Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsland verdenkt Russische agent van hack in parlement

Duitsland verdenkt Russische agent van hack in parlement

BERLIJN (ANP) - Justitie in Duitsland denkt dat een agent van de Russische militaire inlichtingendienst GRU achter de spectaculaire inbraak in computers van de Bondsdag zit in 2015. De belangrijkste openbaar aanklager van Duitsland heeft deze week een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Dmitri Badin, meldde de Süddeutsche Zeitung.

Duitsland is niet het enige land dat jaagt op de 29-jarige Rus. De Amerikaanse FBI zoekt hem al langer vanwege een aanval op de anti-dopingautoriteit Wada en het manipuleren van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Badin zou achter de diefstal en publicatie zitten van e-mails van de Democratische kandidaat Hillary Clinton.

De computeraanval op de Bondsdag begon eind 2015 met mails die naar diverse parlementsleden werden gestuurd en die afkomstig leken van de VN. In de mails was schadelijke software verstopt en zodra de berichten werden geopend, werd die op de computers geïnstalleerd. De hackers wisten zodoende het netwerk van de Bondsdag binnen te komen.

Op 20 mei wisten de IT-specialisten de aanval te beëindigen. Er was op dat moment zeker 16 gigabite aan data verdwenen, waaronder duizenden mails van parlementsleden.

Badin bevindt zich hoogstwaarschijnlijk in Rusland.

Meer uit Buitenland

Vracht van eerste graanschip uit Oekraïne geweigerd door koper

ISTANBUL (ANP/RTR) - De Razoni, het eerste schip dat sinds de Russische invasie een Oekraïense haven verliet onder een door de VN en Turkije bemiddeld akkoord, is op zoek naar een andere haven om zijn graanvracht te lossen. Het schip wordt daartoe gedwongen omdat de Libanese koper de lading weigert, nu die meer dan vijf maanden te laat geleverd is.

3 uur geleden
VS steunen Oekraïense overheidsfinanciën met 4,5 miljard dollar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten sturen de Oekraïense regering nog eens 4,5 miljard dollar, waardoor de totale Amerikaanse begrotingssteun aan het land sinds de Russische invasie in februari op 8,5 miljard dollar komt, meldt het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID).

5 uur geleden
Twee verdachten doden zwarte man VS krijgen levenslang

BRUNSWICK (ANP/RTR) - Een federale rechter in de Amerikaanse staat Georgia heeft Travis McMichael en zijn vader Gregory McMichael tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor het plegen van de moord op Ahmaud Arbery in 2020. Arbery, een zwarte man, werd neergeschoten toen hij door een grotendeels witte wijk jogde.

6 uur geleden
Rusland wil atoomwaakhond toelaten tot kerncentrale Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland wil de internationale atoomwaakhond IAEA toelaten tot de veroverde Oekraïense kerncentrale Zaporizja, de grootste van Europa. De Russen zijn klaar om een ​​bezoek van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie mogelijk te maken, aldus het Russische persbureau RIA Novosti.

8 uur geleden
VS en EU willen snel akkoord met Iran in atoomoverleg

WENEN/TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten en de Europese Unie willen dat er snel een akkoord komt in het atoomoverleg met Iran. Iran zei maandag dat een akkoord nog ver weg is en dat er meer gesproken moet worden.

8 uur geleden
Duitse oud-kanselier Schröder mag lid blijven van regeringspartij

HANNOVER (ANP) - De Duitse regeringspartij SPD gaat het lidmaatschap van oud-bondskanselier Gerhard Schröder niet beëindigen vanwege diens vriendschap met de Russische president Vladimir Poetin en banden met Russische staatsenergiebedrijven. Er is volgens een arbitragecommissie geen bewijs dat er partijregels zijn overtreden, melden Duitse media.

10 uur geleden
Komende dagen ook erg warm in landen om ons heen

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen in Nederland wordt het de komende dagen warm, ook in de nabijgelegen landen wordt het behoorlijk heet. Duitsland krijgt volgens Weeronline te maken met vergelijkbare temperaturen van 30 tot 33 graden. In Frankrijk wordt het nog een stuk heter.

11 uur geleden