Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsland verlengt lockdown tot 28 maart, met wat versoepeling

Duitsland verlengt lockdown tot 28 maart, met wat versoepeling

BERLIJN (ANP) - Bondskanselier Angela Merkel en de regeringsleiders van de zestien Duitse deelstaten hebben besloten de lockdown te verlengen tot 28 maart, ondanks grote druk uit de samenleving om met strenge coronamaatregelen te stoppen. De bittere pil wordt voor de bevolking verguld met een plan om de beperkende maatregelen in vijf fases te versoepelen als er sprake is van een dalende tendens in de coronacijfers.

Het versoepelingsplan treedt vanaf komende maandag in werking, meldde Merkel woensdagavond laat in een persconferentie. De meest ingrijpende contactbeperkingen worden dan iets versoepeld doordat samenkomsten binnenshuis met mensen uit een ander huishouden weer worden toegestaan tot maximaal 5 personen. In regio's waar in de laatste zeven dagen gemiddeld minder dan 35 besmettingen per 100.000 inwoners zijn vastgesteld, worden ook bijeenkomsten met mensen uit drie huishoudens tot een maximum van 10 personen toegestaan.

Eerder was al besloten dat de kappers weer aan de slag kunnen gaan en dat de scholen in Duitsland weer worden geopend. In de tweede fase zouden ook boekhandels, bloemenzaken en tuincentra moeten volgen. In sommige deelstaten zijn die al geopend, maar door het gezamenlijke besluit van Merkel en de deelstaatpremiers kan dat binnenkort ook in de andere deelstaten het geval zijn. Wel gaan er in de geopende zaken hygiënemaatregelen en bezoekersmaxima gelden.

In regio's waar het aantal besmettingen onder de 100 per 100.000 inwoners is gedaald, mogen onder meer musea, dierentuinen en historische gedenkplaatsen weer opengaan, waarbij vooraf moet worden geboekt en er tijdslots gelden. Ook wordt sporten buiten de deur dan weer toegestaan, alleen of met zijn tweeën. Kinderen tot 14 jaar mogen dan weer in groepen sporten.

De daaropvolgende versoepelingen kunnen doorgang vinden als de situatie twee weken lang niet verslechtert. Dan kunnen restaurants en cafés weer buiten gasten ontvangen en mogen onder meer bioscopen, theaters en muziekpodia weer open. Als het aantal besmettingen tot onder de 50 gevallen per 100.000 inwoners in de laatste week daalt, hoeft men niet meer van te voren te boeken.

Het plan van Merkel en de deelstaatpremiers bevat een noodrem op de versoepelingen als het aantal besmettingen weer boven de 100 per 100.000 stijgt. De versoepelingen moeten mogelijk worden door het inenten te versnellen en meer testen beschikbaar te stellen. Zo kunnen Duitse burgers na zondag elke week een gratis sneltest krijgen. Het vaccinatieprogramma moet worden versneld door huisartsen ook prikken te gaan laten geven.

Het beraad tussen Merkel en de deelstaatpremiers duurde veel langer dan gepland vanwege onenigheid over de voorwaarden voor versoepeling. In het Duitse stelsel bepalen de deelstaten voor een belangrijk deel het coronabeleid zelf. De huidige lockdown loopt zondag af en een recente peiling stelt dat nog slechts 26 procent van de bevolking achter strenge coronamaatregelen staat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Navalni-aanhangers geleidelijk overal in Rusland de straat op

MOSKOU (ANP/DPA) - Aanhangers van de gedetineerde Russische oppositieleider Aleksej Navalni zijn woensdag in het verre oosten van Rusland al de straat opgegaan om te protesteren tegen de behandeling van de bekende Kremlin-criticus. Het is de bedoeling dat de betogingen zich de komende uren over het hele land uitbreiden, tot in de grote steden Moskou en Sint-Petersburg.

2 uur geleden
Justitieminister VS start onderzoek naar politie in Minneapolis

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse justitieminister Merrick Garland begint een onderzoek naar de politie in de stad Minneapolis, waar een agent dinsdag schuldig is bevonden voor de moord op arrestant George Floyd. Onderzoek moet uitwijzen of de lokale politie zich vaker schuldig maakt aan buitensporig geweld.

2 uur geleden
Frankrijk mikt op versoepeling coronamaatregelen vanaf 2 mei

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse regering is van plan de avondklok en reisbeperkingen binnen het land op 2 mei te versoepelen. Dan moet de verwachting dat het aantal nieuwe coronabesmettingen afneemt wel bewaarheid worden, zei een bron uit kringen rond president Emmanuel Macron.

2 uur geleden
Duitse Bondsdag stemt in met omstreden nationale coronawet

BERLIJN (ANP) - De Duitse Bondsdag is akkoord gegaan met een wetswijziging die de Duitse regering in staat stelt rechtstreeks coronamaatregelen op te leggen, inclusief een fel omstreden avondklok en contactbeperkingen. Berlijn kan voortaan aan een 'nationale noodrem' trekken, buiten de zestien deelstaten om.

2 uur geleden
Politie botst in Berlijn met tegenstanders van coronawet Merkel

BERLIJN (ANP/AFP/RTR/DPA) - De politie staat in Berlijn tegenover duizenden betogers die demonstreren tegen de aangekondigde aangescherpte coronawetgeving. Agenten vuurden traangas af en gebruikten pepperspray tegen demonstranten die met flessen gooiden of over barricades probeerden te klimmen. Zeker zeven mensen zijn opgepakt vanwege agressie tegen de politie.

5 uur geleden
Poetin belooft extra geld voor kinderen in vergrijzend Rusland

MOSKOU (DPA) - President Poetin heeft in zijn jaarlijkse 'troonrede' in het Russische parlement extra steun toegezegd aan gezinnen met kinderen. Er komt een eenmalige uitkering van 10.000 roebel (108 euro) voor ieder kind in een gezin tot een bepaalde leeftijd. Het geld wordt in augustus overgemaakt, kort voor de Russische parlementsverkiezingen.

5 uur geleden
VN-mensenrechtenchef verwelkomt uitspraak in George Floyd-proces

GENÈVE (ANP) - VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet verwelkomt de veroordeling van een witte ex-agent in het proces rondom de dood van de zwarte arrestant George Floyd. Als de jury tot een ander besluit was gekomen, was het volgens haar een voorbeeld geweest van bespottelijke onrechtvaardigheid.

5 uur geleden