Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsland trekt troepen vanaf zomer terug uit Mali

Duitsland trekt troepen vanaf zomer terug uit Mali

BERLIJN (ANP/RTR/DPA) - Duitsland trekt zijn troepen vanaf volgend jaar zomer terug uit Mali, heeft de regering in Berlijn volgens bronnen besloten. De verwachting is dat alle Duitse soldaten het Afrikaanse land tegen mei 2024 hebben verlaten.

Duitsland heeft ongeveer duizend man gestationeerd in Mali, voornamelijk in de buurt van de noordelijke stad Gao. Hun belangrijkste taak daar is het verzamelen van inlichtingen voor de VN-vredesmissie MINUSMA. De activiteiten van de Duitse missie in Mali werden dit jaar al twee keer opgeschort door geschillen met de militaire junta in de hoofdstad Bamako en de komst van Russische huurlingen van de Wagner-groep in Gao.

Sommige andere Europese landen hebben hun terugtrekking al aangekondigd of voltooid. Frankrijk deed dat eerder al en vorige week maakte het Verenigd Koninkrijk bekend zijn driehonderd militairen die voor de VN-missie actief zijn naar huis te gaan halen, ook omdat samenwerking met de regering niet mogelijk bleek. Nederland levert volgens het ministerie van Defensie maximaal tien functionarissen van politie en de Koninklijke Marechaussee aan MINUSMA, naast enkele militaire stafofficieren.

Militaire en humanitaire hulp

De Nederlandse luitenant-generaal Kees Matthijssen kreeg een jaar geleden het commando over de VN-missie, die uit bijna 14.000 blauwhelmen bestaat. De internationale troepenmacht probeert sinds 2013 jihadisten in Mali te bestrijden en democratische instituties te versterken. Ook wordt humanitaire hulp geboden en trainen politieagenten hun Malinese collega’s.

Het instabiele land in de Sahel met zo'n 20 miljoen inwoners maakte sinds 2012 drie militaire staatsgrepen mee. Sinds de laatste staatsgreep in 2021 staat het land onder leiding van een pro-Russische militaire regering.

Nieuwe Franse strategie voor Afrika

Frankrijk is ondertussen bezig een nieuwe militaire strategie voor Afrika te ontwikkelen in overleg met landen als Niger, Tsjaad en Burkina Faso. De bedoeling is dat er een internationale missie in de Sahel-regio komt waarvan het Franse leger vanuit Niger de ruggengraat vormt.

Meer uit Buitenland

Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

11 minuten geleden
Paus zegt bezoek aan COP28 in Dubai af om gezondheid

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft zijn reis naar Dubai voor de COP28 afgezegd. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft griepklachten, aldus een verklaring van het Vaticaan.

29 minuten geleden
Hamas nodigt Elon Musk uit een bezoek te brengen aan Gazastrook

BEIROET (ANP/RTR) - Een Hamaswoordvoerder heeft X-baas Elon Musk uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Gazastrook. Dan zou Musk met eigen ogen "de omvang van de slachting en verwoesting waar de inwoners van Gaza onder gebukt gaan" kunnen zien, aldus de woordvoerder.

1 uur geleden
Israëlische gijzelaars aan Rode Kruis overgedragen in Gaza

TEL AVIV/DOHA/GAZA (ANP/AFP/RTR) - Israëlische gijzelaars zijn door Hamas in de Gazastrook overgedragen aan het Internationale Rode Kruis, aldus Palestijnse functionarissen. Het Israëlische leger zegt dat het van het Internationale Rode Kruis heeft gehoord dat er dinsdagavond twaalf gijzelaars onderweg naar Israël zijn. Het zouden tien Israëli's en twee buitenlanders zijn.

1 uur geleden
Tickets voor liveshows Eurovisie Songfestival uitverkocht

MALMÖ (ANP) - De kaarten voor de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö zijn uitverkocht. Dat heeft de organisatie dinsdag laten weten op X.

2 uur geleden
Wereldexpo 2030 wordt in de Saudische hoofdstad Riyad gehouden

PARIJS (ANP/RTR) - De Wereldexpo van 2030 wordt gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad. Van de 182 leden van de organisatie Bureau International des Expositions stemden 119 op Saudi-Arabië. De Zuid-Koreaanse stad Busan en de Italiaanse hoofdstad Rome moesten het afleggen.

3 uur geleden
Alle bouwvakkers gered uit ingestorte tunnel in India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn erin geslaagd de 41 bouwvakkers te redden uit een deels ingestorte tunnel in de Indiase staat Uttarakhand. De groep kwam daar op 12 november vast te zitten.

4 uur geleden