Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsland wil jongeren vanaf 12 jaar vaccineren tegen coronavirus

Duitsland wil jongeren vanaf 12 jaar vaccineren tegen coronavirus

BERLIJN (ANP) - Duitsland wil kinderen en jongeren vanaf 12 jaar met ingang van 7 juni gaan inenten tegen het coronavirus. Voorwaarde is wel dat de Europese toezichthouder EMA groen licht geeft voor het vaccineren van die groep met het Pfizer/BioNTech-vaccin. Dat schrijven Duitse media na topoverleg tussen bondskanselier Angela Merkel en de leiders van Duitse deelstaten.

Merkel zei dat alle burgers de kans moeten krijgen om zich te laten vaccineren, ook tieners. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt vrijdag naar verwachting met een positief advies over het vaccineren van twaalfplussers met het coronavaccin van het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech. Dat middel wordt ook gebruikt in Nederland en andere EU-lidstaten.

De Duitse regering wil naar verluidt dat iedereen in de groep 12-18 jaar de kans krijgt om voor eind augustus een eerste prik te halen. Het gaat om circa 5,3 miljoen personen, maar die laten zich naar verwachting niet allemaal inenten. Het ministerie van Volksgezondheid houdt rekening met een vaccinatiebereidheid van ongeveer 60 procent onder jongeren.

Vaccinatiecomité

De allerjongste Duitsers komen pas later aan de beurt. Merkel heeft volgens bronnen van de krant Bild achter gesloten deuren gezegd dat kinderen onder de 12 pas aan het eind van het jaar of begin volgend jaar ingeënt kunnen worden.

Over het vaccineren van jongeren wordt in Duitsland nog gediscussieerd. Vaccinatiecomité StiKo moet daar ook nog advies over uitbrengen. Een lid van het comité zei deze week dat mogelijk wordt geadviseerd kinderen alleen in te enten als sprake is van bepaalde risicofactoren. Kinderen lopen na een coronabesmetting doorgaans veel minder risico dan ouderen.

Niet alle bestuurders zijn blij met die terughoudendheid onder de medische topadviseurs. Premier Stephan Weil van Nedersaksen klaagde in de media dat scholen enkele weken geleden nog werden afgeschilderd als "broedplaatsen van de pandemie", maar dat nu plots wordt benadrukt dat kinderen zelf weinig risico lopen. De sociaaldemocraat beklemtoonde dat kinderen het virus nog steeds kunnen overdragen aan anderen.

Meer uit Buitenland

Zelensky zweert wraak na jongste aanvallen

BACHMOET (ANP/AFP) - Oekraïne zal reageren op alle Russische aanvallen, bezwoer de Oekraïense president Volodymyr Zelensky na onder meer een droneaanval ten zuiden van de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Daarbij vielen minstens acht doden. Een beschieting van een flatgebouw in Zaporizja had zeker één dode tot gevolg.

2 uur geleden
Japanse commerciële lander komt in baan rond maan

TOKIO (ANP) - Een onbemande commerciële lander uit Japan is met succes in een baan rond de maan gebracht. Dat is een belangrijke stap op weg naar de eerste landing van een bedrijf op de maan. Eind april zou dat moeten gebeuren, meldt bouwer ispace.

4 uur geleden
Nog geen besluit over vervolging ex-president Trump

NEW YORK (ANP) - Een mogelijk besluit over de vervolging van de Amerikaanse oud-president Donald Trump om zwijggeld voor een pornoster valt in ieder geval niet deze woensdag. Een speciale jury in New York die dit besluit moet nemen, komt niet bijeen, aldus Amerikaanse media.

4 uur geleden
Parlement Zweden geeft groen licht voor NAVO-toetreding

STOCKHOLM (ANP/RTR) - Het Zweedse parlement heeft zoals verwacht formeel ingestemd met de toetreding van het land tot de NAVO. De wetswijzigingen die nodig zijn voor deelname aan de militaire alliantie, zijn woensdag goedgekeurd. Het blijft echter onzeker of en wanneer Zweden lid kan worden van de NAVO.

5 uur geleden
Brits parlement akkoord met nieuwe Brexit-deal over Noord-Ierland

LONDEN (ANP/DPA) - Het Britse parlement heeft ingestemd met het nieuwe akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over het Brexit-geschil rond Noord-Ierland. Een duidelijke meerderheid van het Lagerhuis toonde zich voorstander van een mechanisme dat het Noord-Ierse parlement inspraak geeft bij de toepassing van nieuwe Europese regels in deze Britse regio.

5 uur geleden
Johnson houdt vol: ik heb niet gelogen tegen parlement

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse oud-premier Boris Johnson houdt vol dat hij het parlement niet bewust heeft misleid over het 'partygate'-schandaal. Hij verdedigde zichzelf woensdag voor een parlementaire commissie die onderzoekt of er sprake was van bewuste misleiding toen Johnson zei dat er geen regels waren overtreden in zijn kantoor en ambtswoning, waar het personeel feestjes hield tijdens de coronalockdowns. "Hand op mijn hart, ik heb niet gelogen tegen het Lagerhuis."

6 uur geleden
Zelensky bezoekt militairen aan front bij Bachmoet

BACHMOET (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft militairen bezocht aan de frontlinie bij de stad Bachmoet. Hij werd daar bijgepraat over de situatie aan het front en deelde ook onderscheidingen uit.

8 uur geleden