Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden Amerikanen staan stil bij einde slavernij

Duizenden Amerikanen staan stil bij einde slavernij

ATLANTA (ANP/RTR) - Duizenden Amerikanen zijn de straat opgegaan op Juneteenth, de dag waarop het einde van de slavernij wordt herdacht. Veel evenementen gaan vanwege de coronacrisis niet door, dus organiseren activisten andere activiteiten.

De herdenkingsdag valt samen met de aanhoudende protesten tegen politiegeweld en racisme. In New York verzamelden zich honderden betogers bij het Brooklyn Museum. Zij droegen in veel gevallen mondkapjes en hadden borden meegenomen met teksten als Black Lives Matter.

Een van de grootste manifestaties vond plaats in Atlanta, waar de emoties hoog zijn opgelopen na de dood van Rayshard Brooks. Een politieman schoot die zwarte Amerikaan in de rug op de parkeerplaats van een fastfoodrestaurant.

In plaats van de gebruikelijke Juneteenth-parade en muziekfestival is dit keer een mars gehouden in de stad. Deelnemers trokken naar het Centennial Olympic Park. Plaatselijke media berichten dat duizenden mensen op de been waren.

De National Juneteenth Observance Foundation zegt dat op sommige plaatsen ook optochten met auto's worden gepland. Mensen rijden dan langzaam en toeterend achter elkaar. Ook vinden meer activiteiten, zoals lezingen, plaats via internet.

Ook in Tulsa wordt vrijdag naar verwachting een evenement gehouden met duizenden deelnemers. In die stad vond in 1921 een beruchte racistische moordpartij plaats. President Donald Trump had er vrijdag een verkiezingsbijeenkomst willen houden, maar verschoof die na kritiek naar zaterdag.

Meer uit Buitenland

Voormalig Italiaanse president Napolitano (98) overleden

ROME (ANP/DPA) - Giorgio Napolitano, een voormalige communist die tussen 2006 en 2015 de president van Italië was, is op 98-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Rome. Napolitano speelde een dominante rol in de Italiaanse politiek van de afgelopen decennia, wat hem de bijnaam "Koning Giorgio" heeft opgeleverd.

6 uur geleden
Paus: het niet redden van migranten is een gebaar van haat

MARSEILLE (ANP/AFP/RTR) - Volgens de paus mag er geen twijfel over bestaan dat migranten die dreigen te verdrinken op zee gered moeten worden. Tijdens een gebedsdienst bij een monument voor drenkelingen in de Franse stad Marseille noemt hij het een "humanitaire plicht" om mensen die op zee in de problemen zijn gekomen te helpen. Dat niet doen interpreteert de paus als "een gebaar van haat". De paus bedankte tijdens de gebedsdienst ook expliciet de ngo's die bijdragen aan het redden van migranten op zee.

6 uur geleden
Israël voert als reactie op protest aanvallen uit op Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Israëlische leger meldt dat het aanvallen heeft uitgevoerd op de Gazastrook. Daarbij heeft Israël naar eigen zeggen drie doelen geraakt van Hamas, de groep die het gebied controleert. Twee van de doelen werden met een drone beschoten en een derde met een tank. Volgens Palestijnse media gaat het om checkpoints die zijn geraakt. Bij de operatie zouden 28 Palestijnen gewond zijn geraakt.

7 uur geleden
Kyiv krijgt toch gewenste langeafstandsraketten van VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens zijn bezoek aan Washington van president Joe Biden toch de toezegging gekregen voor "een klein aantal" zogenoemde ATACMS-langeafstandsraketten. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwszender NBC op basis van meerdere overheidsbronnen.

8 uur geleden
Zelensky: strijd om Bachmoet gaat ook in de herfst en winter door

WASHINGTON (ANP) - Oekraïense troepen laten zich de komende maanden niet tegenhouden door koude en slechte weersomstandigheden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het land weer in te nemen, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens een gesprek met verschillende Amerikaanse media.

9 uur geleden
EU keert eerste geld van migratiedeal uit aan Tunesië

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie maakt voor het eerst geld over aan Tunesië dat in het migratieakkoord met het Noord-Afrikaanse land is afgesproken. Dat liet tot nog toe op zich wachten, net als de uitwerking van de ruim twee maanden geleden gesloten overeenkomst.

11 uur geleden
Libië organiseert wederopbouwconferentie in zwaargetroffen Derna

DERNA (ANP/AFP) - De autoriteiten in het oosten van Libië organiseren op 10 oktober een internationale bijeenkomst in de kuststad Derna. Het moet gaan over de wederopbouw van de stad, die eerder deze maand zwaar werd getroffen door overstromingen.

11 uur geleden