Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsland geen voorstander levering westerse jets aan Oekraïne

Duitsland geen voorstander levering westerse jets aan Oekraïne

WANGELS (ANP/DPA) - De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock heeft bedenkingen geuit over de wens van Oekraïne om te worden voorzien van westerse straaljagers. Baerbock deed haar uitlatingen tijdens een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 in een resort aan de Noord-Duitse kust.

Baerbock wees op de afwijzing door westerse mogendheden van een oproep van Oekraïne, in de beginfase van de Russische invasie, om een ​​no-flyzone boven het land in te stellen. Ook bij die gelegenheid nam Duitsland een "duidelijk standpunt" in over het leveren van vliegtuigen.

De Duitse buitenlandminister was dinsdag nog in Kiev, waar ze naar eigen zeggen sprak over "hoe we Oekraïne kunnen steunen, met name met betrekking tot zijn veerkracht, zijn vermogen om zichzelf te verdedigen, zonder dat de NAVO deelneemt aan deze oorlog".

Gevoelig

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba is uitgenodigd om vrijdag bij de G7-besprekingen aanwezig te zijn. Tijdens een recent bezoek aan Duitsland riep hij op om moderne straaljagers en antiraketsystemen aan zijn land te leveren.

Hoe gevoelig het leveren van straaljagers door NAVO-leden aan Oekraïne ligt, bleek begin maart toen Polen zijn beschikbare MiG-jachtvliegtuigen gratis, direct en gevechtsklaar aan de Oekraïense luchtmacht wilde overdragen. De Poolse regering wilde dit echter niet rechtstreeks doen, uit angst voor Russische represailles. Daarop vroeg Polen de vliegtuigen via een Amerikaanse basis in Duitsland te leveren. Dat zagen de VS niet zitten, want een dergelijke levering zou "ernstige zorgen oproepen voor de hele NAVO-alliantie", aldus het Pentagon.

Meer uit Buitenland

Poetin begonnen aan eerste bezoek aan Noord-Korea in 24 jaar

PYONGYANG (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin is aangekomen in buurland Noord-Korea. Het is zijn eerste bezoek aan de geïsoleerde dictatuur sinds juli 2000. In hoofdstad Pyongyang zijn de straten versierd met posters van Poetin en Russische vlaggen.

4 minuten geleden
NAVO-chef prijst Rutte: opvolging is nu snel geregeld

WASHINGTON (ANP) - NAVO-topman Jens Stoltenberg verwacht dat zijn opvolging snel is geregeld. Hij reageerde op een persconferentie op het nieuws dat de Nederlander Mark Rutte nu ook de steun heeft van Hongarije, een van de laatste landen die zijn benoeming nog blokkeerden.

1 uur geleden
NAVO-chef prijst Rutte: opvolging is nu snel geregeld

WASHINGTON (ANP) - NAVO-topman Jens Stoltenberg verwacht dat zijn opvolging snel is geregeld. Hij reageerde op een persconferentie op het nieuws dat de Nederlander Mark Rutte nu ook de steun heeft van Hongarije, een van de laatste landen die zijn benoeming nog blokkeerden.

1 uur geleden
Zanger Justin Timberlake opgepakt voor rijden onder invloed

SAG HARBOR (ANP) - De Amerikaanse politie heeft Justin Timberlake opgepakt op verdenking van rijden onder invloed. De zanger negeerde in Sag Harbor een stopbord en slingerde over de weg, staat volgens CBS News in rechtbankdocumenten. Timberlake is na zijn arrestatie voorgeleid en vervolgens vrijgelaten.

2 uur geleden
Dodental moslimbedevaart Mekka loopt op door hitte

MEKKA (ANP/AFP/DPA) - Het dodental door de gloeiende hitte tijdens de moslimbedevaart hadj in het Saudische Mekka is opgelopen tot ruim zestig. De autoriteiten waarschuwen voor extreme temperaturen tot rond de 50 graden. Bedevaartgangers zouden hun rituelen moeten uitstellen tot later op de middag.

2 uur geleden
Uiterst rechtse Bardella bekritiseert politieke oproep Mbappé

PARIJS (ANP/RTR) - De oproep van het Franse voetbalidool Kylian Mbappé om tegen "extremen" te stemmen bij de volgende verkiezingen is niet goed gevallen bij Jordan Bardella, de partijleider van de uiterst rechtse Rassemblement National (RN). Bardella uitte op televisie kritiek op de superster, die op dit moment met het Franse elftal actief is op het EK in Duitsland.

3 uur geleden
Nobelprijswinnares krijgt extra jaar cel in Iran

TEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse mensenrechtenactiviste Narges Mohammadi die in 2023 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, is opnieuw veroordeeld voor 'propaganda tegen de staat'. Haar advocaat heeft bekendgemaakt dat ze een jaar celstraf extra heeft gekregen. De 52-jarige Mohammadi wordt al lange tijd vervolgd voor haar activisme ten behoeve van mensenrechten en vrouwenrechten en felle kritiek op de Iraanse machthebbers.

6 uur geleden