Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsland verwacht beperkte goedkeuring vaccin AstraZeneca

Duitsland verwacht beperkte goedkeuring vaccin AstraZeneca

BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse minister van Gezondheid Jens Spahn verwacht dat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) het coronavaccin van AstraZeneca goedkeurt, maar dat er wel beperkingen aan worden gesteld. Volgens Spahn is het nog onvoldoende duidelijk of het middel ook werkt voor ouderen.

Spahn zei dat nog moet blijken hoe sterk de waarschuwing van de EMA wordt. Het Duitse vaccinatiecomité zei donderdag dat het middel in Duitsland alleen wordt ingezet voor mensen jonger dan 65 jaar oud. AstraZeneca en de Europese Commissie hebben een conflict over het aantal doses dat geleverd moet worden. AstraZeneca verminderde dat vorige week flink, tot woede van de commissie. Deze week deed de farmaceut de EU een handreiking, maar de EU vond dat niet genoeg. Spahn zei dat het aanbod wel "vertrouwen opwekt".

De minister zei ook dat de Europese Unie in onderhandeling is met het Amerikaanse Novavax over een coronavaccin. Volgens Novavax is het vaccin voor 90 procent effectief. De EU zou zeker 100 miljoen doses willen bestellen.

'Gaat de goede kant op'

Spahn en de baas van het Robert Koch-Institut (RKI) Lothar Wieler gingen tijdens een persconferentie ook in op de coronasituatie in Duitsland. Het gaat volgens Wieler de goede kant op, maar het aantal besmettingen met coronamutaties groeit nog steeds.

"De epidemie is onder controle als er dagelijks niet meer dan duizend besmettingen per dag bijkomen", aldus Wieler. De afgelopen dag kwamen er ruim 14.000 nieuwe besmettingen bij.

De baas van het RKI, het Duitse RIVM, herhaalde nog maar eens de doelstelling om in februari alle bewoners van verpleeghuizen ingeënt te hebben. Eind maart moeten alle Duitse 80-plussers een vaccinatie hebben gekregen.

Meer uit Buitenland

Zelensky: honderdduizenden zonder drinkwater door damdoorbraak

KYIV (ANP) - Honderdduizenden mensen in Oekraïne hebben volgens president Volodymyr Zelensky geen normale toegang tot drinkwater. Door de vernieling van de dam in de Dnipro-rivier is ook een van de grootste waterreservoirs verwoest. Zelensky zegt dat de autoriteiten er alles aan doen om mensen te helpen, maar dat ze alleen hulp kunnen bieden in de gebieden die onder controle staan van Kyiv.

19 minuten geleden
Europeanen willen afzijdig blijven bij oorlog China-VS

BRUSSEL (ANP) - Als de Verenigde Staten slaags raken met China over Taiwan moeten de VS dat zelf opknappen, vinden de meeste EU-burgers volgens opiniepeilers. Het vertrouwen in de VS is de laatste jaren wat hersteld, maar driekwart zou toch graag zien dat de EU ook militair op eigen benen kan staan, concludeert de Europese denktank ECFR.

24 minuten geleden
Paus Franciscus naar ziekenhuis voor darmoperatie

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus is overgebracht naar het ziekenhuis voor een darmoperatie. Die vindt woensdagmiddag plaats in het Gemelli-ziekenhuis in Rome. De paus moet daar naar verwachting een aantal dagen blijven. Dinsdag moest Franciscus ook al naar het ziekenhuis voor een controle, maar toen kon hij na veertig minuten weer vertrekken.

25 minuten geleden
Russische burgemeester: zeker zeven vermisten na verwoesting dam

NOVA KACHOVKA (ANP/RTR) - Na de verwoesting van de dam in de Oekraïense Dnipro-rivier zijn ten minste zeven mensen vermist geraakt. Dat zegt de door Rusland geïnstalleerde burgemeester van Nova Kachovka, de plaats bij de stuwdam. Een groot deel van die stad kwam dinsdag onder water te staan door de damdoorbraak.

2 uur geleden
Evacuaties gaan verder na verwoesting stuwdam Oekraïne

KYIV (ANP/RTR) - In Oekraïne gaat woensdagochtend de evacuatie door van mensen uit de gebieden die overstroomd zijn na de verwoesting van de Kachovka-stuwdam een dag eerder. Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky worden bijna tachtig nederzettingen door het water bedreigd.

3 uur geleden
Doden en gewonden door schoten op universiteitscampus VS

RICHMOND (ANP/RTR) - Twee mensen zijn omgekomen en vijf gewond geraakt toen een man het vuur opende op een universiteitscampus in de Amerikaanse stad Richmond, in de staat Virginia. Ook liepen meerdere mensen verwondingen op door de paniek die uitbrak. Een 9-jarig meisje werd door een auto aangereden. De politie heeft de schutter aangehouden.

4 uur geleden
Republikein Chris Christie kandidaat presidentsverkiezingen VS

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Republikeinse oud-gouverneur van de staat New Jersey Chris Christie heeft zich gemeld als kandidaat voor de presidentsverkiezingen. De 60-jarige Christie nam het in 2016 al eens op tegen zijn partijgenoot Donald Trump.

6 uur geleden