Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsland keurt vaccin AstraZeneca goed voor ouderen

Duitsland keurt vaccin AstraZeneca goed voor ouderen

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse autoriteiten hebben de weg vrijgemaakt voor het inenten van oudere patiënten met het coronavaccin van AstraZeneca. Vaccinatiecomité STIKO beveelt het gebruik van het middel nu ook aan voor 65-plussers, maakte het Duitse ministerie van Volksgezondheid bekend.

De vaccinatiecomité adviseert ook de maximale periode tussen tussen de eerste en tweede inenting met het vaccin op te rekken naar twaalf weken. "Dit is goed nieuws voor ouderen die wachten op een vaccin. Ze kunnen nu sneller worden ingeënt", zegt het ministerie, dat beide aanbevelingen overneemt.

In Duitsland kregen voorheen alleen mensen onder de 65 jaar het AstraZeneca-vaccin. De achterliggende reden was dat bij de studie naar het middel maar een beperkt aantal ouderen meedeed. Daardoor was aanvankelijk niet helemaal duidelijk hoe goed het middel werkt bij mensen uit die leeftijdsgroep.

Ook andere landen gooien roer om

Het gevolg was dat veel doses van het middel in Duitsland op de plank bleven liggen. Dat kwam ook doordat sommige Duitsers liever ingeënt wilden worden met vaccins die ze als effectiever zien. De Duitse autoriteiten erkenden vorige maand dat pas 15 procent van de beschikbare doses AstraZeneca waren gebruikt.

Ook andere Europese landen die het middel van AstraZeneca aanvankelijk alleen aan jongere burgers gaven, gooien nu het roer om. In België besloten de ministers van Volksgezondheid deze week dat alle volwassen burgers ingeënt kunnen worden met het middel.

In Nederland is de Gezondheidsraad gevraagd te onderzoeken of het vaccin van AstraZeneca ook kan worden ingezet bij mensen van 65 jaar en ouder. Die adviseerde eerder het vaccin van AstraZeneca niet aan 65-plussers te geven, omdat hun immuunsysteem minder goed werkt.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

cbrou 1 maand geleden
Nederland zal wel weer het laatste land zijn dat goedkeuring geeft, dan gaat alles eerst naar andere landen en is het vaccin weer op.

Meer uit Gezond

Miljoen coronadoden in Europa

PARIJS (ANP) - In Europa zijn inmiddels meer dan een miljoen mensen gestorven door het coronavirus, meldt het Franse persbureau AFP, dat zich baseert op cijfers van nationale autoriteiten.

1 uur geleden
Huisarts die toch AstraZeneca geeft aan 60-minner niet strafbaar

DEN HAAG (ANP) - Huisartsen die in samenspraak met patiënten toch nog het coronavaccin van AstraZeneca geven aan mensen onder de 60 jaar zijn volgens de gezondheidsinspectie niet in overtreding.

4 uur geleden
Kuipers: advies Gezondheidsraad 'fantastisch, goed nieuws'

ROTTERDAM (ANP) - Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), is blij met het advies van de Gezondheidsraad om de tijd tussen de eerste en de tweede coronaprik te verlengen zodat er genoeg vaccin is om meer mensen de eerste prik te geven. "Fantastisch, goed nieuws", zei hij maandag in zijn eerste reactie. Het kan zelfs leiden tot "aanzienlijk" minder opnames, schat hij.

6 uur geleden
Gezondheidsraad: meer tijd tussen twee prikken is overwegen waard

DEN HAAG (ANP) - De Gezondheidsraad zet de deur open naar de mogelijkheid om meer mensen een eerste prik te geven van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. De tijd tussen de eerste en de tweede prik kan wat de raad betreft eventueel worden verlengd naar twaalf weken. Het effect van zo'n verlenging is "relatief klein", tempert het adviesorgaan van het kabinet de verwachtingen wel.

7 uur geleden
6757 nieuwe coronagevallen, gemiddelde loopt verder op

BILTHOVEN (ANP) - Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 6757 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor een maandag is dat relatief veel. Het aantal positieve tests ligt in het begin van de week doorgaans lager dan richting het einde van de week.

8 uur geleden
Meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Het aantal opgenomen coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal opnieuw gestegen. In totaal zijn nu 2582 patiënten met Covid-19 opgenomen, 65 meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

9 uur geleden
Proefvakantie Rhodos moet ‘schat aan informatie’ opleveren

SCHIPHOL (ANP) - Zowel in binnen- als buitenland zijn de ogen gericht op de 189 Nederlandse proeftoeristen die maandagmiddag naar het Griekse eiland Rhodos vliegen. De all-inclusive vakantie moet volgens de directeur van reisorganisatie Sunweb, Mattijs ten Brink, "een schat aan informatie" opleveren voor de reisbranche over hoe we binnenkort weer veilig vakantie kunnen vieren in coronatijd.

9 uur geleden