Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsland wil jongeren vanaf 12 jaar vaccineren tegen coronavirus

Duitsland wil jongeren vanaf 12 jaar vaccineren tegen coronavirus

BERLIJN (ANP) - Duitsland wil kinderen en jongeren vanaf 12 jaar met ingang van 7 juni gaan inenten tegen het coronavirus. Voorwaarde is wel dat de Europese toezichthouder EMA groen licht geeft voor het vaccineren van die groep met het Pfizer/BioNTech-vaccin. Dat schrijven Duitse media na topoverleg tussen bondskanselier Angela Merkel en de leiders van Duitse deelstaten.

Merkel zei dat alle burgers de kans moeten krijgen om zich te laten vaccineren, ook tieners. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt vrijdag naar verwachting met een positief advies over het vaccineren van twaalfplussers met het coronavaccin van het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech. Dat middel wordt ook gebruikt in Nederland en andere EU-lidstaten.

De Duitse regering wil naar verluidt dat iedereen in de groep 12-18 jaar de kans krijgt om voor eind augustus een eerste prik te halen. Het gaat om circa 5,3 miljoen personen, maar die laten zich naar verwachting niet allemaal inenten. Het ministerie van Volksgezondheid houdt rekening met een vaccinatiebereidheid van ongeveer 60 procent onder jongeren.

Vaccinatiecomité

De allerjongste Duitsers komen pas later aan de beurt. Merkel heeft volgens bronnen van de krant Bild achter gesloten deuren gezegd dat kinderen onder de 12 pas aan het eind van het jaar of begin volgend jaar ingeënt kunnen worden.

Over het vaccineren van jongeren wordt in Duitsland nog gediscussieerd. Vaccinatiecomité StiKo moet daar ook nog advies over uitbrengen. Een lid van het comité zei deze week dat mogelijk wordt geadviseerd kinderen alleen in te enten als sprake is van bepaalde risicofactoren. Kinderen lopen na een coronabesmetting doorgaans veel minder risico dan ouderen.

Niet alle bestuurders zijn blij met die terughoudendheid onder de medische topadviseurs. Premier Stephan Weil van Nedersaksen klaagde in de media dat scholen enkele weken geleden nog werden afgeschilderd als "broedplaatsen van de pandemie", maar dat nu plots wordt benadrukt dat kinderen zelf weinig risico lopen. De sociaaldemocraat beklemtoonde dat kinderen het virus nog steeds kunnen overdragen aan anderen.

Meer uit Buitenland

Advocaten VS: beschouw Assange niet als normale journalist

LONDEN (ANP/RTR) - Advocaten van de Amerikaanse overheid hebben in Londen betoogd dat Julian Assange niet gezien kan worden als een normale journalist. Tijdens een zitting over de uitlevering van de WikiLeaks-oprichter klonk het verwijt dat Assange te ver ging door namen te publiceren van mensen die "als informant hebben opgetreden voor de Verenigde Staten".

1 uur geleden
Zelensky waarschuwt voor tweespalt door Poolse blokkades

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky waarschuwt voor tweespalt, nu Poolse boeren blijven protesteren tegen import van goedkoop Oekraïens graan. Hij roept op tot spoedoverleg van Europese leiders aan de grens met Polen en verwacht solidariteit.

2 uur geleden
NAVO-chef vraagt Georgië om democratische hervormingen

BRUSSEL (ANP) - NAVO-chef Jens Stoltenberg vraagt Georgië werk te maken van democratische hervormingen. "We willen dat Georgië de goede kant opgaat, richting meer democratie en welvaart, en dat het een volwaardig lid wordt van de Euro-Atlantische familie", zei Stoltenberg na afloop van een overleg met de NAVO-partner op het hoofdkwartier in Brussel.

2 uur geleden
Ook Israëlisch parlement tegen 'opleggen' van Palestijnse staat

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische parlement is het met de regering eens dat de internationale gemeenschap niet "eenzijdig" een Palestijnse staat moet uitroepen. Een groot deel van de internationale gemeenschap, waaronder machtige bondgenoten van Israël, vindt dat de Palestijnen naast Israël een eigen land moeten kunnen krijgen.

3 uur geleden
Weer onderzoek in Chili naar dood linkse Nobelprijswinnaar Neruda

SANTIAGO (ANP) - Een rechtbank in de Chileense hoofdstad Santiago heeft op aandringen van nabestaanden een nieuw onderzoek gelast naar de dood van de Chileense dichter en communist Pablo Neruda (1904-1973). De familie wil heropening van het onderzoek, omdat eerder Chileense en internationale onderzoeken "niet uitputtend genoeg waren en er meer kan worden opgehelderd". Onderzoeksrechter Paola Plaza heeft volgens Chileense media nu de opdracht uit te zoeken waaraan Neruda precies is overleden.

3 uur geleden
Poolse regering kritisch op pro-Russisch spandoek bij boerenactie

WARSCHAU (ANP/AFP) - De Poolse regering heeft kritiek geuit op pro-Russische en anti-Oekraïense teksten die te zien waren tijdens de boerenprotesten in dat land. De regering zegt dat Rusland mogelijk een rol heeft gespeeld in de uitlatingen.

4 uur geleden
Britse minister erkent 'onregelmatigheid' na mislukte rakettest

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse regering is in verlegenheid gebracht door berichten dat opnieuw een proeflancering van een dure Trident II-raket is mislukt. Minister van Defensie Grant Shapps zag zich genoodzaakt te benadrukken dat het kernwapenarsenaal van zijn land nog steeds inzetbaar is. "De regering heeft er alle vertrouwen in dat de Britse afschrikkingsmacht nog steeds effectief, betrouwbaar en afschrikwekkend is", liet de bewindsman schriftelijk weten aan het parlement.

4 uur geleden