitten. Dit kan een gevaar opleveren voor mensen die allergisch zijn voor ei, melk en/of noten.

2 uur geleden
Gemeente Amsterdam gaat TikTok weren op werktelefoons

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil apps als TikTok weren van werktelefoons van ambtenaren. Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Touria Meliani in een brief aan de gemeenteraad.

2 uur geleden
Gemeente Amsterdam wil af van overlast toeristen: 'Stay Away'

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil af van de overlast van toeristen en begint daarom een campagne: Stay Away. De ontmoedigingscampagne maakt deel uit van het maatregelenpakket dat de gemeenteraad in december aannam.

2 uur geleden
Kinderen vinden cocaïne bij basisschool en proeven ervan

TEGELEN (ANP) - Vier kinderen van een basisschool in Tegelen, gemeente Venlo, hebben vorige week een zakje met restjes cocaïne gevonden en er vervolgens van geproefd. Volgens een woordvoerster van de politie vonden ze het zakje met de restjes coke in de struiken net buiten de school. Op school zag een surveillerende medewerker de kinderen ervan proeven, greep in en haalde de politie erbij. De kinderen werden naar het ziekenhuis gebracht en konden niet veel later in goede gezondheid weer naar huis, bevestigde de woordvoerster van de politie berichtgeving in De Limburger dinsdag.

3 uur geleden
OM eist 4 jaar cel voor opruiing tegen complotdenker Micha Kat

DEN HAAG (ANP) - Complotdenker Micha Kat (59) hoorde dinsdag in de rechtbank in Den Haag een celstraf van vier jaar tegen zich eisen voor opruiing en bedreiging. In totaal wordt hij verdacht van zes gevallen van opruiing.

5 uur geleden