Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsland geen voorstander levering westerse jets aan Oekraïne

Duitsland geen voorstander levering westerse jets aan Oekraïne

WANGELS (ANP/DPA) - De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock heeft bedenkingen geuit over de wens van Oekraïne om te worden voorzien van westerse straaljagers. Baerbock deed haar uitlatingen tijdens een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 in een resort aan de Noord-Duitse kust.

Baerbock wees op de afwijzing door westerse mogendheden van een oproep van Oekraïne, in de beginfase van de Russische invasie, om een ​​no-flyzone boven het land in te stellen. Ook bij die gelegenheid nam Duitsland een "duidelijk standpunt" in over het leveren van vliegtuigen.

De Duitse buitenlandminister was dinsdag nog in Kiev, waar ze naar eigen zeggen sprak over "hoe we Oekraïne kunnen steunen, met name met betrekking tot zijn veerkracht, zijn vermogen om zichzelf te verdedigen, zonder dat de NAVO deelneemt aan deze oorlog".

Gevoelig

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba is uitgenodigd om vrijdag bij de G7-besprekingen aanwezig te zijn. Tijdens een recent bezoek aan Duitsland riep hij op om moderne straaljagers en antiraketsystemen aan zijn land te leveren.

Hoe gevoelig het leveren van straaljagers door NAVO-leden aan Oekraïne ligt, bleek begin maart toen Polen zijn beschikbare MiG-jachtvliegtuigen gratis, direct en gevechtsklaar aan de Oekraïense luchtmacht wilde overdragen. De Poolse regering wilde dit echter niet rechtstreeks doen, uit angst voor Russische represailles. Daarop vroeg Polen de vliegtuigen via een Amerikaanse basis in Duitsland te leveren. Dat zagen de VS niet zitten, want een dergelijke levering zou "ernstige zorgen oproepen voor de hele NAVO-alliantie", aldus het Pentagon.

Meer uit Buitenland

Haim Katz eerste Israëlische minister die Saudi-Arabië bezoekt

RIYAD (ANP/RTR) - Toerismeminister Haim Katz is met zijn bezoek aan een toerismetop van de Verenigde Naties in Riyad de eerste Israëlische minister die Saudi-Arabië bezoekt. Het is een nieuwe stap in de normalisering van de diplomatieke relaties tussen Israël en Saudi-Arabië. Katz zal twee dagen verblijven in de Saudische hoofdstad.

23 minuten geleden
Azerbeidzjan optimistisch na 'constructief' overleg met Armenië

BRUSSEL (ANP/RTR) - Overleg op hoog niveau tussen Azerbeidzjan en Armenië is dinsdag "behoorlijk constructief" verlopen, vindt Azerbeidzjan. De buitenlandadviseur van de Azerbeidzjaanse president ziet kansen op een uitweg uit het conflict over de etnisch Armeense enclave Nagorno-Karabach, zei hij na afloop van een gesprek met zijn Armeense collega in Brussel.

39 minuten geleden
Zoon president Biden spant zaak aan tegen Giuliani om laptoprel

LOS ANGELES (ANP) - De zoon van de Amerikaanse president Joe Biden stapt naar de rechter vanwege een slepende affaire rond zijn laptop. Gekopieerde informatie van de harde schijf zou jaren geleden zijn overhandigd aan de tabloid New York Post. Hunter Biden begint volgens CNBC in Los Angeles nu een zaak tegen meerdere betrokkenen voor computervredebreuk, onder wie de voormalige burgemeester van New York Rudy Giuliani.

1 uur geleden
Erdogan: corruptieaffaire Democraat Menendez kan gunstig zijn

ANKARA (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verwacht dat een corruptieaffaire rond een Amerikaanse senator gunstig kan uitpakken voor zijn land. Erdogan zei aan boord van zijn presidentiële vliegtuig tegen verslaggevers dat de kritische Democraat Bob Menendez nu "buiten beeld" is, berichten Turkse media. Menendez lag dwars bij de verkoop van F-16's aan Turkije.

2 uur geleden
Azerbeidzjan: oorlogsmisdadigers mogen Nagorno-Karabach niet uit

BAKOE (ANP/AFP) - Azerbeidzjan laat aan de grens separatisten uit Nagorno-Karabach de regio verlaten, maar wil wel dat verdachten van "oorlogsmisdaden" worden tegengehouden. Dat heeft een bron binnen de Azerbeidzjaanse overheid gezegd tegen persbureau AFP. Daar wordt door de grenswachten op gecontroleerd.

3 uur geleden
Zuid-Korea waarschuwt: einde aan regime van Kim bij inzet kernbom

SEOUL (ANP/RTR) - Als Noord-Korea kernwapens gebruikt, maakt Zuid-Korea samen met de Verenigde Staten een einde aan het regime van Kim Jong-un. Dat heeft de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol gezegd in een toespraak op de Dag van het Leger. Voor die feestdag werd ook een grote militaire parade gehouden. Dat gebeurt niet vaak in het land.

4 uur geleden
Poolse krant: raket die Pools dorp raakte was Oekraïens

WARSCHAU (ANP/RTR) - De raket die vorig jaar een Pools dorp raakte met twee doden tot gevolg, was Oekraïens. Dat is volgens de Poolse krant Rzeczpospolita bevestigd door experts in Polen. Oekraïne heeft tot dusver ontkend dat een van zijn raketten in de NAVO-lidstaat is neergekomen.

5 uur geleden