Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsland weert Chinese telecombedrijven uit delen 5G-netwerk

Duitsland weert Chinese telecombedrijven uit delen 5G-netwerk

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering verbiedt telecomproviders om na 2026 nog onderdelen van de Chinese bedrijven Huawei en ZTE te gebruiken in de belangrijkste onderdelen van hun 5G-netwerk. Die stap is volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken nodig om de nationale veiligheid te bewaken.

Het ministerie heeft met de telecomproviders Deutsche Telekom, Vodafone en Telefónica overeenkomsten gesloten waarin staat dat ze over tweeënhalf jaar geen ZTE- of Huawei-onderdelen meer mogen gebruiken in hun kernnetwerken voor 5G. Drie jaar later mogen die twee Chinese bedrijven ook geen "kritieke managementsystemen" leveren voor de zogeheten toegangsnetwerken voor die snelle vorm van internet. Toegangsnetwerken zijn de laatste schakel richting klanten thuis of binnen een bedrijf.

"De huidige dreigingen onderstrepen het belang van veilige en veerkrachtige telecommunicatie-infrastructuur, vooral met het oog op het gevaar van sabotage en spionage", stelt Nancy Faeser, minister van Binnenlandse Zaken. "We beschermen het centrale zenuwstelsel van de Duitse economie en we beschermen de communicatie van burgers, bedrijven en de staat."

Nu actie ondernemen

Westerse landen zijn wantrouwiger geworden tegenover Chinese leveranciers van telecomapparatuur, omdat het risico zou bestaan dat ze spionage mogelijk maken. Huawei heeft dit altijd tegengesproken en herhaalde dit tegenover persbureau dpa.

In het verleden was de Duitse regering huiverig om met maatregelen tegen Chinese telecomleveranciers de economische en politieke verhoudingen met China op scherp te zetten. Maar volgens Faeser moet het land nu actie ondernemen om niet te afhankelijk van een land te worden bij strategische infrastructuur.

Politieke discriminatie

De Chinese ambassade in Duitsland stelt dat er nooit concreet bewijs is geleverd voor veiligheidsrisico's door Chinese apparatuur. De diplomatieke post spreekt daarnaast van politieke discriminatie.

In Nederland levert Huawei geen apparatuur meer voor kernnetwerken voor 5G, maakte het bedrijf in 2021 bekend. Telecomconcern KPN maakte twee jaar eerder bekend bij de keuzen voor apparatuur voor de kernonderdelen van het 5G-netwerk voor een "westerse" leverancier te gaan, wat uiteindelijk Ericsson uit Zweden werd.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

9 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

12 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

14 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

16 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden