
Duitsland wil miljarden steken in geavanceerde chipontwikkeling
BERLIJN (ANP) - Duitsland wil miljarden euro's steken in nieuwe investeringen in de chipindustrie in het land. Het is de bedoeling dat chipbedrijven met de nieuwe subsidies geavanceerde productielocaties kunnen ontwikkelen die de huidige technologie "aanzienlijk overtreffen", zegt een woordvoerster van het Duitse ministerie van Economische Zaken.
Twee ingewijden zeggen tegen persbureau Bloomberg dat de subsidies bij elkaar naar verwachting op ongeveer 2 miljard euro zullen uitkomen. Het ministerie noemt geen bedrag, maar meldt dat het een "laag enkelcijferig bedrag in de miljarden euro's" zal zijn. Met het geld moeten tien tot vijftien uiteenlopende projecten worden gefinancierd.
Duitsland heeft op het gebied van chips onlangs meerdere tegenslagen te verwerken gekregen. Zo meldde de Amerikaanse chipfabrikant Intel in september de bouw van een fabriek in Duitsland uit te stellen. Die fabriek in Maagdenburg, ten zuidwesten van Berlijn, moest ongeveer 30 miljard euro kosten. De Duitse regering had zo'n 10 miljard euro aan subsidies voor het project beloofd.
Verkiezingen
Ook heeft Duitsland de bouw van een chipfabriek in Dresden gesteund met 5 miljard euro. Onder meer de Nederlandse chipmaker NXP investeert in die fabriek, die vanaf 2027 voor meerdere bedrijven chips moet produceren.
Eerder deze maand riep het Duitse ministerie chipbedrijven al op om nieuwe subsidieaanvragen in te dienen. Maar voor chipbedrijven is het onzeker of ze het gevraagde geld krijgen, aangezien in februari verkiezingen gepland staan en de nieuwe regering de plannen kan veranderen.
De EU wil graag dat meer chips worden geproduceerd in Europa om zo minder afhankelijk te zijn van landen als de Verenigde Staten en China. Vorig jaar ging een Europese wet in die de chipsector in de EU moet helpen groeien. Met de zogeheten Chips Act wil de EU in 2030 zijn marktaandeel in de chipproductie vergroten naar 20 procent.
Meer uit Financieel
DE MEERN (ANP) - De grote steden in Nederland trekken fors meer huizenkopers. Dat merkt het Hypotheken Data Netwerk (HDN) op basis van cijfers over hypotheekaanvragen op zijn platform. Het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning nam in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht afgelopen kwartaal met bijna 24 procent toe ten opzichte van een jaar terug.
3 minuten geledenSINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - De olieprijzen gingen maandag omlaag na een nieuwe productieverhoging door oliekartel OPEC+. Hierdoor wordt tanken aan de pomp in Nederland binnenkort mogelijk wat goedkoper. De olielanden gaan hun productie in augustus met 548.000 vaten per dag verhogen. Dat is meer dan werd verwacht op de oliemarkt.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft op zijn platform Truth Social laten weten dat de importheffingen voor verschillende landen maandag vanaf 12.00 uur lokale tijd (18.00 uur Nederlandse tijd) per brief bekend worden gemaakt. Trump dreigt ook met aanvullende tarieven van 10 procent voor landen die zich aansluiten bij het "anti-Amerikaanse beleid" van de BRICS.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - TikTok bouwt een nieuwe versie van zijn app voor gebruikers in de Verenigde Staten, voorafgaand aan de geplande verkoop van de app aan een groep investeerders. Dat meldt The Information, een nieuwssite over technologie. Het platform voor korte video's zou de nieuwe app op 5 september in Amerikaanse appstores willen lanceren.
13 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Washington staat op het punt om meerdere handelsakkoorden te sluiten. "We verwachten de komende dagen enkele grote aankondigingen", zei de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent in een gesprek met nieuwszender CNN.
16 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China voert invoerbeperkingen in op medische apparatuur uit de Europese Unie zodra de waarde ervan boven de 45 miljoen yuan (ongeveer 5,4 miljoen euro) uitkomt. De "tegenmaatregel" treedt zondag in werking, maakte het Chinese ministerie van Financiën bekend.
22 uur geledenPARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
1 dag geleden