Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsland verbiedt massaal afmaken hanenkuikens

Duitsland verbiedt massaal afmaken hanenkuikens

BERLIJN (ANP) - Na jarenlange discussies heeft de Duitse Bondsdag donderdagavond besloten het doden van hanenkuikens te verbieden. Het wetsvoorstel was ingediend door de minister van Landbouw Julia Klöckner (CDU). Daarmee is het in de eierenindustrie in het land met ingang van 2022 niet meer toegestaan de mannelijke kuikens massaal te doden omdat ze geen eieren kunnen leggen en te weinig vlees opleveren. Klöckner sprak van een mijlpaal in de geschiedenis van de dierenbescherming.

In Duitsland worden naar schatting jaarlijks zeker 40 miljoen hanenkuikentjes afgemaakt nadat ze uit het ei gekropen zijn. t. Wereldwijd gaat het om miljarden haantjes. Het is volgens Duitse media nu de bedoeling dat technologie wordt toegepast om het geslacht van het embryo vroeg in het ei vast te stellen en dat dan wordt voorkomen dat de haantjes überhaupt ter wereld komen. De wet voorziet in strengere regelgeving op dit gebied vanaf 2024.

Er was een grote meerderheid voor het voorstel, maar ook kritiek. De wet gaat volgens sommigen niet ver genoeg - want de hanenkuikens worden enkel iets eerder afgemaakt - en anderen waarschuwden dat de maatregelen de eierproductie duurder maken en dat die naar het buitenland kan uitwijken. De voorzitter van de Duitse dierenbescherming Thomas Schröder zei dat de wet wel massaslachtingen stopt, maar er moet volgens hem echt een einde worden gemaakt aan het lijden van de legkip als eiermachine.

Dierenorganisaties hebben al jarenlang felle kritiek op de praktijken. Frankrijk komt eind dit jaar met een verbod en in Zwitserland is het hakselen van hanenkuikens al verboden, al werd die praktijk nauwelijks gebruikt door Zwitserse kippenboeren. Ook in Nederland hebben dierenorganisaties om een verbod van de overheid gevraagd tegen het vergassen en hakselen van eendagskuikens.

Meer uit Financieel

Geldautomaten vaker buiten gebruik dan afgesproken

WEESP (ANP) - Geldautomaten kampen vaker met een storing of zijn om een andere reden buiten gebruik dan de banken hadden beloofd. Gemiddeld was het vorig jaar bij een op de 25 automaten niet mogelijk om geld op te nemen, terwijl dat volgens de norm die banken hebben afgesproken slechts bij een op de veertig automaten het geval mag zijn. Ook het storten van geld was te vaak niet mogelijk door een defecte automaat.

9 minuten geleden
Verzekeringspremies vrachtschepen Rode Zee schieten omhoog

PARIJS (ANP/AFP) - De verzekeringspremies voor vrachtschepen in de Rode Zee zijn de afgelopen maanden omhooggeschoten door de aanvallen van Jemenitische Houthi-rebellen. De kosten voor containervervoer over zee, die al onder druk stonden door de stijgende vrachttarieven en langere alternatieve handelsroutes, lopen daardoor verder op.

10 minuten geleden
Moeder Booking.com verwacht forse boete van Spaanse toezichthouder

AMSTERDAM (ANP) - De Spaanse concurrentiewaakhond CNMC wil het moederbedrijf van Booking.com een boete geven van 490 miljoen euro voor misbruik van zijn grote dominantie in de markt. Dat bevestigt een woordvoerder van het internetbedrijf voor hotelboekingen na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

9 uur geleden
Socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York. De onderneming heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij beurstoezichthouder SEC. Dit wordt de eerste beursgang van een groot socialemediabedrijf sinds de notering van Pinterest in 2019.

9 uur geleden
AI-enthousiasme beleggers stuwt Wall Street naar nieuwe records

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme bij beleggers voor alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, zorgde donderdag voor nieuwe records op Wall Street. De belangrijkste beursgraadmeters in New York zijn met de hoogste slotstanden ooit de handel uit gegaan, nadat maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia na sterke resultaten de grootste koerssprong ooit neerzette.

9 uur geleden
Europese witwaswaakhond naar ECB-thuisstad Frankfurt

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Europese witwaswaakhond wordt ondergebracht in Frankfurt. De Duitse stad, die ook al de Europese Centrale Bank (ECB) herbergt, is verkozen boven onder meer Parijs, Brussel en Madrid.

10 uur geleden
Recordresultaten Kinepolis na succes met Barbie en Super Mario

GENT (ANP/BELGA) - De Belgische bioscoopketen Kinepolis, met negentien vestigingen ook een grote speler in Nederland, heeft vorig jaar recordresultaten geboekt. In het eerste volledige jaar zonder coronamaatregelen zag de keten de bezoekersaantallen weer flink aantrekken, vooral geholpen door een sterke filmzomer met films als Barbie en Oppenheimer. Ook The Super Mario Bros. Movie was vorig jaar een grote publiekstrekker.

11 uur geleden