Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsland: te veel provocaties van Turkije

Duitsland: te veel provocaties van Turkije

BRUSSEL (ANP/AFP) - Turkije heeft zich de afgelopen maanden aan "te veel provocaties" bezondigd om de spanningen tussen Turkije en de EU te doen afnemen. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU buigen zich over de vraag welke "gevolgen" dat moet hebben, zegt de Duitse minister Heiko Maas van Buitenlandse Zaken.

Duitsland zit dit halfjaar de Europese Unie voor, maar manoeuvreert als vanouds behoedzaam in de roerige relatie met Turkije. EU-lidstaten Griekenland en Cyprus hebben het al maanden met Turkije aan de stok over onder andere gasboringen van Turkije in Griekse en Cypriotische wateren. De beide buurlanden vragen de EU om sancties. Ook Frankrijk dringt al langer aan op een hardere opstelling.

"Duitsland heeft zich afgelopen maanden buitengewoon ingespannen om een weg te vinden om een dialoog tussen Turkije en de EU te bewerkstelligen", zei Maas voor aanvang van de vergadering van EU-buitenlandministers. "Helaas is het er door de spanningen niet van gekomen dat er rechtstreekse gesprekken konden worden begonnen. Er zijn daarentegen veel te veel provocaties geweest."

Nog geen besluit

De buitenlandministers nemen maandag nog geen besluit over eventuele maatregelen tegen Turkije. Donderdag bespreken de regeringsleiders en staatshoofden van de EU of Turkije de afgelopen maanden beterschap heeft getoond, zoals ze in oktober hebben afgesproken. EU-president Charles Michel waarschuwde vorige week al dat hij daarvan nog niets heeft gezien en dat de EU "alle middelen die haar ter beschikking staat" zo nodig zal inzetten.

Turkije buigt niet voor "dreigementen en chantage", zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, maar drong in dezelfde adem aan op onderhandelingen over een "win-winformule" voor alle kanten. Erdogan sloeg de afgelopen dagen een vriendelijker toon aan en stelde bijvoorbeeld dat de toekomst van zijn land in Europa ligt. Het Turkse onderzoeksschip dat tot woede van Griekenland en Cyprus naar gas zoekt in wateren waar de Grieken en Cyprioten aanspraak op maken, is vorige week ook naar de haven gedirigeerd. Tegelijkertijd maakte Erdogan opnieuw ruzie met de Franse president Emmanuel Macron.

Meer uit Buitenland

Céline Dion zingt Édith Piaf op de Eiffeltoren

PARIJS (ANP) - Céline Dion heeft vrijdagavond op de Eiffeltoren in Parijs het lied Hymne A L'Amour van Édith Piaf gezongen als afsluiter van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De 56-jarige Dion trad voor het eerst in vijf jaar weer op. De zangeres lijdt aan het stiff-personsyndroom, waarbij ze last heeft van pijnlijke spierspanningen en spasmes.

3 uur geleden
Tientallen kabels doorgebrand op TGV-lijn richting noorden

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - Bij de sabotage van de hogesnelheidslijn van Parijs richting noorden zijn in Croisilles ongeveer veertig kabels doorgebrand, meldt de burgemeester van de Noord-Franse gemeente. Het betrof telecommunicatiekabels, veiligheidskabels van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en glasvezelkabels.

5 uur geleden
Lady Gaga start openingsceremonie Olympische Spelen

PARIJS (ANP) - Lady Gaga verscheen aan het begin van de openingsceremonie van de Olympische Spelen al gelijk op het podium in Parijs. De Amerikaanse zangeres zong langs de Seine het lied Mon truc en plumes van Zizi Jeanmaire.

6 uur geleden
Trump zegt tijdens bezoek Netanyahu dat relatie nooit slecht was

PALM BEACH (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag Donald Trump in zijn resort in Florida bezocht. Trump zei onder andere dat de relatie tussen hem en Netanyahu nooit bekoeld is geweest. De Israëlische leider ging een dag eerder al langs bij president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris.

7 uur geleden
Franse spoorvervoerder schroeft beveiliging rond het spoor op

PARIJS (ANP/RTR) - Het Franse spoorbedrijf SNCF schroeft de beveiliging rond de spoorlijnen in het land op, nadat vrijdag op een aantal plekken het spoor was gesaboteerd. In samenspraak met de politie wordt zowel op de grond als in de lucht meer gesurveilleerd, aldus SNCF. Dat gebeurt door de inzet van extra mankracht en technische middelen.

8 uur geleden
Code geel voor regen tijdens openingsceremonie Spelen

PARIJS (ANP) - Het Franse nationale weerinstituut Météo-France heeft code geel uitgegeven voor regen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs vrijdagavond. De opening begint rond 19.30 uur en verloopt naar verwachting nat. Net als in Nederland kent Frankrijk de weerwaarschuwingen geel, oranje en rood.

9 uur geleden
Museum maakt nieuw wassen beeld Sinead O'Connor na kritiek

DUBLIN (ANP) - Het National Wax Museum in Dublin vervangt het wassen beeld van Sinéad O'Connor, die vrijdag precies een jaar geleden op 56-jarige leeftijd overleed. Het museum heeft tot de stap besloten na kritiek op het huidige beeld, dat volgens veel fans totaal niet lijkt op de zangeres.

10 uur geleden