Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsland stuurt luchtafweersysteem naar Oekraïne

Duitsland stuurt luchtafweersysteem naar Oekraïne

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse regering stuurt Oekraïne een luchtafweersysteem. Bondskanselier Olaf Scholz kondigde woensdag in het parlement aan dat Oekraïne de beschikking krijgt over het IRIS-T systeem, de modernste luchtafweer die Duitsland heeft.

Met IRIS-T kunnen straaljagers, helikopters, raketten en drones op maximaal 40 kilometer afstand uit de lucht worden geschoten. Bovendien wil Duitsland een volgradar leveren, die artillerie in de lucht kan spotten. Daarmee is Oekraïne volgens Scholz in staat om een grote stad te beschermen.

Duitsland leverde eerder al granaten, bazooka's en munitie. Ook stuurde de regering al afweerraketten voor gevechtsvliegtuigen, maar Oekraïne vraagt al langer om een luchtafweersysteem om zich vanaf de grond te kunnen beschermen tegen Russische luchtaanvallen.

De Duitse oppositie verweet Scholz de laatste weken te aarzelen bij het sturen van wapens. De bondskanselier beloofde in mei ook luchtafweertanks en pantserhouwitsers te sturen, maar die zijn nog niet aangekomen in Oekraïne. De Duitse krant Bild meldde eerder dat het luchtafweersysteem IRIS-T in Oekraïne vanaf november gebruikt zou kunnen worden.

Meer uit Buitenland

Republikeinen houden weer verkiezingsdebat, opnieuw zonder Trump

SIMI VALLEY (ANP) - Republikeinse kandidaten voor de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen houden voor de tweede keer een debat. Dat begint om 03.00 uur Nederlandse tijd in Simi Valley (Californië) en wordt uitgezonden op televisie. De grote afwezige is oud-president Donald Trump, die zich ook had afgemeld voor het eerste debat.

7 minuten geleden
Menendez ontkent omkoping, moet 100.000 dollar borg betalen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Robert Menendez heeft voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan omkoping. De rechter legde hem een borgsom op van 100.000 dollar (95.000 euro) om weer vrij te komen. Menendez moest zijn persoonlijke paspoort inleveren, maar mag wel zijn overheidspaspoort houden waarmee hij als Amerikaanse senator naar het buitenland kan reizen.

2 uur geleden
VS organiseren volgende maand topoverleg met EU-leiders

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende maand Charles Michel en Ursula von der Leyen, de leiders van de Europese Unie. De Verenigde Staten organiseren volgens een Europese functionaris 20 oktober een Amerikaans-Europese top in Washington, waar de leiders hun samenwerking willen verdiepen.

2 uur geleden
VS leggen sancties op aan netwerk dat Iraanse drones ontwikkelt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan een netwerk van personen en bedrijven dat betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van Iraanse Shahed-136-drones. Washington houdt Iran al langer verantwoordelijk voor het leveren van zulke drones aan Rusland die in de oorlog in Oekraïne worden ingezet.

3 uur geleden
Tsjechië koopt 24 F-35-straaljagers voor versterking luchtmacht

PRAAG (ANP/RTR) - Tsjechië gaat 24 straaljagers van het type F-35 kopen. Premier Petr Fiala kondigde woensdag aan dat de regering het plan heeft goedgekeurd om de moderne Amerikaanse gevechtsvliegtuigen aan te schaffen. Hij wil met de F-35's de luchtmacht versterken, zodat die beter in staat is het NAVO-land te verdedigen.

3 uur geleden
Kyiv: Wagner-huurlingen weer actief aan het oostfront

KYIV (ANP/DPA) - Wagner-huurlingen zouden weer actief zijn in het oosten van Oekraïne. Volgens Ilja Jevlasj, woordvoerder van de Oost-Oekraïense strijdkrachten, is een groot deel van de huurlingen die naar Belarus waren verhuisd weer naar het front in Oekraïne getrokken.

4 uur geleden
Door Noord-Korea uitgezette Amerikaan in hechtenis van VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Noord-Korea heeft de Amerikaanse militair Travis King uitgezet naar China, ruim twee maanden nadat hij illegaal de grens vanuit Zuid-Korea was overgestoken. Hij is nu in hechtenis van de Verenigde Staten. Zijn uitzetting werd eerder op woensdag aangekondigd door Noord-Koreaanse staatsmedia.

4 uur geleden