Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsland sluit ondanks energiecrisis drie kerncentrales

Duitsland sluit ondanks energiecrisis drie kerncentrales

BERLIJN (ANP/AFP) - Duitsland sluit vrijdag als gepland drie van zijn kerncentrales, ondanks de energiecrisis die Europa in zijn greep houdt en de verhoudingen met Rusland op scherp zet. Duitsland had jaren terug al beloofd zijn nucleaire capaciteit geleidelijk aan te willen verkleinen en houdt zich aan zijn woord.

Door de sluiting van de centrales in Brokdorf, Grohnde en Gundremmingen kan de druk op de energiemarkt toenemen. Door de sluiting wordt de nucleaire capaciteit in Duitsland gehalveerd. De energieproductie wordt met circa 4 gigawatt verminderd wat overeenkomt met het vermogen van zo'n 1000 windturbines.

De protesten naar aanleiding van de kernramp in Fukushima in 2011 brachten voormalig bondskanselier Angela Merkel ertoe om te besluiten kernenergie af te schaffen. Duitsland wil eind 2022 ook de overige drie kerncentrales in Neckarwestheim, Essenbach en Emsland hebben gesloten.

Energieprijzen

Maar met de hard opgelopen energieprijzen in heel Europa, kon de timing van de plannen nauwelijks slechter zijn. De prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt, die leidinggevend is voor de Europese gasprijzen steeg eerder deze maand tot 188 euro per megawattuur. Daarmee was gas tien keer duurder dan aan het begin van het jaar. Daarna zakten de prijzen wel weer iets, maar bleven hoog. Ook de elektriciteitsprijzen zijn flink gestegen.

De prijzen worden aangewakkerd door de geopolitieke spanningen met Rusland, dat een derde van Europa's gas levert. Westerse landen beschuldigen Rusland ervan de gasleveringen te beperken om druk uit te oefenen op Europa, temidden van de spanningen over het conflict in Oekraïne. Moskou wil ook dat de omstreden pijpleiding Nord Stream 2 snel in gebruik wordt genomen om meer gas van Rusland naar Duitsland te kunnen transporteren.

Russisch gas

Het einde van de kernenergie in Duitsland zal volgens kenners de energieprijzen waarschijnlijk nog verder opdrijven. Daarbij wordt Duitsland op de korte termijn mogelijk nog afhankelijker van Russisch gas. Zeker omdat projecten voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie vertraagd zijn en Duitsland daarom mogelijk moet teruggrijpen op fossiele energie.

Andere EU-landen, waaronder Nederland en Frankrijk, zien wel toekomst in kernenergie. Daarbij wordt ook campagne gevoerd om kernenergie op te nemen op de EU-lijst van duurzame energiebronnen die in aanmerking komen voor investeringen. Ook in Duitsland lijkt de publieke opinie ten aanzien van kernenergie milder te worden.

Meer uit Financieel

Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

10 uur geleden
Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

14 uur geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

1 dag geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

1 dag geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

1 dag geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

1 dag geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

1 dag geleden