
Duitsland sluit ondanks energiecrisis drie kerncentrales
BERLIJN (ANP/AFP) - Duitsland sluit vrijdag als gepland drie van zijn kerncentrales, ondanks de energiecrisis die Europa in zijn greep houdt en de verhoudingen met Rusland op scherp zet. Duitsland had jaren terug al beloofd zijn nucleaire capaciteit geleidelijk aan te willen verkleinen en houdt zich aan zijn woord.
Door de sluiting van de centrales in Brokdorf, Grohnde en Gundremmingen kan de druk op de energiemarkt toenemen. Door de sluiting wordt de nucleaire capaciteit in Duitsland gehalveerd. De energieproductie wordt met circa 4 gigawatt verminderd wat overeenkomt met het vermogen van zo'n 1000 windturbines.
De protesten naar aanleiding van de kernramp in Fukushima in 2011 brachten voormalig bondskanselier Angela Merkel ertoe om te besluiten kernenergie af te schaffen. Duitsland wil eind 2022 ook de overige drie kerncentrales in Neckarwestheim, Essenbach en Emsland hebben gesloten.
Energieprijzen
Maar met de hard opgelopen energieprijzen in heel Europa, kon de timing van de plannen nauwelijks slechter zijn. De prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt, die leidinggevend is voor de Europese gasprijzen steeg eerder deze maand tot 188 euro per megawattuur. Daarmee was gas tien keer duurder dan aan het begin van het jaar. Daarna zakten de prijzen wel weer iets, maar bleven hoog. Ook de elektriciteitsprijzen zijn flink gestegen.
De prijzen worden aangewakkerd door de geopolitieke spanningen met Rusland, dat een derde van Europa's gas levert. Westerse landen beschuldigen Rusland ervan de gasleveringen te beperken om druk uit te oefenen op Europa, temidden van de spanningen over het conflict in Oekraïne. Moskou wil ook dat de omstreden pijpleiding Nord Stream 2 snel in gebruik wordt genomen om meer gas van Rusland naar Duitsland te kunnen transporteren.
Russisch gas
Het einde van de kernenergie in Duitsland zal volgens kenners de energieprijzen waarschijnlijk nog verder opdrijven. Daarbij wordt Duitsland op de korte termijn mogelijk nog afhankelijker van Russisch gas. Zeker omdat projecten voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie vertraagd zijn en Duitsland daarom mogelijk moet teruggrijpen op fossiele energie.
Andere EU-landen, waaronder Nederland en Frankrijk, zien wel toekomst in kernenergie. Daarbij wordt ook campagne gevoerd om kernenergie op te nemen op de EU-lijst van duurzame energiebronnen die in aanmerking komen voor investeringen. Ook in Duitsland lijkt de publieke opinie ten aanzien van kernenergie milder te worden.
Meer uit Financieel
PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
11 uur geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
12 uur geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
12 uur geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
14 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.
14 uur geledenHANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.
15 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.
16 uur geleden