Duizenden aanmeldingen voor urinetest die glyfosaat meet
UTRECHT (ANP) - In een dag tijd hebben 5000 mensen zich aangemeld om een urinetest te ontvangen van de nieuwe duurzame voedingscoalitie Robin Food. Zo'n thuistest meet hoeveel glyfosaat iemand in zijn of haar plas heeft. Initiatiefnemer Volkert Engelsman wilde in eerste instantie vijfhonderd gratis testen verstrekken. "Maar nu willen we wel alle 5000 aanmeldingen een test geven", zegt de bedenker van de 'Nationale Piskijker'.
Met die test willen vijftig mkb-bedrijven betrokken bij de voedingscoalitie een punt maken: "Pesticiden zitten helaas overal, dus ook in ons." Glyfosaat is een onkruidverdelger die veel in de landbouw wordt gebruikt en mogelijk ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Zo waarschuwen wetenschappers voor aanwijzingen dat er een verband is tussen glyfosaat en de ziekte van Parkinson.
De bedrijven in de coalitie zijn volgens Engelsman "koplopers in de voeding en landbouw, die zich allemaal verbonden voelen met biologisch eten". Ergens zijn de testen dus ook een oproep aan consumenten om over te schakelen op biologisch voedsel. "Onderzoek heeft aangetoond dat het glyfosaatgehalte in urine al afneemt na een aantal weken biologisch eten", vertelt hij. Hij verwijst daarbij naar onderzoek uit 2020 naar de glyfosaatgehaltes van kinderen en volwassenen in de Verenigde Staten.
Debat aanzwengelen
De gebruikers van de urinetest mogen zelf kiezen of ze de uitkomst willen delen met Robin Food. De test zou een groene, gele of rode kleur moeten laten zien. Bij groen bevat de plas niet te veel glyfosaat, bij rood mogelijk wel. "Maar een echte referentiewaarde voor de maximale hoeveelheid glyfosaat is er momenteel nog niet", erkent Engelsman. "Dat is eigenlijk heel gek, en daarom willen we juist ook het debat aanzwengelen."
Verder wil Engelsman vooral een systeemverandering van het voedsel in de landbouw. "Gezondheid en sociale inclusie zou ook integraal onderdeel moeten zijn van ons huidige systeem. Zodat het niet alleen gaat over productiviteit per hectare."
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Beroepsorganisatie voor zorgpersoneel NU'91 wil dat mensen die met name in verpleegtehuizen en thuiszorg actief zijn, tijdens hun werk daar niet langer hun volledige naam hoeven te gebruiken, bijvoorbeeld op hun werkkleding. Ook moeten collega's die niet op vaste plekken werken, zoals die in de thuiszorg, een goed werkende alarmknop meekrijgen voor als er iets mis is. De club wil met deze maatregelen "de toenemende fysieke en digitale agressie, waar veel zorgprofessionals bijna op dagelijkse basis mee te maken krijgen, een halt toe te roepen".
2 dagen geledenPURMEREND (ANP) - Zo'n 2000 huishoudens in Purmerend en omgeving krijgen van drinkwaterbedrijf PWN het advies om uit voorzorg hun drinkwater drie minuten te koken. Dat komt door een lekkende waterleiding, waardoor mensen in delen van de gemeenten Purmerend en Wormerland sinds woensdagochtend geen of nauwelijks water hadden.
3 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - In het rioolwater zijn afgelopen week iets minder deeltjes van het coronavirus aangetroffen dan in de week ervoor. De circulatie is "niet verder toegenomen", maar zit nog altijd op "een relatief hoog niveau", aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
4 dagen geledenGAZA-STAD (ANP/AFP) - VN-hulporganisatie UNRWA meldt dat ze in het noorden van de Gazastrook "genoodzaakt" is levensreddende diensten stop te zetten na de "intensivering van militaire operaties". Ook de Gazaanse autoriteiten melden problemen bij de levering van hulp.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Zorgverzekeraars krijgen een week extra de tijd om in het najaar hun nieuwe premies bekend te maken aan mensen die deze informatie graag per post willen ontvangen. Daarmee wordt een concurrentienadeel weggenomen voor verzekeraars die relatief veel verzekerden hebben die hechten aan een brief, meldt zorgminister Fleur Agema aan de Tweede Kamer.
4 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Honderden medewerkers van in totaal 106 apotheken in Noord-Holland leggen woensdag hun werk neer om hun cao-eisen kracht bij te zetten. Het gaat om een vervolg van een estafettestaking.
5 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Zorgaanbieders registreren de laatste jaren vaker een geval van gedwongen of onvrijwillige zorg: gedwongen opname, vrijheidsbeperkingen, insluiting, vasthouden, het onder dwang geven van medicijnen of iemand verzorgen die dat niet wil. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) .
5 dagen geleden