Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsland: gaspijpleiding Nord Stream 2 alsnog openen geen optie

Duitsland: gaspijpleiding Nord Stream 2 alsnog openen geen optie

BERLIJN (ANP/RTR/DPA) - Voor Duitsland is het geen optie om gaspijpleiding Nord Stream 2 te openen nu Rusland via Nord Stream 1 minder gas levert. Volgens minister van Economische Zaken Robert Habeck zou dat de Russische president Vladimir Poetin in de kaart spelen. "Daarom is het in mijn ogen verkeerd en geen optie." In plaats daarvan wil de vicekanselier dat de overgang naar duurzame energie sneller gaat.

"We moeten ons energiesysteem zo snel mogelijk hervormen met hernieuwbare energie in plaats van fossiele", aldus Habeck. Duitsland komt zaterdag met nieuwe regels waardoor opgewekte zonne-energie meer geld gaat opleveren. "Dit is een duidelijk signaal naar de markt en geeft zonne-energie een belangrijke boost", zei de minister.

Rusland levert sinds woensdag nog maar 20 procent van de maximale hoeveelheid via Nord Stream 1 aan Duitsland. Rusland wijt de lagere hoeveelheden die het via Nord Stream levert aan technische problemen. Door westerse sancties zou het onderhoud aan apparatuur lastig zijn. Maar onder andere de Duitse regering weerspreekt dit en noemt de teruggeschroefde levering van gas een machtsspel.

De pijpleiding Nord Stream 2 is in principe klaar voor gebruik. Maar Duitsland heeft het goedkeuringsproces voor onbepaalde tijd geschorst vanwege de Russische invasie van Oekraïne.

Meer uit Financieel

Energiebedrijf HEM stopt met telefonische klantenwerving

DEN HAAG (ANP) - Energieleverancier Hollandse Energie Maatschappij (HEM) gaat stoppen met het telefonisch werven van klanten, na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het gaat om een toezegging van minstens drie jaar. Ook gaat de energieleverancier geld aan sommige klanten terugbetalen, omdat een deel te veel heeft betaald voor gas en elektriciteit.

12 minuten geleden
Elon Musk doorbreekt barrières voor zelfrijdende Tesla's in China

BEIJING (ANP/RTR) - Een verrassingsbezoek van Tesla-topman Elon Musk aan China heeft enkele cruciale obstakels uit de weg geruimd voor de introductie van zijn software voor zelfrijdende auto's in het land. De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's gaat samenwerken met het Chinese techbedrijf Baidu om kaart- en navigatiefuncties te implementeren in zijn auto's, zeggen betrokken bronnen.

23 minuten geleden
Philips stijgt 33 procent op beurs na schikking slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips werd maandag flink meer waard op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden positief op de schikking van omgerekend zo'n 1 miljard euro die het zorgtechnologieconcern heeft getroffen in verband met de slaapapneu-affaire. Het geld is bedoeld voor Amerikaanse patiënten die zeggen letselschade te hebben opgelopen door Philips' apparaten tegen slaapapneu.

46 minuten geleden
Topman: Philips laat grootste rechtszaken in affaire achter zich

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Met de schikking van claims over gezondheidsschade door Philips' slaapapneu-apparaten laat het zorgtechnologieconcern de grootste rechtszaken in de affaire achter zich. Dat heeft topman Roy Jakobs gezegd. Het geeft Philips volgens hem de mogelijkheid om zich weer meer op de daadwerkelijke bedrijfsvoering te richten, waaronder investeringen in kunstmatige intelligentie (AI) voor het verbeteren van zorg.

1 uur geleden
Oostenrijkse groep klaagt OpenAI aan om foute informatie ChatGPT

WENEN (ANP) - Privacyactivisten van het Oostenrijkse Noyb hebben een klacht ingediend in dat land tegen OpenAI, het bedrijf achter chatbot ChatGPT. Dat meldt de activistengroep maandag. OpenAI kan gebruikers niet garanderen dat de informatie klopt die ChatGPT geeft over bijvoorbeeld personen en kan verkeerde antwoorden ook niet corrigeren. Dat mag niet volgens de Europese wet, zegt Noyb.

1 uur geleden
Philips centraal op Damrak na schikking slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag uit naar Philips. Het zorgtechnologieconcern heeft een schikking getroffen voor 1,1 miljard dollar (zo'n 1 miljard euro) aan claims in verband met de slaapapneu-affaire bij het bedrijf. Het gaat om claims over onder meer letselschade als gevolg van Philips' apparaten tegen slaapapneu. Eerder bereikte Philips al een overeenkomst om Amerikaanse patiënten te compenseren voor zogenoemde economische schade door problemen met de apparaten.

1 uur geleden
Start-up Huawei onderzoekt dodelijk ongeluk met elektrische auto

BEIJING (ANP/RTR) - Het Chinese Aito Automobile, mede opgericht door Huawei, is een onderzoek begonnen naar een dodelijk ongeluk met een van zijn elektrische auto's. Drie mensen, waaronder een jongetje van twee, stierven nadat de auto na een botsing met een vrachtwagen in vlammen opging. Dit gebeurde op een snelweg in de Chinese stad Yuncheng in de noordelijke provincie Shanxi, volgens staatsmedia.

2 uur geleden