Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitslandgangers laten zich niet afschrikken door nieuwe regels

Duitslandgangers laten zich niet afschrikken door nieuwe regels

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse vakantiegangers die van plan zijn vakantie te vieren in Duitsland lijken grotendeels gewoon te gaan. Kampeerders laten zich niet afschrikken door een quarantaineplicht vanaf dinsdag voor personen zonder volledige coronavaccinatie, zeggen boekingssites voor campings ACSI Suncamp en Vacansoleil. Wel komen er veel vragen binnen.

Onduidelijkheid is volgens verkoopmanager Frank Jacobs van Suncamp het centrale woord bij de vele telefoontjes die de organisatie zegt binnen te krijgen. "Mensen willen weten waar ze aan toe zijn. Ze vragen of ze naar Duitsland kunnen en wat de regels zijn."

Nederlanders vanaf 6 jaar oud moeten vanaf dinsdag bij een verblijf in Duitsland vijf dagen in quarantaine als zij nog niet volledig zijn gevaccineerd of hersteld zijn van een besmetting. Daarnaast moeten alle Nederlanders een digitaal formulier invullen om het buurland in te mogen. Dat komt door het hoge aantal besmettingen in ons land en de Duitse inschaling van Nederland als een zogenoemd hoogrisicogebied.

Gezinnen

De aangescherpte regels zijn met name voor gezinnen lastiger, zegt Jacobs. Veel kinderen zijn nog niet gevaccineerd. Maar tot massale annuleringen leidt het volgens hem niet. "Het beeld is wel dat Nederlanders gewoon naar Duitsland gaan." De annuleringsmogelijkheden zijn bij Suncamp afhankelijk van de individuele camping. Soms is geld terug een optie, andere keren een waardebon of een omboeking naar een andere locatie.

Bij Vacansoleil kunnen kampeerders omboeken naar een andere bestemming of later tijdstip, maar daar wordt volgens de boekingssite "niet of nauwelijks" gebruik van gemaakt. "Mensen willen gewoon naar Duitsland." Volgens een woordvoerder zou dat kunnen komen doordat op een camping mensen anders dan in een hotel naar buiten kunnen en in geval van quarantaine al "een eigen bubbel" hebben. Wel zegt hij dat het aantal Nederlandse boekingen voor een Duitse vakantie bij Vacansoleil vergeleken met eerdere weken met 20 procent afnam.

Omboeken

Bij vakantieparken is het beeld wisselend. Centerparcs kreeg net als de campingsites ook meer vragen en niet veel meer annuleringen of verzoeken tot omboeken. Dat komt voor een deel doordat mensen al vaker kozen voor een vakantie in eigen land. "Normaal waren er 30 tot 40 procent Duitsers in onze Nederlandse parken, dit jaar was dat al verminderd tot 15 tot 20 procent", zegt Centerparcs, dat ziet dat de meeste buitenlandse gasten alsnog willen komen. Dat geldt ook voor Nederlanders die naar een Duits park zouden gaan.

Landal GreenParks stelt dat niet gevaccineerde Nederlanders soms graag willen omboeken naar een park in eigen land. Daar zou in de volgeboekte parken ruimte voor zijn doordat Duitsers de omgekeerde weg bewandelen.

Meer uit Binnenland

Vijfde verdachte aangehouden in onderzoek Telegrambedreigingen

HILVERSUM (ANP) - De politie heeft woensdag een vijfde verdachte opgepakt in de zaak die draait om het zogeheten Looijkartel, een voormalige groep op de berichtendienst Telegram waarin duizenden beledigingen, bedreigingen en oproepen tot geweld rondgingen. Het gaat om een 24-jarige man uit Beverwijk, bevestigt de politie donderdag na berichtgeving door NH Nieuws. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

3 uur geleden
Algemeen directeur provincie Gelderland vertrekt per direct

ARNHEM (ANP) - De algemeen directeur van de provincie Gelderland, Mirjam Nienhuis, heeft donderdag per direct haar taken neergelegd. Zij trekt het zich persoonlijk aan dat zij zich tot het uiterste heeft ingespannen om alle medewerkers een veilige werkomgeving te bieden, maar dat dat kennelijk niet genoeg was. Tot die conclusie komt zij na alle ophef van de afgelopen dagen over de Gelderse commissaris van de Koning John Berends, die beschuldigd wordt van grensoverschrijdend gedrag. Berends heeft eerder donderdag zijn taken tijdelijk neergelegd.

3 uur geleden
OV-NL: volgend jaar kwart miljard minder voor studentenvervoer

DEN HAAG (ANP) - Het geld dat ov-bedrijven van de overheid krijgen om studenten gratis te laten reizen valt volgend jaar 260 miljoen euro lager uit, meldt OV-NL. Volgens de branchevereniging komt deze verlaging door een vertekende berekening vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). OV-NL verwacht door deze financiële tegenvaller een afschaling van studentenlijnen, terwijl volgens de vereniging juist veel studenten gebruikmaken van ov nu ze door de kamernood vaker thuis wonen.

3 uur geleden
Kennisinstituut WODC onderzoekt toename minderjarige asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - De reden voor de toename van het aantal minderjarige asielzoekers dat naar ons land komt, wordt momenteel onderzocht door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Ook kijkt het kennisinstituut waarom ze voor Nederland kiezen. Het onderzoek is net begonnen en neemt naar verwachting nog enkele maanden in beslag, zegt onderzoeker Işik Kulu-Glasgow van het WODC.

4 uur geleden
Overijssel beslist in december over aanbevelingen 'kanaaldrama'

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel neemt in december een besluit over de aanbevelingen die Mona Keijzer heeft gedaan in de slepende zaak rond Kanaal Almelo-de Haandrik. De nieuwe gedeputeerde Martijn Dadema, die het kanaaldossier in zijn portefeuille heeft, wil het rapport van Keijzer goed bestuderen en bespreken met de betrokken partijen. Rond 1 november komt Dadema met een uitgebreide reactie, waarna hij met Provinciale Staten nog bepaalde "zorgpunten, twijfels en dilemma's" wil bespreken. "We kunnen het dan in december definitief maken."

5 uur geleden
Rover: miljoenen tegen prijsstijging ov volkomen terecht

DEN HAAG (ANP) - Reizigersvereniging Rover vindt het "volkomen terecht" dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om duurdere trein- en buskaartjes volgend jaar te voorkomen. "Het is ook iets waar wij de Kamer eerder op gewezen hebben. Door de prijzen niet te verhogen, zorg je dat lage inkomens hun koopkracht behouden. Zij maken nu eenmaal meer gebruik van het openbaar vervoer dan van de auto", aldus Freek Bos, directeur van Rover.

5 uur geleden
Eis jeugddetentie en jeugd-tbs in zaak doodsteken snackbarhouder

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft straffen tot veertien maanden jeugddetentie met jeugd-tbs geëist tegen drie tieners in de zaak die draait om het doodsteken van een 39-jarige snackbareigenaar in Den Haag. De tieners, twee meisjes van 15 en 17 jaar en een jongen van 17, worden verdacht van doodslag.

5 uur geleden